Som alltid framåt hösten var det dags att stifta bekantskap med nya versioner av de två stora smartphone-operativsystemen (vila i frid, Windows Mobile). Apple öppnade starkt med ny generation Iphones och systemuppdatering till IOS 11 för äldre modeller. Android körde som vanligt mjukstart – en beta av nya versionen 8.0 Oreo under sommaren och sedan ”allmän tillgänglighet” i augusti. Men det dröjde ytterligare innan vi fick se mobilerna med Oreo i en ny telefon, Googles egna Pixel 2 kom inte förrän i oktober.

I Sverige säljs inte Google Pixel 2 officiellt, även om en del svenska butiker direktimporterar den, så det var först nu i slutet som en telefon med rent Android utan eget gränssnitt uppdaterade till Oreo, nämligen Nokia 8. Så nu är det dags att ta den, samt en Iphone 8, och på dem kolla in Android 8 och IOS 11. Vilket system är vassast just nu, och vilket har de bästa nyheterna?

Läs mer: Vi utser bästa mobiltelefon – IOS och Android

Seg start för Oreo

De flesta Iphones fick tillgång till IOS 11 så for det släpptes den 19 september, från Iphone 5s upp till nya Iphone 8 och 8 Plus, och lite senare även nyaste tillskottet Iphone X, det vill säga alla Iphones du kan köpa, samt några till. Totalt handlar det om elva telefoner, och sedan även sju Ipad- och Ipad Mini-modeller samt senaste generationen av mediaspelaren Ipod Touch. Och uppdatering har gått snabbt, över hälften av alla IOS-enheter som används idag har redan IOS 11.

Xperia XZ1 Android Oreo
Först med Oreo i Sverige var Sony med Xperia XZ1. Men med så mycket eget gränssnitt i telefonen var det svårt att få grepp om vad som var nytt med själva Android.

För Android 8 går det segare. Först kom som sagt Google med ett par egna Pixel-modeller. Och sedan har vi sett en telefon här och där från andra tillverkare som antingen lanserats med Oreo eller som fått uppdatering, främst dyrare modeller i flaggskeppsklass. Men det släpps i skrivande stund fortfarande nya telefoner med version 7.1.1, även dyra och avancerade flaggskepp. Under en procent av alla Android-enheter körde Oreo i slutet av november, enligt utvecklaren Dashboard.

Det lär det dock snart bli ändring på, och under vintern förväntar vi oss se många fler telefoner som kommer med uppdatering och fler nysläppta lurar med nya systemet, både i flaggskepps- mellan- och budgetklass.

Läs mer: Här hittar du bästa budgetmobil

Mycket nytt för Ipad

Det är svårt att säga vilket gränssnitt som är ”bäst”, det handlar mest om vad du som användare är van vid. Systemen gör en del saker på helt olika sätt och vissa moment är enklare i Android, medan andra är snabbare och smidigare i IOS. Android är som det alltid varit ett öppnare system som låter dig styra och ställa som du vill bland ikoner och startskärmar, och i vissa tillverkares egna Android-gränssnitt så ökar möjligheterna till personliga inställningar ännu mer, medan möjligheterna i IOS är betydligt mer begränsade.

IOS 11 har fått mer möjlighet till personlig anpassning av snabbmenyn Kontrollcenter, omdesignad låsskärm, förbättrad App Store med smidigare navigering, och ett nytt Stör Ej-läge som gör att ingenting distraherar när du till exempel kör bil eller sitter i ett viktigt möte. De flesta stora gränssnittsuppdateringarna är specifika för Ipad, med smarta funktioner som dra-och-släpp, förbättrad multitasking, pennhantering, filhanterare och dockningsstöd. Det gör att Ipad nu hotar Macbook som ett alternativ till enklare bärbar dator.

Ipad IOS 11
De allra största nyheterna i IOS 11 hittar vi på Ipad, som nu början kännas som en "riktig" dator som kan konkurrera med Windows-plattor eller ersätta en Macbook för många användare.

Många nya funktioner i Oreo

I Android Oreo är det en handfull nyheter i gränssnittet för telefonanvändare. Du får ny design på emojis och möjlighet att ladda ner nya typsnitt. Du får ny bild-i-bild-funktion som gör att du kan fortsätta ett videosamtal eller kolla kartan medan du gör annat i telefonen. Du får även nya notifikationspunkter på app-ikonerna på startskärmen, en omdesign av snabbinställnigsmenyn och flera förbättringar i notifikationsfältet, ett nytt sätt att hantera app-ikoner som ska göra upplevelsen på startskärmarna mer enhetlig, och ett smartare sätt att markera och kopiera text.

Vi föredrar ändå Android 8:s gränssnitt framför IOS 11. Det kan fungera lika stramt och strömlinjeformat, eller så har du friheten till att göra det personligt och också kaotiskt. Med många nya smarta funktioner har det kommit ikapp IOS på ett par punkter och ligger steget för på ett par andra. Nu vill vi bara ha svensk Assistent också.

Android 8 Oreo
Android 8 i standardutförande, med nya lite enhetligare ikoner och samma gamla uppdelning mellan startskärm och app-meny som alltid. 

Siri regerar, i Sverige
Till gränssnitten räknar vi också inbyggda röstassistenterna Google Home och Siri. De är en viktig del i hur du interagerar med telefonen. Då svenskspråkiga Android fortfarande inte har tillgång till nya och förbättrade Google Assistant får IOS och Siri ett klart plus i kanten här. Hade Assistant funnits för svenskar (och gått att snacka svenska med) hade Oreo troligen vunnit på den punkten.

Till IOS får vi dock lite fler förinstallerade funktioner, som podcast-app, röstmemon, Apples egna hälso- och väderappar. Till Android får du ladda hem fler funktioner på egen hand. Å andra sidan finns det ett helt gäng utmärkta appar från Google själva för de flesta funktioner du kan tänkas behöva. En riktigt intressant nyhet i IOS 11 är att Homekit nu har stöd för högtalare, så det går att kontrollera multiroom-högtalare direkt med AirPlay 2.

IOS 11
IOS är sig likt till det yttre. I vissa gränssnitselement gör ett nytt typsnitt en subtil skillnad, men det märks inte på startskärmen. Android har nu också fått prickar vid ikonerna som indikerar uppdateringar, men IOS har fortfarande bättre sådana, med räknare för antal meddelanden.

Smartare upplägg för meddelanden i IOS
Vi tycker att det inte går att skilja systemen åt när det gäller telefonifunktionen, det är en så pass etablerad sak att det är svårt at göra fel, och vi tycker att bägge hanterar historik, kontakter med mera på ett övertygande sätt.

Android 8 har dock liksom föregångaren lite förvirrat upplägg för sms och snabbmeddelanden, med delar av funktionerna i flera olika appar – Meddelanden, Hangouts, Allo och Duo – där det borde ha räckt med en. Här är Apples Imessage en smartare lösning som samlar flera funktioner på ett och samma ställe och gör det lätt att gå från ett sätt att kommunicera till nästa.

Å andra sidan tycker vi att den har den bästa e-postklienten i Gmail. Det är vanligaste mejl-tjänsten om du inte kör Mac, snabb och smidig att använda och dessutom utmärkt enkel att sömlöst ansluta andra e-postkonton till.

Läs även: Test – så bra är Iphone X

Litet övertag för Google Maps

Bägge systemen har numera riktigt bra kartappar, även om det tog Apple Maps ett tag att komma ikapp Google Maps i precision och funktioner så är den numera riktigt kvalitativ, framförallt guidad gps-navigering som du dessutom har fördelen att smidigt kunna styra med Siri. Vi tycker dock att Google Maps fortfarande har ett par fördelar, den främsta av dem Street View, och lite vassare vägbeskrivning med fler alternativa vägval och transportsätt (bland annat för cykling).

Maps
Google Maps och Apple Maps. Två bra kart- och navigeringsappar. Googles kartor och information är bättre, speciellt är Street View grymt bra, men Apple har litet övertag som gps om du kör bil.

Kamera-appen i IOS 11 är en mer avancerad historia än Androids standardkamera. Men den lär du å andra sidan troligen inte få se. Just kamera-appen är något som i stort sett varje enskild Android-mobil ersätter med sin egna, eftersom de är anpassade efter funktionerna i vardera mobils kamerahårdvara. Men lägstanivån i mobiler med IOS när det gäller funktionalitet användarvänlighet är därför betydligt högre än snittet för Android, även om alla Android 8-lurar vi testat hittills har bra kameraappar de också, så varierar de i upplägg. Det återstår dock att se hur bra framtida lite billigare Android 8-telefoner är på den punkten.

Jämnt lopp i appar, IOS vinner på spel

Sedan finns det ju givetvis också ett massivt utbud av bra tredjepartsappar till bägge systemen, både Google och Apple har idag miljontals appar i vardera app-butik. Det är idag omöjligt att utropa en klar vinnare när det gäller app-utbudet mellan IOS och Android. Extremt få någorlunda populära appar finns inte för bägge systemen, och där det saknas en finns det nästan alltid en annan lika bra ersättare. IOS får dock pluspoäng för en bättre strukturerad appbutik där det är lättare att sålla bra appar från skräp, och en överlag högre lägstanivå på kvaliteten i lite mindre och udda appar.

Läs även: Här är 15 spel du måste ha till Iphone

Det gäller speciellt spel, där IOS fortfarande har ett visst övertag, med en plattform som lockar fler utvecklare. Men Android är på väg ikapp med stormsteg, tack vare satsning på Android som spelplattform från bland annat Razer och Motorola. Nvidia har länge kämpat på med att försöka höja gamingprofilen på Android, men det är fört på senare år som det har börjat ta fart på allvar.

Androids möjlighet att skippa appbutiken helt och installera appar från andra källor än den officiella butiken, så kallad sideloading, kan dock vara värdefullt för en del användare. Men räkna med att det också innebär en ökad säkerhetsrisk att göra det. I och med Android 8 kan du dock göra ett undantag för sideloading för en enskild app, men låsa telefonen för att installera fler på det sättet. Det lär minska den risken.

Inställningar
IOS 11:s menyer och gränssnitt är i regel mer tydligt och färgglatt än Androids. Om det är snyggare eller om du föredrar monokrom minimalism är en smaksak.

Många nyheter under skalet i Oreo

Android 8 ser vi en hel del intressanta nyheter i grunden av systemet. En ny modulär struktur gör att det ska bli mycket lättare för telefontillverkarna att trycka ut Android-uppdateringar till Oreo-telefoner, något som tidigare har varit ett stort problem med Android och där IOS med sin strikta kontroll över hårdvaran har gett Apple en stor fördel. Uppstartstiden ska också ha optimerats och blivit dubbelt så snabb som tidigare.

Den kanske mest välkomna nyheten är Google Play Protect, som innebär ökad säkerhet i app-butiken på Googles sida, samt en säkerhetssvit i telefonen för användaren med sårbarhetsscanning, Samt Hitta Min Enhet, uppdaterad fjärrstyrning och lokalisering av borttappad eller stulen telefon. Det här är inte unikt för Android 8, utan finns som uppdatering till Android 7 också, men lanserades i samband med just Android 8.

IOS har också fått en del intressanta uppdateringar i bakgrunden. Framförallt förbättrat integritetsskydd och mer kryptering än tidigare, speciellt för data som delas mellan din Iphone och andra Apple-enheter. Men skillnaderna i grundsystemet är mindre än för Android 8. Det stora prestandalyftet för nya Iphones sitter snarare i nya monstruöst kraftfulla hårdvaran.

Slutsats

Så, vilket system är bäst? Det är som vanligt en fråga som är omöjligt att ge ett definitivt svar på. Bägge erbjuder smarta, roliga och nyttiga nyheter, och levererar funktioner som deras redan vana och övertygade användare kommer att uppskatta. Det finns dessutom mängder av aspekter här som inte är så intressanta idag men som kan vara avgörande för hur systemen utvecklar sig i framtiden, som Apples och Googles satsning på AR- och AI-plattformar.

IOS känns som ett mer komplett och ”färdigt” paket, med många fler nyttiga vardagsfunktioner från första uppstart av en Iphone än av en Android-mobil. Vi ger ändå vinnarpokalen till Android 8, främst tack vare de mycket intressanta nyheterna i stommen av systemet, som har möjlighet att göra det säkrare än någonsin, och mer enhetligt uppdaterat. Kombinerat med olika tillverkares frihet att lägga till en massa egna funktioner och appar, samt varje användares möjlighet att böka fritt i gränssnitt och även djupare systemfunktioner, gör det till en mer spännande plattform.