Har du svårt att orientera dig i kameradjungeln? Vi listar här några begrepp som är bra att ha koll på när du letar efter en kamera som passar dig.

Optisk eller digital zoom?

Optisk zoom är så att säga kamerans mekaniska, fysiska zoom. Det innebär att bildens kvalitet inte försämras av att du zoomar in. När du zoomat in till max med den optiska zoomen tar digitala zoomen över. Den digitala zoomen förstorar i princip bara bilden, samtidigt som du måste vara stabilare för att bilden inte ska bli oskarp. De flesta proffs använder aldrig digital zoom. Generellt sett är en optisk zoom på över 10x riktigt bra.

Bländare

Bländaren är hålet som släpper in ljus till kamerans sensor. Ju lägre tal, desto större öppning och desto mer ljus släpper bländaren in. På så sätt kan du ha kortare slutartid, vilket innebär att risken för rörelseoskärpa blir mindre, och att du kan fota under sämre ljusförhållanden. Ju större bländare (lägre bländartal) desto kortare skärpedjup, det vill säga att bakgrunden (eller förgrunden) i fotot blir i oskärpa, medan det du fokuserat på förblir skarpt. Många vloggare har kort skärpedjup, framförallt när de sitter och pratar framför kameran, då det ger en proffsigare look. När bländartalet är lägre än 1,8 kan det bli svårt att få fokus att räcka till, det kan till exempel bli fokus på nästippen men inte på öronen.

Foto
Foto: Evelina GalliExempel på bild med kort skärpedjup.

Fps (bilder per sekund)

Fps står i fotografisammanhang för frames per seconds (eller bilder per sekund på svenska). Kort sagt kan man säga att ju högre antal fps desto bättre kvalitet på videon. Det innebär även att du kan sakta in videoklippet och få snygga slow motion-klipp. Många videokameror i den här listan har möjlighet att filma i 60 bilder per sekund, vilket är riktigt bra. Du vill förmodligen inte köpa en kamera som har mindre än 30 fps. Ibland kan du behöva filma i lägre upplösning än normalt för att kunna filma med många frames per second.

Upplösning

De flesta videokameror i den här listan har 1920x1080p i videoupplösning. Det här är full hd-kvalitet och bör därför täcka alla tänkbara behov. Vissa kan filma i hela 3840x2160p, det som brukar kallas för 4k-kvalitet. Vissa av kamerorna kan enbart filma i den här upplösningen med lägre bilder per sekund.

Megapixel

Megapixel är ett begrepp som du förmodligen får höra många gånger. Kort sagt står antalet megapixel för hur många pixlar som sensorn består av. Ju högre megapixel, desto fler pixlar trängs på den lilla sensorn, vilket innebär att fotot innehåller mer information och att fotografiet eller videon kommer närmare verkligheten. De flesta riktigt bra mobiler i dag har 12 megapixelkameror. Det mänskliga ögat beräknas ha en ”upplösning” på 576 megapixlar.

Sensorstorlek

I varje kamera finns en sensor. Att ge sig in på hur sensorformat, upplösning, olika linser, objektiv och så vidare påverkar bilden är en djungel och defintitivt någonting att läsa på om du verkligen vill nörda ner dig i fotografiets ädla konst. För dig som bara vill hitta en kamera med så bra prestanda som möligt räcker det med att veta att ju större sensor, desto bättre kvalitet på bilden. Det här ger dig kortare skärpedjup, mindre brus och bättre dynamiskt omfång.

De bästa systemkamerorna på marknaden har så kallade fullformatssensorer. De flesta kamerorna i den här listan har storlek 1/2,3 tum (6,17x4,55 millimeter) på sina sensorer, men några av dem har storlek 1" (12,8x9,6 millimeter). En fullformatskamera har 36x24 millimeter stor sensor.

Iso

Iso-värdet i fotografisammanhang används för att kompensera för ljusförhållandena. Ju lägre iso desto mindre hjälp får du från kameran att ljusa upp bilden, men desto mindre pixlig blir bilden. Ju högre iso desto ljusare blir bilden, men desto pixligare blir resultatet. Om du någon gång har fotat i ett dunkelt rum och sett hur bilden är brusig på sina ställen är det för att kameran överkompenserat mörkret med att dra upp iso-värdet. Försök helt enkelt att kompensera med lägre bländartal eller försök ljusa upp omgivningen innan du drar upp iso-värdet, för att få ett så brusfritt resultat som möjligt.

Nfc

På sista tiden har det dykt upp en rad olika kameror med nfc-anslutning. Oftast dyker den här förkortningen upp när vi pratar om mobiler och möjligheten att betala med dem samma, men samma teknik kan användas för att snabbt och smidigt koppla mobilen till din kamera. Smidigt!