Amazon är den största spelaren inom e-handeln internationellt idag. Det är världens största internetbutik och vd:n Jeff Bezos är i dag världens tredje rikaste människa. Men hur ska vi som bor i Sverige gå till väga när vi vill shoppa från den här teknikgiganten? Även om det ryktas om att en svensk butik är på gång får vi för tillfället nöja oss med att handla från någon av de internationella hemsidorna.

Här finns flera aspekter att ta hänsyn till. Först måste så klart produkten du vill ha finnas tillgänglig hos de olika sajterna och vara kompatibel med svenska standarder. Att köpa en fläkt från amerikanska Amazon.com kanske inte är det smartaste, då du kommer behöva en adapter för att stoppa in sladden i eluttaget. Även mindre självklara saker måste kontrolleras för kompatibilitet. Vissa tjänster, såsom Amazons egna hemassistent Alexa, har till exempel inte stöd i Sverige, så att köpa en Sonos One med inbyggt Alexa kan sluta i en besvikelse.

Se upp för tull och frakt

Slutligen gäller det att få ett så förmånligt pris som möjligt. Här behöver du hålla koll på valutakursen, men också tilläggskostnader som tull och fraktkostnader. Än så länge slipper du betala extra för tull när du beställer från brittiska Amazon.co.uk, men frågan är hur det kommer se ut efter Brexit. Tullen kan ställa till med mer problem än enbart ekonomiska, vissa produkter kan fastna i tullen vilket resulterar att leveransen blir fördröjd med i värsta fall flera veckor. Observera även att flera produkter från de internationella hemsidorna inte levereras till svenska adresser.

Amazon
Så här kan den slutgiltiga kostnaden se ut. Ett supererbjudande för 23 dollar slutar på nästan det dubbla när vi beställer från amerikanska Amazon.com.

Tyska Amazon.de anses oftast vara den mest förmånliga hemsidan att vända sig till för svenska konsumenter. Här slipper du allt krångel med tullen och frakten är gratis för alla beställningar över 39 euro (cirka 390 kronor). Momsen är densamma som inom Sverige. Den största nackdelen med Amazon.de är att en del av innehållet fortfarande inte finns översatt, utan fortfarande är skrivet på tyska.

Håll utkik efter aktuella erbjudanden

Amazon har ofta förmånliga priser och har flera gånger om året speciella event där de passar på att dela med sig av förmånliga erbjudanden. En av de största tillfällena är Black Friday och Cyber Monday, där Amazon ofta rear ut prylar till riktigt bra pris. Så här i juletid dyker det regelbundet upp nya, tidsbegränsade erbjudanden på allt från kökstillbehör till datorer.

Missa inte: Här är bästa teknik-erbjudandena hos Amazon.de just nu  
När vi länkar till specifika produkter hos Amazon ser vi alltid till att produkten vid tillfället är kompatibel med svenska standarder samt att den skeppas till Sverige. Det är därför vi oftast länkar till Amazon.de.