I en grupptalan mot Google anklagas företaget för att ha samlat in personlig data från över 5 miljoner Iphoneanvändare i Storbritannien. Detta ska ha skett mellan 2011-2012 och då i form av webbkakor som placerats i Apples webbläsare Safari. Google anklagas för att ha kringgått Safaris sekretessinställningar för att kunna spåra användarnas internethistorik och sälja den vidare till annonsörer.

En aktionsgrupp, Google You Owe Us, har formats för att driva in ersättning för de drabbade. Gruppen leds av Richard Lloyd, som är en känd profil inom konsumenträttsfrågor i Storbritannien.

– Jag anser att Google har brutit mot lagen. Deras handlingar har påverkat miljoner användare, och det är upp till domstol att ställa saker och ting till rätta. Genom den här aktionen skickar vi en klar signal till Google och andra teknikjättar i Silicon Valley att vi inte är rädda för att slå tillbaka om lagbrott begås, säger Richard Lloyd i en färsk intervju med The Guardian.

Hur det går i målet återstår att se. När det väl begav sig figurerade även Facebook i anklagelserna om mixtrande med webbläsarinställningar för att spåra användarbeteenden.