I dag gick regeringen ut med att man inför hårdare restriktioner kring hur en mobiltelefon får användas när du kör bil på Sveriges vägar. Det blir otillåtet att surfa, sms:a och prata i telefon medan du rattar ett motordrivet fordon – såvida du inte använder handsfree. Regeln gäller från och med 1 februari 2018.

Forskare: Pokémonjakt bakom ratten har lett till miljonkostnader och dödsfall

Redan 2013 kom begränsningar om mobilanvändandet bakom ratten, men dessa omfattade situationer då handhavandet utgjorde en uppenbar trafikfara. Nu blir det alltså andra bullar, och du får över huvud taget inte använda mobilen genom att hålla den i handen när du kör.

– Nu kommer det bli tydligare att man inte får hålla på att fippla med luren när man är ute och kör med bilen. En tydligare regel gör att fler kommer att följa den. Detta är ytterligare en åtgärd som regeringen vidtar för att i enlighet med nollvisionen förbättra trafiksäkerheten på svenska vägar, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth i ett uttalande på regeringens hemsida.

Mikael Lindkvist: Bilister, sluta fingra på mobilen när ni kör!

Under året har det gjorts flera undersökningar om svenskarnas mobilvanor bakom ratten. som bland annat visade att sms:andet ökat med 190 procent på fyra år. Med den nya bestämmelsen hoppas regeringen sänka denna typ av siffror och bidra till ett säkrare trafikklimat på vägarna.