För en vecka sedan testade vi actionkameran Garmin Virb 360, en ganska stor, plattformsoberoende 360-kamera med en rätt rejäl prislapp. Huawei Envizion 360, är i mångt och mycket motsatsen. En liten och billig kamera som vi fäster direkt på mobilen, men som bara fungerar med Android-telefoner och inte ens alla sådana. För den som har rätt mobil visar den sig dock snabbt vara en riktigt trevlig bekantskap, i mångt och mycket jämförbar med Ricoh Theta SC.

Smidig och lättanvänd

Att installera Huawei Envizion 360 går lätt om du har rätt telefon. Kameran fungerar bara med Android 6.0 eller senare, och mobilen måste dessutom vara utrustade med en nyare usb-c-port. Har du en mobil med exempelvis micro-usb är det kört.

Med rätt mobil går det dock väldigt smidigt. Det är bara att ladda ned appen från Google Play, plugga i kameran i mobilen och börja ta bilder.

Huawei Envizion 360
Huawei Envizion 360 i profil.

Huawei Envizion 360 har inget eget batteri, utan den använder sig av mobilens batteri (på samma sätt som den använder sig av mobilens lagringsutrymme). Fördelen är förstås att du inte behöver ladda Huawei Envizion 360 eller oroa dig för att dess batteri ska ta slut mitt i plåtning. Nackdelen är att mobilens batteri belastas hårdare. Det gäller med andra ord att plugga ur Huawei Envizion 360 när kameran inte används för att inte riskera soppatorsk.

Just enkelheten är det som är den stora styrkan (förutom det låga priset). Den är lätt att ta med, lätt att ansluta till mobilen och lätt att använda. De bilder och filmer vi tar behöver heller inte efterbearbetas utan sparas ned till mobilens minne.

Programvaran är också bra och trots att appen är mycket lättanvänd är den rik på funktioner och finesser.

Tveksam bildkvalitet

Den stora svagheten hos Huawei Envizion 360 är bildkvaliteten. Stillbilderna blir visserligen helt okej under rätt förhållanden (i dagsljus), men vid dålig belysning eller på natten är bildkvaliteten tveksam. Samma sak gäller för kvaliteten på videoklippen.

Huawei Envizion 360
Appen är mycket enkel att använda.

Av våra tidigare testade kameror är Huawei Envizion 360 som sagt närmast att jämföra med Ricoh Theta SC. Prismässigt ligger de hyfsat nära varandra (Ricoh Theta SC går numera att få för strax under 2 000 kronor) och kvaliteten på bilderna och videoklippen är ungefär densamma. De är också båda två väldigt enkla att använda.

Skillnaden är att Ricoh Theta SC är mobiloberoende, vilket Huawei Envizion 360 alltså inte är. Å andra sidan, för den med rätt mobil är Huawei Envizion 360 ännu enklare i hanteringen, då den använder sig av mobilens lagring och batteri.

Omdöme

Huawei Envizion 360 är en relativt billig och mycket lättanvänd 360-kamera som, i alla fall under rätt förhållanden, tar helt okej bilder. För dig som har en Android 6.0-mobil med usb-c -port är den här 360-kameran ett utmärkt alternativ.

Fakta Huawei Envizion 360

Testad: December 2017
Tillverkare/kontakt: Huawei, consumer.huawei.com/se
Systemkrav: Smartphone med Android 6.0 eller senare och usb-c port.
Gränssnitt: Usb-c.
Storlek: 3,7 x 3,7 x 2,6 centimeter.
Vikt: 30 gram.
Upplösning video: MaxUpp till 1 920 x 960 bildpunkter.
Upplösning stillbilder: Upp till 5 376 x 2 688 bildpunkter.
Minne: Använder mobilens lagringsutrymme.
Batteritid: Använder mobilens batteri.
Övrigt: 360-visning i realtid, direktpublicering på Youtube och Facebook via app.
Cirkapris: 1 490 kronor hos CDON.

plus

Bra pris.
Bra app.
Liten och smidig.
Lättanvänd.

minus

Bara för Android (6.0 eller senare).
Bara usb-c.
Inget stativ.
Låg bildkvalitet.

Betyg 4 av 5