Rocket League kan mycket väl sägas vara 2015 års motsvarighet till Playerunknown Battlegrounds. På samma sätt kom det från ingenstans, ett obskyrt indiespel med ett unikt koncept, och gjorde braksuccé över en natt. Framgången har heller inte visat några tecken på att avta. 2016 var Rocket League det mest nedladdade spelet av alla titlar på Sonys onlinetjänst PSN, och nu i början av 2017 kunde utvecklaren Psyonix skryta med över 25 miljoner aktiva spelare.

Rocket Leauge Nintendo Switch recension

Att Rocket League nu portas till Switch lär ju inte heller vara till dess nackdel. Formatet känns som gjort för spelets lättillgängliga koncept, där man lätt slår ihjäl någon halvtimme i väntan på annat. Och det visar sig också fungera riktigt bra, några mindre anmärkningar till trots.

Det tar åtskilliga timmar att bemästra Rocket League, men så snart du börjar få kläm på de mer avancerade kontrollerna är det lätt att förstå varför det har blivit så extremt populärt.

Innan vi går in på detaljer vore det på sin plats att förklara vad Rocket League är och varför så många spelar det. Enkelt beskrivet handlar det om en slags kombination mellan fotboll och racing – du kontrollerar turboladdade bilar i ett inhängnat område och ska försöka få en jättestor boll i mål. Flest mål i slutet av varje match vinner. Men Rocket League innehåller så klart en del finurliga detaljer som gör att det till en början så simpla konceptet visar sig bjuda på oanat djup. Här finns en hoppknapp, som om den används vid rätt tillfälle låter dig flyga en bra bit upp i luften. Vidare kan du utföra bredsladdar, få dina motståndare att explodera och ducka undan från attacker.

Rocket Leauge Nintendo Switch

Det tar åtskilliga timmar att bemästra Rocket League, men så snart du börjar få kläm på de mer avancerade kontrollerna är det lätt att förstå varför det har blivit så extremt populärt. Det är kort och gott ett av de bäst balanserade onlinespelen just nu. Och det bästa av allt är att det är så enkelt att sätta sig in i. Nintendo hade knappt kunnat göra det bättre själva.

I likhet med ett annat Switch-spel vi recenserade nyligen, Elder Scrolls V: Skyrim, är det svårt att hitta några uppenbara fördelar med denna versionen. Framför allt är Rocket League till Switch fulare och körs bara i 720p. Dessutom, om vi ska vara extremt petiga, hade det varit roligare med fler plattformsexklusiva föremål. Allt vi får är tre bilar med Nintendo-teman.

Rocket Leauge Nintendo Switch
M3 rekommenderar

Men det är petitesser, och absolut inget som bör hindra någon från att ta del av det här. Rocket League är fortfarande ett otroligt välgjort spel, som är extremt svårt att slita sig från. Det går dessutom blixtsnabbt att hitta nya matcher, mycket tack vare att Switch-versionen har stöd för cross-play (vi möter alltså pc- och Xbox One-spelare här).

Och ja, att äntligen kunna spela detta bärbart är så otroligt välkommet.


Rocket League

Format: Switch
Utvecklare: Psyonix
Utgivare: Psyonix
Genre: Sport
Pris: 599 kronor hos CDON.

plus

Svårt att lägga ifrån sig.
Lätt att sätta sig in i...

...men samtidigt bråddjupt.
Passar bra bärbart.

minus

Knappast den snyggaste versionen av Rocket League.
Snålt med extramaterial.

Betyg 4 av 5