Högtalare ska numera inte bara låta anständigt, utan även design är en viktig faktor att ta med i beräkningarna när en produkt lanseras. Och Clint Freya är onekligen en vacker skapelse, som du mer än gärna låter stå framme i hemmet för allmän beskådan. Det är en cylinderformad pjäs med en front i perforerad metall i en rad olika färger, samt en kontrastfärg i botten. Elegant och tidlöst, och storleksmässigt passar den visuellt i stort sett var som helst i hemmet även om den prestandamässigt lämpar sig för mindre rum.

Clint Freya

På ovansidan hittar vi funktionsknapparna som är fem till antalet: volym, spårbyte samt play/pause. På baksidan hittar vi, förutom strömkontakten, en usb-anslutning för laddning av en extern enhet (5V 2,4A) samt en aux in för trådburen kommunikation. Dessutom en liten knapp som aktiverar stereokoppling som du kan använda dig av om du skaffar ytterligare en högtalare. 

Går att stereokoppla

För det är lite av grejen med denna modell. Bluetooth-högtalare kan ni vid det här laget; aktivera funktionen och sök efter enheten i din smartphone, och i detta fall aktiveras bluetooth genom att trycka in båda volymknapparna i fyra sekunder - sedan är du igång. Men Freya kan alltså även kopplas ihop med ytterligare en enhet, och då måste dessa först paras ihop innan du ger dig på kopplingen mot din telefon. Inga konstigheter, du förbereder endera enheten först (som då kommer agera styrenhet) genom att hålla in båda knapparna för spårbyte och därefter stereo-knappen på baksidan av båda högtalarna (den andra blir följaktligen slav). Vill du sära på dem och använda högtalarna separat trycker du bara in samma knapp igen. Lite irriterande är att om du sedan vill stereo-koppla dem på nytt måste du börja om från början.

Clint Freya

I övrigt är Freya en enkel historia utan speciella funktioner. Ingen dedikerad app med vilken du kan styra uppspelningen, ställa in ljudet eller hantera stereokopplingen – utan här är det gammeldags hantering som gäller – antingen direkt i din smartphone eller med hjälp av de fysiska knapparna på själva högtalaren. 

Men ljudet är riktigt bra. Klart och detaljrikt och luftigt. Vi önskar förvisso mer tyngd och djup i basåtergivningen, men överlag får prestandan klart godkänt. Och det är just i par Freya levererar med äkta stereo och grym spridning av tonerna. I ensamt majestät blir karaktären mer burkig och inte alls lika detaljerad i återgivningen. Volymmässigt finns det emellertid en hel del att ta av utan att det brister och låter surt, så för det mindre rummet, köket eller balkongen finns det tillräckligt med resurser.

Omdöme

Freya är en snygg skapelse som inte heller gör bort sig ljudmässigt, åtminstone i parformation. Clint har väckt vår nyfikenhet och nu vill vi såklart även kolla in Wifi-versionen av Freya som åtminstone på pappret verkar spännande med multiroom-funktion och Spotify Connect.

plus

Snygg design
Enkelt handhavande
Möjligt att koppla ihop två högtalare

minus

Basåtergivningen kunde varit bättre
Ingen dedikerad app
Saknar wifi


Fakta Clint Asgard Freya BT

Typ: Bluetooth-högtalare
Pris: 1 527 kr
Element: Fullbands basreflex
Anslutning: Bluetooth (3.1), Aux
Batteritid: upp till 6 timmar
Laddningstid: 3 timmar
Vikt: 920 gram
Mått: 10 cm diameter och höjd på 21.5 cm

Betyg 6 av 10

Clint Digital Asgard Freya BT Pris vid test: 1354 kr.

Bästa pris just nu: 999 kr