Extremt ljusstark – på gott och ont

Det kanske största köpargumentet för Q9FN är att den klarar av att prestera i väldigt ljusstarka miljöer utan att bildkvaliteten blir särskilt lidande. Vi testar tv:n i en väldigt ljus bostad, med mycket ljusinsläpp från flera stora fönster, och det är bara att buga för Samsungs här. Visst ser vi antydningar till reflexer, men det är verkligen marginellt. Är du främst ute efter en högpresterande tv som fungerar i ljusstarka miljöer är det svårt att hitta något bättre i dagsläget.

Annars är nackdelarna med ljusstark bild att bildkvaliteten i övrigt blir lidande, med bristande färgåtergivning och detaljer som försvinner. Samsung tacklar dock detta klart godkänt, även om vi märker en del effekter på framför allt hdr-material, med en nästan övertydlig ljusstark bild under vissa partier i filmer vi testar med. Det är förmodligen priset vi får betala när Samsung satsar så mycket på just ljuset.

Däremot är det svårt att anmärka på färgåtergivningen, som efter en del finjusteringar håller hög nivå. Direkt ur kartong är konstrasten väl skrikig (alternativt bleka beroende på bildval), men lyckligtvis är det snabbt ordnat. För bästa bild bör du i vanlig lcd-ordning sitta rakt framför tv:n. Med det sagt har Q9FN har helt okej betraktningsvinklar i sammanhanget, och du behöver vara rätt snett placerad för att bilden inte ska vara duglig.

Samsung 65Q9F 4k-tv
Det här är absolut en tv att skaffa om du främst är ute efter att spela.

Lysande tv för att spela på
Dessutom ska Samsung ha beröm för hur Q9FN presterar som spel-tv. Input-lag ligger på runt 15 ms, oavsett om du kör 1080p- eller 4k-material. Riktigt imponerande. Däremot behöver vi även här finjustera en del innan vi är nöjda. Spelläget har till en början obegripligt hög skärpa, och ett väldigt irriterande motion plus-läge, som leder till att vi får både eftersläpningar och artefakter i bilden.

Till sist har vi ljudet, som är klart över förväntan. Köper du en sådan här dyr tv har du förmodligen också ett externt ljudsystem, men om inte så levererar de inbyggda högtalarna en rik bild över hela registret med helt okej tryck i basen.

OmdömeM3 rekommenderar

Samsung har fortfarande en del detaljer att arbeta på för att vi ska vara helt nöjda, men nu börjar man verkligen närma sig toppen i tv-klassen. Letar du efter en ljusstark tv är det den här du ska satsa på, likaså om du främst tänker använda tv:n för spel. Bildkvaliteten når fortfarande inte upp i nivå med de främsta oled-modellerna. Framför allt är svärtan inte helt hundra och är du väldigt petig lär du irritera dig på en del bieffekter som kommer med lokal dimning och ljusstarka skärmar.

Läs även: Jämförande test – bästa smart-tv just nu


Fakta Samsung 65Q9FN

Tillverkare: Samsung
Tv-typ: Lcd (qled, bakbelysning)
Storlek: 65 tum
Upplösning: 4k (2160p)
Hdr: Ja (hdr10+ och hlg)
Operativsystem: Tizen
Ljud: Tvåkanal (Stereo)
Anslutningar: 4 st hdmi, 3 st usb, optisk s/pdif
Energiklass: A
Mått: 1 449,7 × 862,46 × 306,36 mm
Vikt: 29 kg (utan stativ)
Pris: 39 990 kronor hos Netonnet.
Läs mer: samsung.com/se

plus

Väldigt ljusstark bild.
Grym för att spela på.
Extern box för anslutningar.
Fjärrkontrollen.

minus

Hdr-material blir nästan för ljusstarkt.
Svärtan är fortfarande inte helt hundra.
Mindre problem med lokal dimning.

Betyg 4 av 5