Man kan ju undra hur det här gick till. För bara några år sedan var Skyrim något av det snyggaste och mest avancerade vi kunde spela på våra konsoler – nu får det plötsligt plats i fickan och fungerar som resesällskap på en tågfärd mellan Stockholm och Göteborg. Visst, under Switch månader på marknaden har vi gång på gång fått bevisat för oss att Nintendos senaste konsol är riktigt tekniskt kompetent, men ändå. Skyrim. I bärbart format. Bara en sådan sak.

Skyrim

Frihet i en fantastisk värld

Om nu någon mot all förmodan har missat vad Skyrim handlar om är det den femte delen i Bethesdas Elder Scrolls-serie. Här placeras vi på kontinenten Tamriel, en fantastisk värld som bjuder på snötäckta bergskedjor, pittoreska skogar och gigantiska drakar. Just de sistnämnda får vi bekanta oss med redan i inledningen, när vår egenskapade karaktär lyckas undkomma sin egen avrättning genom att en eldsprutande drake kommer till undsättning. Därefter öppnar sig ett äventyr som går i precis den takt vi själva känner för. Här finns en handling att följa, men den är knappast skäl nog att införskaffa Skryim för.

Istället är det utforskandet som bär hela Skyrim. Här finns mängder med saker att samla, platser att besöka och karaktärer att hjälpa. Visst, det håller kanske inte hela vägen i mål – framför allt haltar uppdragsdesignen en hel del, och Bethesda är knappast några genier på att skriva karaktärer – men räkna åtminstone med ett femtiotal helt fantastiska timmar.

Skyrim

Oväntat bra för formatet

Så för att återgå till ursprungspunkten: hur håller Skyrim egentligen på Switch? Till att börja med rör det sig om ett flera år gammalt spel. För även om det sedan lanseringen har dykt upp i en uppgraderad version till Playstation 4 och Xbox One är Skyrim knappast det mest tekniskt avancerade i spelväg 2017. Med det sagt gör Switch-versionen ett riktigt bra arbete, och det är helt klart imponerande att Bethesda lyckats pressa ner den massiva världen så att det flyter på i handhållet format utan problem. Välkommet är också att de stundtals olidligt långa laddningstiderna vi fick dras med till Playstation 3 och Xbox 360 är rejält kapade.

I sann Switch-anda har du också möjlighet att kontrollera Skyrim med rörelsekontroller, exempelvis går det att skjuta pilbåge genom att dra den ena Joy con-kontrollen bakåt, eller dyrka upp lås genom att vrida på den ena kontrollen. Och det är ungefär lika värdelöst och oprecist som det låter. Spela Skyrim utan den här typen av rörelsekontroller - punkt.M3 rekommenderar

För att klaga ytterligare lite har Switch-versionen inte stöd för några moddar, vilka är en stor del i varför det här spelet har fått en så stor fanskara genom åren.

Skyrim som vi känner det

I övrigt finns det knappast mycket att anmärka på. Det här är Skyrim som vi känner det – och även om Switch-versionen inte står ut på något sätt är det ändå ett självklart köp om du inte tidigare har spelat det. Och som sagt, bara det faktum att vi numera får hela den här fantastiska världen i bärbart format är ju skäl nog att öppna plånboken.


Elder Scrolls V: Skyrim

Format: Switch
Utvecklare: Bethesda
Utgivare: Bethesda
Genre: Rollspel
Lansering: Ute nu
Pris: 599 kronor hos CDON

plus

Äntligen möjligt att spela bärbart.
Fortfarande ett fantastiskt äventyr.
Håller väldigt länge.

minus

Märkliga rörelsekontroller.
Inga moddar.

Betyg 4 av 5