Efter en två timmars Monopol-session brukar det se ut så här: Lasse har blivit anklagad för att vara ”fascismens kreatur” bara för att han byggt hotell på Norrmalmstorg alltmedan Bruno och Maja skrev en protestlåt mot kapitalism i allmänhet och Lasse i synnerhet. Britt-Marie sitter tyst och ser på – hon åkte in i fängelse utan att passera gå och vägrar nu att mucka i solidaritet med landets alla fångar.

Hur som helst, ny generation och ny spelplan (bokstavligen talat). Det går att spela brädspel under civiliserade former. Men vilka spel ska du spela? Vi tipsar om några av de roligaste du kan spela just nu.

Brädspel i denna artikel:

Terraforming Mars

Ett svenskt spel där olika utvecklingsföretag tävlar om att göra den röda planeten beboelig. Använd innovativ teknik och spendera stora summor pengar. Samla naturtillgångar, utveckla teknologi och skapa en atmosfär värd att andas. Kommer ditt företag att gå först in i mänsklighetens nya era?

terraforming mars

Terraforming Mars är ett spel du kan spela ensam. Du kan alltså i lugn och ro, utan att behöva lyssna på Majas tjat om att dippen innehåller laktos, spela Terraforming Mars. Om du gillar att plåga dig själv går det lika bra att spela tillsammans med vänner!

Antal spelare: 1-5
Speltid: 120 min
Köp här: Från 439 kronor hos Prisjakt.

Catan

Superpopulära brädspelet som fullkomligt exploderat de senaste åren. Slå tärningarna, samla ihop förnödenheter och tävla om vem som kan expandera sitt rike snabbast med byar, städer och vägar. Ett fantastiskt engagerande spel där lika delar tur och skicklighet krävs och alla spelare måste vara närvarande vid varje tärningskast.

Catan

Grundspelet är underhållande som det är, men det finns även flera expansioner och andra versioner av spelet att testa. För dig som vill spela på distans finns spelet att ladda ner på Steam.

Antal spelare: 3-4
Speltid: Ca 30-1-20 min
Köp här: 299 kronor hos Webhallen.

Codenames

I Codenames tävlar två lag för att se vem som kan kontakta alla sina agenter först. Spymasters ger ledtrådar i form av ett ord som kan peka ut flera ord på brädet. Deras lagkamrater försöker sedan gissa ord i rätt färg medan de undviker de som tillhör det motsatta laget.

Codenames brädspel

Och alla vill undvika mördaren. Om det låter det obegripligt så är du inte ensam. Som tur är finns en video som bringar någon slags förklaring.

Antal spelare: 2-8
Speltid: Ca 15 min
Köp här: Du hittar spelet från 159 kronor hos Prisjakt.


Pandemic

I Pandemic kämpar du och dina medspelare emot fyra olika dödliga sjukdomar.

Pandemic brädspel

Du och dina medspelare tillhör en smittkonstrollsenhet som måste åka kors och tvärs över jorden för att försöka hindra dödliga smittor från att sprida sig, och försöka utveckla ett botemedel i tid, innan epidemin förgör hela mänskligheten. Låter det bekant?

Antal spelare: 2-4.
Speltid: 45 minuter
Köp här: Kostar 349 kronor hos Webhallen.

Exploding Kittens

Äntligen ett spel för oss människor som gillar kattungar, explosioner, laserstrålar och ibland getter. Exploding Kittens kommer från skaparen av sajten The Oatmeal, en sajt för oss som gillar udda humor och tänkvärda serier. Spelet är enligt skaparen en strategisk kattunge-version av rysk roulette.

Exploding Kittens

Spelare drar kort tills någon drar en exploderande kattunge, vilket resulterar i att den är död och ute ur spelet – såvida inte den spelaren har ett defuse-kort… Spelet är på engelska och om du inte tycker det här låter intressant så tycker du fel.

Antal spelare: 2-5
Speltid: ca 15 min
Köp här: Kostar 219 kronor hos Proshop.

Wingspan

Spelas med fördel tillsammans med boomers, och med lite tur kommer du att få se vuxna människor brista ut i ”jag ska köpa vingar för pengarna” allt medan de pumpar med näven i luften och du stillsamt undrar om det går att återkalla andra personers existensberättigandebevis.

Wingspan

Wingspan blev ett av 2019 års mest omtalade och uppskattade spel (rankad som nummer 1 i världen för familjespel). I spelet tar du rollen som en fågelentusiast och försöker attrahera de bästa fåglarna till ditt egna reservat. Här är en video som förklarar reglerna.

Antal spelare: 1-5
Speltid: 40-70 min
Köp här: Från 559 kronor hos Webhallen.

Monopol

Klassikern. Upplägget är enkelt. Manövrera era pjäser runt spelplanen, köp gator och se för i h-e till att ni inte hamnar på Norrmalmstorg när någon har byggt hotell där.

Monopol

Oavsett om du är höger eller vänster på den politiska skalan är det här ett spel som har underhållit i generationer.

Antal spelare: 2-6
Speltid: 25 min
Köp här: Från 299 kronor hos Prisjakt.

När då då?

Bilda en tidslinje med tio olika händelser från tideräkningens början fram till idag. Sätt händelser, personer, platser eller prylar i rätt ordning. Som tur är behöver du inte kunna årtalen, utan bara kunna placera dem i rätt förhållande till varandra.

När då då

Till exempel: Kom bandet Forbes sist i melodifestivalen med sin vedervärdiga låt ”Beatles gav oss sin musik” innan Björn Borg vann sin första Wimbledon-titel? När då då? är ett lattjo partyspel, men för att undvika bråk föreslår vi att ni låser in era telefoner.

Antal spelare: 2-8
Speltid: 60 min
Köp här: Från 279 kronor hos Prisjakt.


Through The Ages: A New Story of Civilization

Through the Ages: A New Story of Civilization är ett spel som påminner om datorspelet Civilization i sin idé. Spelet går ut på att bygga den bästa civilisationen genom att hantera resurser och upptäcka nya teknologier, vilket får din civilisation att hoppa framåt i historien.

Through The Ages: A New Story of Civilization

Men det gäller att spela smart och ha en väl uttänkt strategi för att ta sig segrande ur spelet. Kommer du att satsa på forskning och framsteg, eller helt bygga en stark millitär och ta det från de andra spelarna?

Ett roligt, spännande och tidskrävande spel som kommer att hålla dig sysselsatt i timmar.

Antal spelare: 2-4
Speltid: Ca 240 min
Köp här: Du hittar spelet från 449 kronor hos Prisjakt.


Gloomhaven

Det här är ett måste-ha-spel för alla hardcore-brädspels- och fantasyfantaster. Spelet går loss på inte mindre än 1 299 kronor, men då får du enormt mycket spel för pengarna. Spelet har fått lysande recensioner och användarbetyg på de flesta brädspelssajterna.

Gloomhaven brädspel strategi

Kortfattat går spelet ut på att du och dina medspelare väljer en av flera olika karakärer med olika egenskaper. Sedan ska du utforska områden med monster och skatter – och överleva. 

Att sätta sig in i hur spelet fungerar kan ta lite tid, men när du väl kan reglerna har du många timmars nöje framför dig. Med många olika scenarion är det kul att spela om och om igen.

Här hittar du en video som förklarar reglerna (Youtube).

Antal spelare: 1-4
Speltid: Ca 120 min
Köp här: Du hittar den 2:a utgåvan av Gloomhaven från 1 149 kronor hos Webhallen


Talisman brädspel (fjärde utgåvan)

En klassiker som har hängt med i många år, och det av en anledning: Det är bra!

Talisman brädspel sällskapsspel
Talisman, fjärde utgåvan.

I Talisman väljer du en av flera olika karaktärer som alla har olika för-och nackdelar. Du kan spela som krigare, trollpacka, bard, likätare, trollkarl, sierska, troll, tjuv, lönnmördare, alv eller Druid.

Målet är att först ta dig till mitten av brädet där Härskarkronan väntar. För att ta dig dit måste du först hitta en talisman. I det här brädspelet kan mycket hända på vägen. På varje spelruta sker både fasta och slumpmässiga händelser som kan hjälpa dig, eller stjälpa dig. Till din hjälp har du magi och olika föremål.

Det här är ett sällskapsspel som har simpla regler och är enkelt att spela, men också väldigt roligt för casual-spelare. Den senaste utgåvan är den fjärde, men det finns också olika expansioner att köpa till.

Antal spelare: 2-6
Speltid: ca 90 min
Köp här: Från 499 kronor på Webhallen.


Sid Meiers Civilization: A New Dawn (2017)

Civilization-serien på pc är en av de mest populära spelserierna i strategigenren. Spelet finns även som brädspel och låter dig och dina vänner kämpa mot varandra som olika historiska ledare och dess folk.

Brädspel Civilization a new dawn

Utveckla din civilisation och ta den framåt från antiken ända in i modern tid. För att bli den mest framstående civilisationen måste du behärska handel, diplomati, byggande och krig.

Antal spelare: 2-4
Speltid: ca 60-120 min
Köp här: Från 439 kronor hos Prisjakt.


Risk brädspel (Vikings edition)

Det ursprungliga Risk är ett turbaserat strategiskt brädspel där varje spelare försöker ta över världen med sina arméer.

Risk brädspel
Risk brädspel i vikingatappning.

I sällskapsspelet Risk Vikings Edition: The Conquest of Europe handlar det istället om att ta över europa – på vikingatiden. Du och dina vänner väljer sedan att spela som någon av fem vikingaklaner. Med Tor och Odens hjälp kan du ha tur och boosta dina arméer extra mycket med speciella gudskort.

Antal spelare: 2-5
Speltid: Ca 60-120 min
Köp här: Från 499 kronor hos Prisjakt.

Letar du efter ett mer klassiskt utformat Risk så hittar du det bland annat hos Prisjakt från 346 kronor.


GO – kinesiskt brädspel

Det blir inte mycket mer klassiskt än Go. Spelet uppfanns för inte mindre än 2 500 år sedan i Kina. Från Kina spreds det till bland annat Korea och Japan, och från Japan kom det sedan till Sverige.

Go
Go, ett sällskapsspel som har sitt ursprung i Kina.

Go går ut på att ta över så mycket område på planen som möjligt. Även om reglerna är relativt lätta så är det här ett väldigt komplext spel. Tänk schack, men du har nu mängder av pjäser och mycket större bräde att göra dina drag på.  

Antal spelare: 2
Speltid: Varierande.
Köp här: Från 369 kronor (gobutiken.se).


Scythe brädspel

Scythe utspelar sig i en fiktiv version av Europa under 1920-talet. Spelet går ut på att ta över områden, rekrytera bybor till din sida, utvinna råvaror och bygga maskiner som hjälper dig till herravälde. Det här är ett strategiskt brädspel med många nivåer av spelmekanik.

Scythe brädspel
Foto: Farley SantosScythe brädspel. CC

Varje spelare börjar på olika platser på kartan med olika resurser. Varje gruppering också unika färdigheter för- och nackdelar. Dessutom har alla ett mål för att vinna som är hemligt för motståndarna.

Antal spelare: 2-5
Speltid: Ca 115 min
Köp här: Från 699 kronor hos Prisjakt.


Fallout: The Board Game

Den postapokalyptiska succén Fallout finns nu som brädspel. Spelarna börjar spelet som överlevare i utkanten av ett outforskat landskap.

Fallout the boardgame

För att ta dig framåt måste du kämpa mot monster, radioaktivitet och bygga dina färdigheter. Ju längre du tar dig i spelet, desto fler uppdrag och inflytande i ödemarken får du. Klarar du att ta kontroll över hela ödemarken?

Antal spelare: 1-4
Speltid: Ca 120-180 min
Köp här: 595 kronor hos Webhallen (engelska).

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning