Uppdatering 2019-06-04:

Ikea visar upp tillbehör till Symfonisk-serien

I augusti är det säljstart för de första produkterna i Ikeas nya serie Symfonisk, närmare bestämt en multifunktionell högtalare som också fungerar som bokhylla och en bordslampa med inbyggd högtalarfunktion.

Nu står det klart att de nya prylarna kommer att kunna styras med hjälp av en ny fjärrkontroll med namnet Symfonisk eller via appen Trådfri. I och med en uppdatering av den sistnämnda blir det möjligt att använda förinställda belysningslägen, designa sin egen belysning samt ställa in en timer som tänder och släcker lamporna vid en viss tidpunkt.

Om du skaffar de smarta persiennerna Fyrtur eller Kadrilj kommer det också vara möjligt att ställa in att persiennerna öppnas och musiken börjar spela när lamporna tänds.

– Genom att samla allt på ett ställe ökar möjligheterna att skapa sin egen atmosfär i hemmet på ett bekvämt sätt, säger Björn Block på IKEA Home Smart i ett pressmeddelande.

Symfonisk

För att kunna använda den nya fjärrkontrollen behöver du en Trådfri-gateway som är kopplad till ditt högtalarsystem. En glad nyhet är att fjärrkontrollen kan användas med alla högtalare från Sonos, alltså inte bara Symfonisk.


Tidigare:

Här är första Symfonisk-produkterna

Ikea har hittills bara retats med skisser och liknande på de kommande produkterna i Ikea och Sonos-samarbetet. Nu presenterar Ikea de två första produkterna i serien: En bordslampa med en inbyggd wifi-högtalare samt en bokhyllehögtalare, också den wifi-uppkopplad.

Ljud och ljus är två viktiga faktorer för att skapa ett stämningsfullt hem, låter Ikea meddela i ett pressmeddelande. Idén bakom Ikeas wifi-lampor ska delvis komma från eldstaden – en enda komponent som sprider stämning genom ljus, värme och ljud.

Ikea Sonos Symfonisk
Bokhyllehögtalaren med ett väggfäste.

Symfonisk bordslampa med wifi-högtalare är det långa och väldigt konkreta namnet på en av produkterna. Kort och gott en bordslampa som slår två flugor i en smäll och fungerar både som lampa och trådlös högtalare. Pris: 1 995 kronor.

Symfonisk Wifi-bokhyllehögtalare är en flexibel högtalare som kan placeras synligt eller gömmas undan, placeras liggande, stående, väggmonteras eller till och med användas som hylla. Högtalarkrokar eller ett väggfäste kan köpas till. Denna högtalare kostar 995 kronor.

Båda högtalarna är kompatibla med Sonos högtalarsortiment och kan även styras via Sonos-appen. Symfonisk-serien kommer dock bara säljas via Ikea, med start i augusti 2019.

Symfonisk vinner designpris

Redan nu har Ikea vunnit pris för designen på högtalarna. Det är Red Dot Awards som prisar Symfonisk tillsammans med sex andra Ikea-produkter. Red Dot är en av världens största tävlingar i produktdesign.

I samband med utmärkelsen har Ikea publicerat två nya foton på högtalaren, ett där den sitter monterad på väggen intill en säng och ser ut att fungera som ett slags nattduksbord och ett där den står tillsammans med några böcker och visar att den verkar kunna gömmas i en bokhylla.


Läs vidare: Allt om Sonos alla högtalare

Sonos One (Gen 2) Pris vid test: 2148 kr.

Bästa pris just nu: 2448 kr