Ibland måste man släppa mobilen och umgås med familj och vänner. Här hittar du tips på roliga, strategiska, klassiska och allmänt bra och nördiga brädspel att spela med vänner, familj.

Brädspel i denna artikel:

Through The Ages: A New Story of Civilization

Through the Ages: A New Story of Civilization är ett spel som påminner om datorspelet Civilization i sin idé. Spelet går ut på att bygga den bästa civilisationen genom att hantera resurser och upptäcka nya teknologier, vilket får din civilisation att hoppa framåt i historien.

Through The Ages: A New Story of Civilization

Men det gäller att spela smart och ha en väl uttänkt strategi för att ta sig segrande ur spelet. Kommer du att satsa på forskning och framsteg, eller helt bygga en stark millitär och ta det från de andra spelarna?

Ett roligt, spännande och tidskrävande spel som kommer att hålla dig sysselsatt i timmar.

Antal spelare: 2-4
Speltid: Ca 240 min
Köp här: Du hittar spelet från 449 kronor hos Prisjakt.


Gloomhaven

Det här är ett måste-ha-spel för alla hardcore-brädspels- och fantasyfantaster. Spelet går loss på inte mindre än 1 299 kronor, men då får du enormt mycket spel för pengarna. Spelet har fått lysande recensioner och användarbetyg på de flesta brädspelssajterna.

Gloomhaven brädspel strategi

Kortfattat går spelet ut på att du och dina medspelare väljer en av flera olika karakärer med olika egenskaper. Sedan ska du utforska områden med monster och skatter – och överleva. 

Att sätta sig in i hur spelet fungerar kan ta lite tid, men när du väl kan reglerna har du många timmars nöje framför dig. Med många olika scenarion är det kul att spela om och om igen.

Här hittar du en video som förklarar reglerna (Youtube).

Antal spelare: 1-4
Speltid: Ca 120 min
Köp här: Du hittar den 2:a utgåvan av Gloomhaven som beställningsvara hos Webhallen för 1 299 kronor


Talisman brädspel (fjärde utgåvan)

En klassiker som har hängt med i många år, och det av en anledning: Det är bra!

Talisman brädspel sällskapsspel
Talisman, fjärde utgåvan.

I Talisman väljer du en av flera olika karaktärer som alla har olika för-och nackdelar. Du kan spela som krigare, trollpacka, bard, likätare, trollkarl, sierska, troll, tjuv, lönnmördare, alv eller Druid.

Målet är att först ta dig till mitten av brädet där Härskarkronan väntar. För att ta dig dit måste du först hitta en talisman. I det här brädspelet kan mycket hända på vägen. På varje spelruta sker både fasta och slumpmässiga händelser som kan hjälpa dig, eller stjälpa dig. Till din hjälp har du magi och olika föremål.

Det här är ett sällskapsspel som har simpla regler och är enkelt att spela, men också väldigt roligt för casual-spelare. Den senaste utgåvan är den fjärde, men det finns också olika expansioner att köpa till.

Antal spelare: 2-6
Speltid: ca 90 min
Köp här: 459 kronor hos Webhallen.


Sid Meiers Civilization: A New Dawn (2017)

Civilization-serien på pc är en av de mest populära spelserierna i strategigenren. Spelet finns även som brädspel och låter dig och dina vänner kämpa mot varandra som olika historiska ledare och dess folk.

Brädspel Civilization a new dawn

Utveckla din civilisation och ta den framåt från antiken ända in i modern tid. För att bli den mest framstående civilisationen måste du behärska handel, diplomati, byggande och krig.

Antal spelare: 2-4
Speltid: ca 60-120 min
Köp här: 448 kronor hos Spelexperten


Risk brädspel (Vikings edition)

Det ursprungliga Risk är ett turbaserat strategiskt brädspel där varje spelare försöker ta över världen med sina arméer.

Risk brädspel
Risk brädspel i vikingatappning.

I sällskapsspelet Risk Vikings Edition: The Conquest of Europe handlar det istället om att ta över europa – på vikingatiden. Du och dina vänner väljer sedan att spela som någon av fem vikingaklaner. Med Tor och Odens hjälp kan du ha tur och boosta dina arméer extra mycket med speciella gudskort.

Antal spelare: 2-5
Speltid: Ca 60-120 min
Köp här: 448 kronor hos CDON.

Letar du efter ett mer klassiskt utformat Risk så hittar du det bland annat hos CDON för 469 kronor.


GO – kinesiskt brädspel

Det blir inte mycket mer klassiskt än Go. Spelet uppfanns för inte mindre än 2 500 år sedan i Kina. Från Kina spreds det till bland annat Korea och Japan, och från Japan kom det sedan till Sverige.

Go
Go, ett sällskapsspel som har sitt ursprung i Kina.

Go går ut på att ta över så mycket område på planen som möjligt. Även om reglerna är relativt lätta så är det här ett väldigt komplext spel. Tänk schack, men du har nu mängder av pjäser och mycket större bräde att göra dina drag på.  

Antal spelare: 2
Speltid: Varierande.
Köp här: Från 299 kronor (gobutiken.se)


Game of Thrones brädspel

Game of Thrones: The Board Game (andra editionen) låter dig ta dig an George R.R. Martins värd i sällskapsspelsform. Kung Robert Baratheon har dött och krig står för dörren.

Game of thrones brädspel
Game of Thrones: The Board Game

3-6 spelare tar på sig rollerna som något av de sju kungadömena av Westeros och kämpar om makten i regionen. Men det handlar inte bara om att bygga upp den mäktigaste armén, du måste även behärska diplomati och spela dina kort på smartast möjliga sätt för att sprida ditt inflytande över Westeros och det slutgiltiga målet – kontroll över Järntronen.

Spelet är baserat på den bästsäljande serien Sagan om is och eld (A Song of Ice and Fire).

Antal spelare: 3-6
Speltid: Kan ta uppåt 10-12 timmar att spela igenom.
Köp här: 469 hos Spelexperten.


Scythe brädspel

Scythe utspelar sig i en fiktiv version av Europa under 1920-talet. Spelet går ut på att ta över områden, rekrytera bybor till din sida, utvinna råvaror och bygga maskiner som hjälper dig till herravälde. Det här är ett strategiskt brädspel med många nivåer av spelmekanik.

Scythe brädspel
Foto: Farley SantosScythe brädspel. CC

Varje spelare börjar på olika platser på kartan med olika resurser. Varje gruppering också unika färdigheter för- och nackdelar. Dessutom har alla ett mål för att vinna som är hemligt för motståndarna.

Antal spelare: 2-5
Speltid: Ca 115 min
Köp här: 699 kronor hos Webhallen.


Fallout: The Board Game

Den postapokalyptiska succén Fallout finns nu som brädspel. Spelarna börjar spelet som överlevare i utkanten av ett outforskat landskap.

Fallout the boardgame

För att ta dig framåt måste du kämpa mot monster, radioaktivitet och bygga dina färdigheter. Ju längre du tar dig i spelet, desto fler uppdrag och inflytande i ödemarken får du. Klarar du att ta kontroll över hela ödemarken?

Antal spelare: 1-4
Speltid: Ca 120-180 min
Köp här: 524 kronor hos CDON (engelska).

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning

Fantasy Flight Games Talisman (4th, Revised Edition) Pris vid test: 450 kr.

Bästa pris just nu: 479 kr