Här är första Symfonisk-produkterna

Ikea har hittills bara retats med skisser och liknande på de kommande produkterna i Ikea och Sonos-samarbetet. Nu presenterar Ikea de två första produkterna i serien: En bordslampa med en inbyggd wifi-högtalare samt en bokhyllehögtalare, också den wifi-uppkopplad.

Ljud och ljus är två viktiga faktorer för att skapa ett stämningsfullt hem, låter Ikea meddela i ett pressmeddelande. Idén bakom Ikeas wifi-lampor ska delvis komma från eldstaden – en enda komponent som sprider stämning genom ljus, värme och ljud.

Ikea Sonos Symfonisk
Bokhyllehögtalaren med ett väggfäste.

Symfonisk bordslampa med wifi-högtalare är det långa och väldigt konkreta namnet på en av produkterna. Kort och gott en bordslampa som slår två flugor i en smäll och fungerar både som lampa och trådlös högtalare. Pris: 1 995 kronor.

Symfonisk Wifi-bokhyllehögtalare är en flexibel högtalare som kan placeras synligt eller gömmas undan, placeras liggande, stående, väggmonteras eller till och med användas som hylla. Högtalarkrokar eller ett väggfäste kan köpas till. Denna högtalare kostar 995 kronor.

Båda högtalarna är kompatibla med Sonos högtalarsortiment och kan även styras via Sonos-appen. Symfonisk-serien kommer dock bara säljas via Ikea, med start i augusti 2019.

Symfonisk vinner designpris

Redan nu har Ikea vunnit pris för designen på högtalarna. Det är Red Dot Awards som prisar Symfonisk tillsammans med sex andra Ikea-produkter. Red Dot är en av världens största tävlingar i produktdesign.

I samband med utmärkelsen har Ikea publicerat två nya foton på högtalaren, ett där den sitter monterad på väggen intill en säng och ser ut att fungera som ett slags nattduksbord och ett där den står tillsammans med några böcker och visar att den verkar kunna gömmas i en bokhylla.


Läs vidare: Allt om Sonos alla högtalare