Testad produkt: Samsung 65Q9FN
Pris: 39 990 kronor hos Netonnet.
Läs mer: samsung.com/se

Den sydkoreanska teknikjätten Samsung har länge levererat riktigt bra tv-apparater, men med tanke på att företaget också satsat stenhårt på qled (bakbelyst lcd med Samsungs quantum dot-teknik) har man också hamnat lite utanför den oled-hajp som varit rådande de senaste åren. Nu ska vi inte klanka ned på lcd för den sakens skull, tekniken har fortfarande en hel del fördelar men också en del uppenbara brister (vi kommer till båda delarna).

Senast vi kikade närmare på Q9F var vi inte överförtjusta. Det var visserligen en riktigt bra tv, men sett till vad den kostade då (närmare 40 000 kronor) levererade den inte tillräckligt hög bildkvalitet. 2018 års version har fått en hel del välkomna uppdateringar, däribland ökad lokal dimning, bättre betraktningsvinklar och finputsat spelläge.

Läs även: Sony KD-65XF9005: Maxad led-tv med grym bild

Industriell och avskalad design

Annars får vi samma design som i fjolårets modell – det vill säga ett nedtonat utseende, tunn ram och en baksida helt befriad från anslutningar, så när som på en enstaka One Connect-kabel. Istället hittar vi alla anslutningar i en extern box, som dessutom extraknäcker som strömkälla. Från denna går det alltså en endaste kabel till tv:n, och eftersom vi kan gömma undan boxen i exempelvis ett skåp är det enklare att få till en snygg placering. Fler och fler tillverkare har ju börjat gömma anslutningarna, men ingen gör det bättre än Samsung.

Samsung 65Q9F 4k-tv
Denna box sköter alla anslutningar. Det går att köpa till extra lång kabel för den som vill gömma undan den långt ifrån tv:n.

Stativet är även det i minimalistisk stil med sin rörformade design. Ska vi anmärka på något här leder konstruktionen till att tv:n blir något vinglig. Ingen större fara, men värt att ha i åtanke om du exempelvis har klåfingriga barn i närheten av tv:n.

Samsung 65Q9F 4k-tv fjärrkontroll

Och för att avsluta Samsungs designspråk har vi också samma typ av fjärrkontroll vi har sett i tidigare modeller från företaget. Den kommer utan några sifferknappar, och är överlag spartanskt utformad. En smart grej är att det går att kontrollera tv:n med appen Smart Things. Det ska bland annat gå att styra digitalboxen den här vägen, men vi får det inte att fungera med vår Com Hem Tv Hub.

Tizen växer till sig

Till skillnad från de flesta andra tv-tillverkare numera har Samsung som bekant valt att inte köra Android TV utan istället egenutvecklade Tizen som operativsystem. I jämförelse med Android TV är det snyggare och mer lättnavigerat, och har dessutom en del appar som inte finns för Android TV – däribland C More. I övrigt finns de viktigaste streamingapparna att ladda ner, tillsammans med en rad mer eller mindre nödvändiga sådana. Vi får också en hel del förinstallerade appar, som enkelt går att avinstallera om så önskas.

Samsung 65Q9F 4k-tv appar
Appbutiken bjuder på en hel del.

Tizen har verkligen uppdaterats till det bättre den senaste tiden. Allt är enkelt att komma åt, via en horisontell meny i nederkant av skärmen. Det är också smidigt att flytta runt appar, om man vill ha snabbare åtkomst till det du använder flitigast.

Samsung satsar också stort på det smarta hemmet och via deras Smart Things-app går det att koppla ihop tv:n med övriga uppkopplade Samsung-prylar, och exempelvis slå på tv:n vid vissa tidpunkter.

Vidare finns det givetvis också röststyrning, men den lämnar i vanlig ordning en hel del att önska och har inte heller något stöd för svenska. Positivt nog är det heller inget som Samsung fokuserar alls på i vare sig menyer eller marknadsföring.

Läs även: Jämförande test – bästa smart-tv just nu

En sista sak innan vi går över till hur Q9F presterar: Samsung har lagt in ett läge där du kan välja en rad snygga bakgrunder eller ladda upp egna foton. Tanken är att tv:n på så sätt ska bli ännu mer av en inredningsdetalj. Nödvändigheten i detta går väl att diskutera, att slå på tv:n för att visa en bakgrundsbild är inte direkt det första vi prioriterar när vi kommer hem.

Samsung 65Q9F 4k-tv
Inred vardagsrummet med tjusiga motiv? Kanske inte helt nödvändigt, men en kul funktion.

Aggressiv lokal dimning
Bildmässigt har Samsung som sagt jobbat på en del saker. Vi klagade en del över svärtan senast, och det korta svaret är att den har blivit bättre i 2018-modellen. Det är fortfarande inte riktigt oled-kvalitet vi snackar om, men med tanke på lcd-tekniken är den helt klart över förväntan.

Med det sagt är det inte helt perfekt. För att uppnå en så kontrastrik bild som möjligt har Samsung en egenuvecklad teknik för lokal dimning, och en aggressiv sådan. Det är kanske inte något som gemene man lär märka, men tittar vi noga kan vi tydligt se att mindre detaljer försvinner i kontrastrika bilder.

Vid andra tillfällen får man en lite märklig ljussättning i vissa partier. Samsung har kommit en bit på vägen men nog finns det utrymme för förbättringar.