Sonos, som får ses som en av de riktigt stora aktörerna när det gäller multiroom-högtalarare tar nu steget in i det svenska folkhemmet på allvar. Mest att förlora på ett eventuellt fiasko har utan tvekan Sonos, som genom åren verkligen skämt bort oss med stabila och välljudande högtalare. Allt till en rejäl kostnad – det är knappast några billiga modeller tillverkaren saluför och att då välja Ikea som partner kan tyckas aningen vågat.

En tillverkare av premium-högtalare går alltså till sängs med ett möbelföretag (eller vad man ska kalla Ikea nu för tiden), med pressade priser som ett av köpargumenten. Som vi ser det måste skälet vara att hitta nya målgrupper, och att dessa sedan förhoppningsvis även får upp ögonen för tillverkarens övriga – betydligt dyrare – alternativ.  

Skiljer sig åt utseendemässigt

De två nya högtalarna skiljer sig rejält åt, såväl utseende- som funktionsmässigt. Båda lystrar till namnet Symfonisk följt av antingen ”Wifi Bookshelf Speaker” eller ”Bordslampa med wifi-högtalare”. Skälet till att den ena har ett svenskt modellnamn medan den andra har ett engelskt har vi ingen aning om.

Nåväl, den mindre bokhyllemodellen kostar endast 995 kronor och kan placeras liggandes och ståendes. Lättplacerad, med andra ord, och kommer i antingen svart eller vitt utförande. Snygg eller inte, det bör en eventuell köpare själv få avgöra men känslan i materialet är i vilket fall som helst helt okej. Med lite ansträngning kan vi även skönja ett visst släktdrag med Sonos övriga modeller i och med de rundade hörnen.

På den nedre delen av fronten finns en liten kontrollpanel som pryds av tre knappar, med vilka du styr musikuppspelningen. Inga konstigheter här, höger och vänster reglerar volymen och med den mittersta pausar/återupptar du uppspelningen med och byter spår. På baksidan finns strömkontakt liksom en nätverksport om du nu mot förmodan skulle vilja kabelansluta högtalaren till ditt hemmanätverk.

IKEA Symfonisk

Den andra högtalaren ”Bordslampa med wifi-högtalare” levererar initialt en klart lyxigare känsla och känns mer intressant – främst kanske på grund av att det är en kombination av både en ljud- och ljuskälla. Den cylinderformade nedre delen är klädd i tygstrumpa som är grövre mönstrad än på bokhylle-högtalaren. Även denna kommer i två färgvarianter – vitt eller svart – väljer du den senare har glaslampskärmen en mer ”rökig” ton.

Plastiga detaljer

Du behöver givetvis införskaffa en passande lampa för att lysa upp tillvaron, i detta fall en en LED-lampa med E14-sockel och max 7W. Vi valde av praktiska skäl en smart lampa, i detta fall en Philips Hue, men det går lika bra med exempelvis Ikeas egna lampor i Trådfri-serien.

IKEA Symfonisk

Mitt på lampan finns strömbrytaren placerad, en stor vit sak med vridfunktion och som drar ner helhetsintrycket. Känslan är av billig plast är påtaglig och det känns som något av ett hafsverk. Synd.

Lampfoten är även den tillverkad i plast och här återfinns de tre funktionsknapparna som har samma arbetsuppgifter som de på bokhyllehögtalaren. Lättåtkomligt och enkelt att hantera.

Just användandet i vardagen är det mest intressanta med dessa två högtalare. Med Sonos-appen ansluter du dem till ditt hemmanätverk och har du några av tillverkarens modeller sedan tidigare implementeras de i din redan fungerade konfiguration.

Mjukvaran är viktig i en multiroom-installation och Sonos har länge briljerat på området. Du kan döpa enheterna och välja rum de ska placeras i, skapa ett stereopar (kräver två identiska högtalare) och ansluta en subwoofer. Har du en Sonos-soundbar kan du ta två av högtalarna och använda dem för surroundljud i ditt hemmabiorum.

I Sonos-appen kan du addera en mängd olika musiktjänster som Spotify, Apple Music, Google Play Music, Storytel, Sveriges Radio, Tidal och Youtube Music. Stödet för Spotify Connect liksom Apples Airplay 2 gör användandet än mer enkelt.

IKEA Symfonisk

Allt detta sammantaget låter ju toppen, och med tanke på vad högtalarna betingar borde det här vara rena julafton för ljudintresserade i stort – och för Sonos-fans specifikt. Men nu är ju ingenting svart eller vitt, så inte heller i detta fallet. Visst kan du komplettera din Sonos-uppsättning med några bokhylle-enheter för skojs skull eller för att de till formen passar in i ditt hem. Är det för ljudets skull kommer du bli besviken. Den här modellen går bort direkt – den låter helt enkelt som du kan förvänta dig av en högtalare (utan wifi) för runt 200–300 kronor.


Vi föredrar lampmodellen

Lampmodellen låter klart bättre, med mer tyngd i basåtergivningen. Ljudet är mer detaljerat och har bättre spridning. Enligt Sonos ska ljudprofilen likna den hos Sonos One, men det kan vi tyvärr inte hålla med om. One har en helt annan dynamik över hela registret och spelar definitivt i en högre liga. Men visst, så länge du lyssnar på relativt låg volym låter det anständigt, men drar du på lite brister det direkt i mellanregistret och obehagskänslorna kommer som på beställning.

Om detta samarbete kommer resultera i succé eller fiasko vet vi inte ännu, men vår kvalificerade gissning är att båda modellerna kommer att sälja som smör i solsken – trots kvalitetsbrister. Allt märkt med Sonos-loggan säljer, så är det bara. Tillverkarens egna produkter kommer troligtvis även de att stiga i försäljning.  

Omdöme

Funktionellt finns det inte mycket att anmärka på, men bokhyllemodellen ger vi inte mycket för rent prestandamässigt – möjligtvis duger den till att mata ut bakgrundsmusik eller för att lyssna av Dagens Eko med.

Lampan gillar vi däremot. Snygg och säregen design som känns unik och högtalaren bör formmässigt kunna passa in i de flesta hem. Ställer du däremot lite högre krav på din lyssnarupplevelse får du nog vända dig till ett varuhus som fokuserar på annat än möbler.  

Specifikationer och betyg:

Ikea Symfonisk Bordslampa med wifi-högtalare

Info: Sonos.se
Testad: Juli 2019
Anslutningar: Wifi, Lan.
Stöd för Streaming-tjänster: Spotify, Tidal, Apple Music etc.
Trueplay-kalibrering: Endast med IOS-enheter
Kontroller. Sonos app eller IKEA Trådfri
Övrigt: Airplay 2- samt Spotify Connect-kompatibla.
Storlek: 21,6 x 21,6 x 40 cm
Pris: 1 995 kronor

plus

Snygg design.
Bra pris.
Helt okej ljud.
Enkelt handhavande, smidig app.

minus

Plastiga detaljer.
Når inte upp till Sonos-kvalitet ljudmässigt.

Betyg 7 av 10Betyg 7 av 10

Ikea Symfonisk bokhyllehögtalare

Info: Sonos.se
Testad: Juli 2019
Anslutningar: Wifi, Lan.
Stöd för streaming-tjänster: Spotify, Tidal, Apple Music etc.
Trueplay-kalibrering: Endast med IOS-enheter
Kontroller. Sonos app eller Ikea Trådfri
Övrigt: Airplay 2- samt Spotify Connect-kompatibla.
Storlek: 10 x 15 x 31 cm
Pris: 995 kronor

plus

Bra pris.
Användarvänlig app, fungerar med samtliga Sonos-högtalare.
Smidigt format, finns praktiskt väggfäste att köpa till.

minus

Underpresterar ljudmässigt.

Betyg 5 av 10Betyg 5 av 10