Samsung kör som bekant stenhårt på Qled, det vill säga lcd-tv med led-belysning och Quantum Dot-filter. Flaggskeppsmodellen heter Q9F (2018 års modell hittar du här), och den erbjuds i två storlekar. 65-tummaren som vi har testat är minstingen i familjen och har ett rekommenderat slutkundspris på 50 000 kronor. Är du sugen på 88-tummaren får du vara beredd att slanta upp 200 000 kronor.

Samsungs nya tv är helt klart påkostad, konstruktionen är både snygg och stabil med det rörformade bordstativet. Samsung kallar konceptet "Full Metal Design" – och det är inte helt vanligt med en tv där hela bakstycket är gjort av metall i stället för plast. Snyggt!

Givetvis är det 4k-panel och stöd för hdr som gäller. De flesta anslutningarna sitter i en separat box, vilket möjliggör snygg och smidig installation tätt mot väggen. Sladden mellan anslutningbox och tv är extremt liten och smidig vilket gör det enkelt att installera den här pjäsen snyggt. Tv:n är dessutom riktigt tunn och mäter knappt 25 millimeter i djupledd utan stativ.

Samsung qled 65 tum
Tv:n är tunn och snygg även på baksidan, tack vare att anslutningarna sitter i en extern box.

Brister i bildkvalitet

När du köper en tv i den här prisklassen vill du givetvis ha riktigt bra bild, och Samsungs Q9F levererar på flera punkter. Men det är trots allt en kantbelyst led-tv, med de brister det innebär. Ljusstyrkan är inte perfekt fördelad över bildytan, vilket vi ibland ser ganska tydligt, framför allt om vi inte sitter precis rakt framför tv:n. Filtret har inga problem med att blockera allt ljus och visa upp en becksvart bild, men så fort någonting ska visas på bilden blir det synbart att ljuset kommer från sidorna av bilden – och svarta delar blir plötsligt inte lika svarta längre.

Färgåtergivningen är dock riktigt bra och ljusstyrkan räcker till för att leverera en riktigt dynamisk bild med brutalt tryck. Däremot måste vi in och justera den dynamiska kontrasten (som är ganska aggressiv) och inaktivera Motion Plus då det förstör rörelseskärpan lite för mycket. Här är det en bit kvar till Philips P5-processor helt enkelt.

Överlag är den här tv:n inte lika vass bildmässigt som oled-konkurrenterna från Philips, Panasonic, LG och Sony, även om den presterar bra för att vara en kantbelyst led-tv.

Samsung Qled 65 tum
Vi gillar verkligen den nya fjärren och Samsung smart-tv-gränssnitt.

Samsungs smart-tv-gränssnitt Tizen har utvecklats en hel del den senaste tiden. Här finns alla viktiga streamingtjänster och gränssnittet är både snabbjobbat och användarvänligt. Samsung har även gått all-in med en ny, slimmad och minimalistisk fjärrkontroll, vilket vi gillar. Äntligen en tv som vi faktiskt kan styra utan en fet standardfjärr med 30-talet knappar! Det enda vi har att anmärka på är att det är svårt att känna med tummen var du har navigeringsknapparna.

På funktionssidan finns också en hel del att utforska. Exempelvis är det väldigt enkelt att koppla in ett usb-minne och spela in dina tv-program. Röststyrning finns också, men den stöder inte svenska.

Samsung qled 65 tum

Omdöme

Samsungs tv är snygg och robust – och en av de mest användarvänliga apparater vi har testat. Här finns massor av funktioner och inställningar och gränssnittet är både snyggt och snabbjobbat. Den nya fjärren är dessutom riktigt trevlig. Bildmässigt når den dock inte upp i samma nivå som de bästa oled-apparaterna vi har testat – särskilt när det gäller svärtan. Men framför allt är den här tv:n lite väl dyr, även om du kan hitta den under 40 000 kronor hos flera återförsäljare.


Fakta Samsung Q9F 65 tum (2017)

Testad: December 2017
Tillverkare: Samsung
Tv-typ: Led-lcd med Quantum dot
Storlek: 65 tum
Upplösning: 3 840 x 2 160 (4K)
HDR: Ja, HDR2000
Tv-mottagare: DVB-T2/C/S2 x 2
Common Interface: CI+ 1.3
Ljud: Dolby Digital Plus 4.2 (60 W)
Smart-tv: Ja (Tizen)
Anslutningar: 4 st hdmi, 3 st usb, ethernet, optisk s/pdif
Wifi: Ja
Processor: Quad core
Energiklass: B
Mått (utan stativ): 1449,7 x 829,3 x 24,9 mm
Vikt (utan/med stativ): 29,1/30 kg
Pris: 34 990 kronor hos Hi-fi klubben

plus

Snygg och påkostad design
Fjärrkontrollen och One Connect Box
Användarvänlig

minus

Svärtan
Rörelseskärpan
Priset

Betyg 4 av 5