Nästa stora uppdatering av hdmi presenterades redan i januari i år. Nu meddelar HDMI Forum att version 2.1 är "redo" att användas av de tillverkare som redan anammat hdmi 2.0-standarden. Tekniken, som är bakåtkompatibel med äldre hdmi-versioner, har bland annat fått bandbredden utökad till 48 Gbps och en ny typ av höghastighetskabel.

Hdmi 2.1

Stöd för såväl 10k som för 8k-upplösning i 60Hz och 4k i 120Hz återfinns i specifikationerna för hdmi 2.1. Dessutom stöds dynamisk hdr, som innebär att tekniken finslipats för att skicka bildinformation över ett filmklipps fulla längd – och inte bara när uppspelningen startar. Detta medför bland annat bättre ljusstyrka och kontrast i bilden.

En intressant nyhet för datorspelare är att 2.1-kompatibla bildskärmar får stöd för variabel uppdateringsfrekvens, VRR. Tekniken ska vara särskilt effektiv för att att ge mjuk och smidig bild under spelsessioner, medan QFT (Quick Frame Transport) sänker responstiden och är särskilt användbart för vr-upplevelser.

Exakt när de första hdmi 2.1-skärmarna når marknaden vet vi inte ännu. HDMI Forum meddelar att man kommer presentera mängder av resultat från ingående tester under 2018 års tre första kvartal. Dessa behöver sedan tas i beaktande av tillverkare som vill bygga skärmar avsedda för tekniken. Du som är nyfiken på att läsa mer om tekniken – besök HDMI Forums specifikationssida!