Under tisdagen presenterade Qualcomm efterföljaren till sin nuvarande toppmodell Snapdragon 835, logiskt nog kallad 845. Nu vet vi också lite mer om vad som döljer sig bakom det nya namnet.

Snapdragon 845 är en åttakärnig tio nm-processor som kan klockas upp till 2,8 Ghz. Det skriver Gsmarena. Fyra av kärnorna fokuserar på prestanda, medan de andra fyra är mildare varianter som kan köras upp till 1,8 Ghz. Systemkretsen har även en ny ai-plattform som bland annat kan driva röstassistenter med lägre strömförbrukning än tidigare.

Läs också! Mobilkrets i en Windows 10-dator: Vi spanar in Asus Novago-laptop

För grafikprestandan står ett Adreno 630-chip som Qualcomm lovar ska bidra med 30 procent snabbare grafik, och samtidigt erbjuda 30 procent bättre energiprestanda än tidigare. Detta gör det också möjligt för Snapdragon 845 att filma i 4k hdr och driva en skärm upp till 2k och 120 Hz.

Imponerande prestanda, men så förväntas processorn också leta sig till flera bärbara Windows 10-datorer under nästa år. Där, och i exempelvis vr-spel lär kraften komma väl till pass. Systemkretsen har redan från start stöd för exempelvis ögon- och handspårning.

Värt att nämna är också att strömförbrukningen vid trådlöst lyssnade över bluetooth ska ha halverats jämfört med tidigare. Snapdragon 845 klarar även snabbladdning upp till 50 procent på 15 minuter, förutsatt att mobiltillverkare väljer batterier och laddare som klarar detta i sina telefoner. Alla specifikationer finns att kolla närmare på på Qualcomms hemsida.

Första mobilen att utrustas med Qualcomms senaste är inte känt i dagsläget, men enligt Gsmarena väntas det bli Samsung Galaxy S9 eller Xiaomi Mi 7.

Uppgifter: Samsung Galaxy S9 missar CES-mässan trots allt