Garmin Virb 360 är en 360-kamera som liknar de tidigare testade Ricoh Theta SC och och Samsung Gear 360. Med andra ord tar den samtidigt bilder eller filmer med två olika objektiv, ett riktat framåt och ett riktat bakåt. Dessa bilder eller filmer ”sys” sedan ihop och du får en bild/film som täcker hela 360 grader.

Designmässigt är Garmin Virb 360 inte lika liten och smidig som Ricoh Theta SC, men heller inte riktigt lika stor och klumpig som Samsung Gear 360-bollen (även om det inte är långt ifrån). Garmin Virb 360 är dock både stöttålig och vattentät – ett stort plus.

Garmin Virb 360
Du kan titta på 360-filmerna och bilderna direkt i mobilen.

Till skillnad mot de två tidigare testade kamerorna spelar Garmin Virb 360 i en helt annan liga prismässigt med ett cirkapris på 8 600 kronor (Ricoh Theta SC har nu ett cirkapris på 2 200 kronor och Samsung Gear 360 ett cirkapris på 2 000 kronor). Denna prisskillnad märks förstås också kvalitetsmässigt, men den stora frågan är om skillnaden är stor nog för att Garmin Virb 360 ska vara prisvärd.

Lättinstallerad och lättanvänd

Att komma igång med Garmin Virb 360 är förvånansvärt enkelt. Efter att ha stoppat i ett micro sd-kort i kameran (den har inget inbyggt minne) laddar vi bara ned appen till vår smarphone och ansluter till kameran i wifi-inställningarna. Sedan är vi igång. Att appen fungerar både till IOS och Android är ett plus, men att det inte medföljer något micro sd-kort till en så pass dyr kamera är förstås en nackdel.

Att använda Garmin Virb 360 visar sig glädjande nog vara precis lika enkelt som att installera den. I appen ser vi i realtid precis hur slutresultatet kommer att bli och kan enkelt starta videoinspelningar, ta stillbilder och göra en mängd olika inställningar.

Garmin Virb 360
Bilderna och filmerna är i princip helt ”sömlösa”.

Det går även att använda Garmin Virb 360 utan appen, vilket är att föredra om du är i rörelse och inte vill ha båda händerna upptagna.

En stor fördel med Garmin Virb 360 är att bilderna och filmerna inte behöver bearbetas i en dator. Du kan titta på dem i 360 grader redan i mobilen och sedan direkt i en dator efter att du har tankat över dem från micro sd-kortet. Mycket praktiskt och något som spar både tid och energi.

Utmärkt bildkvalitet

Både när det gäller stillbilderna och videoklippen är bildkvaliteten imponerande bra. Vad som glädjer oss ännu mer är att de ofrånkomliga ”sömmarna” mellan 180-gradersbilderna i princip är osynliga, ett konststycke som varken Ricoh Theta SC eller Samsung Gear 360 lyckades med. Garmin Virb 360 har dessutom bildstabilisering där det går att välja bland tre olika lägen (stabilisera, lås, följ) för att ta bort vibrationer i bilden.

Även ljudet är mycket bra och det märks att Garmin Virb 360 är utrustad med hela fyra mikrofoner.

Garmin Virb 360
Det går enkelt att streama till Facebook eller Youtube.

Förutom att bilderna och filmerna kan ses direkt i mobilen (och sparas på minneskortet i kameran) går det även att strömma direkt till både Facebook och Youtube. Tack vare ett gratisprogram som går att ladda ned från Garmins hemsida går det även att i efterhand redigera bilder och filmer i datorn.

M3 rekommenderarOmdöme

Garmin Virb 360 är en mycket lättanvänd 360-kamera med lysande bildkvalitet, både när det gäller stillbilder och videoklipp. Det höga priset och dumsnålhet som att det inte ingår något micro sd-kort i paketet gör dock att högsta betyg uteblir.

Garmin Virb 360
Tillverkare/kontakt: Garmin, www.garmin.se
Systemkrav: Smartphone med Android eller IOS.
Gränssnitt: Wifi, bluetooth.
Storlek: 3,9 x 5,9 x 7,0 centimeter.
Vikt: 160 gram.
Upplösning video: Max 5,7k vid 30 fps (2 bilder). Max 4k vid 30 fps (sammanflätat).
Upplösning stillbilder: Upp till 15 megapixel (sammanfogade i kameran).
Minne: Plats för micro sd-kort (upp till 128 gb).
Batteritid: 1 timme.
Övrigt: Livestreama via IOS-app, röststyrning, 360-visning i realtid, medföljande stativ.
Cirkapris: 8 590 kronor hos Cyberphoto.

plus

Enkel att använda.
Bra app.
Mycket bra bildkvalitet.
Inga ”sömmar” i bilderna.
Stöttålig och vattentät.

minus

Priset.
Inget micro sd-kort medföljer.

Betyg 4 av 5

Garmin Virb 360 Pris vid test: 8590 kr.

Bästa pris just nu: 6490 kr