Senaste uppdateringen (2019-01-21):

Ikeas uppkopplade högtalare, med Sonos-mjukvara under huven, offentliggjordes första gången redan 2017, och nu får vi veta att Ikea planerar att lansera dessa högtalare i augusti. Det berättar Ikea i en ny video, som publicerats på företagets hemsida.

Högtalarserien ska kombinera Sonos kunskap inom ljud med Ikeas erfarenheter inom möbler. Av detta ska vi kunder kunna köpa uppkopplade högtalare som i vissa fall verkar vara inbyggda i större möbler. Samtidigt utlovas en prislapp som folk ska ha råd med.

Några faktiska prislappar, möbler eller bilder på hur Symfonisk ser ut har vi dock inte sett ännu, mer än några skisser.


Tidigare:

Redan under slutet av 2017 (se längre ned i artikeln) lät Ikea meddela att företaget inlett ett globalt samarbete med högtalartillverkaren Sonos. Nu, ett halvår senare får vi en första glimt av vad samarbetet så här långt har lett till.

”Symfonisk” är namnet på en kommande kollektion med smarta, uppkopplade högtalare som ska ”hjälpa människor att lyssna och leva bättre i hemmet.” Det meddelar Ikea i ett pressmeddelande under torsdagen.

En första prototyp ur serien visades upp under Ikeas Democratic Design Days i Älmhult. Produkten, som fortfarande är långt från färdig för lansering, är en wifi-högtalare med utlovat hög ljudkvalitet. Sonos står för ljuddesignen medan Ikea står för det yttre, högtalaren ska exempelvis passa in väl i ett hem i övrigt fyllt av Ikea-produkter. Med hjälp av konsoler kan högtalaren fungera som en hylla eller byggas in under ett Metod köksskåp från Ikea.

Här är en designskiss på produkten:

Symfonisk
Foto: Ikea

...och en lite tydligare bild med en högtalarprototyp fastmonterad på väggen ovanför en Sonos Play 5:

Ikea Symfonisk
Foto: Ikea

Samarbetet uppges fortsätta i andan av att ”skapa ljud för de många människorna” med produkter som ska vara enkla att använda. Gissningsvis blir inte heller prislappen alltför saftig.

– Många drömmer om inbyggda ljudsystem, men få har råd. Sonos förverkligar den här drömmen och, i riktning med vår filosofi, kommer kollektionen att helt integrera med vårt hemmaljudsystem, säger Björn Block, Business Leader för Ikea Home Smart.

Hela kollektionen Symfonisk kommer finnas till försäljning efter sommaren 2019.

Läs också! Allt om Sonos alla högtalare


Tidigare (2017-12-06):
Efter att ha gjort ett rejält avtryck inom segmentet för smart belysning väljer Ikea nu att expandera sin Home Smart-satsning. Möbeljätten inleder ett samarbete med högtalartillverkaren Sonos för att "skapa ljud för de många människorna." Detta framgår i ett pressmeddelande signerat Ikea som skickats ut under eftermiddagen. På Twitter har företaget även publicerat en video som offentliggör samarbetet.

Test: Sonos Play:1 är död – länge leve Sonos One!

Samarbetet är av global karaktär, men exakt vad det går ut på vet vi ännu inte. Klart är emellertid att de första frukterna av partnerskapet kommer att synas i varuhusen under 2019.

– Tillsammans med Sonos vill vi demokratisera musik och ljud i hemmet, och vi vill skapa produkter som är utformade för hur människor lyssnar tillsammans hemma. Genom samarbetet med Sonos kan vi kombinera IKEAs heminredningskunskap med Sonos expertis inom bra hemmaljud, kommenterar Björn Block, manager IKEA Home Smart.

Ikea Sonos

Intervju: Så ska Ikea fortsätta satsningen på smart teknik

Att något är på gång inom multiroom är inte otänkbart:

"IKEA och Sonos kommer tillsammans att sträva efter att göra det enklare för människor att spela musik, var som helst i hemmet, utan att störa det dagliga livet. Det gör det även möjligt för människor att skapa den rätta atmosfären i sitt hem med bra design och ljud", står det att läsa i pressmeddelandet.

– På Sonos förstår vi musikens transformerande kraft i hemmet. Vi tror på att ljud ska vara ett inslag i hemdesignen och tillsammans med IKEA kommer vi nu att arbeta för att skapa produkter som gör att människors hem ser bättre ut och låter än mer fantastiskt, säger Patrick Spence, vd på Sonos.

Läs vidare: Allt om Sonos alla högtalare