Under denna höst släppte Asus släppte en samling nya telefoner i lite olika prisklasser. Vi har tidigare testat mellanmobilen Zenfone 4, och nu kollar vi in Zenfone 4 Max, som namnet till trots är den lite enklare och billigare av de nya lurarna. Om. du efter att ha läst testet .tycker att det är telefonen för dig, var noga med att du köper rätt. Den vi testat har modellnummer ZC554KL. Det finns även en Zenfone 4 Max ZC520KL, som har mindre batteri.

Zenfone 4 Max har en 5,5-tumsskärm med ett par extra millimeter på vardera sida, med baksida i mörkt matt aluminium och framsida i lätt upphöjt glas. Den har rundade kanter och hörn i samma stil som en gång gjorde Iphone 6 så populärt. Fast här är det en lite tjockare och tyngre mobil än de flesta. Varför kommer vi till senare.

Lite lågupplöst

Skärmen är en ips-panel på 720 x 1 280 bildpunkter. Det är kanske lite i underkant för en 5,5-tumsskärm, speciellt då Zenfone 4 Max inte är i absoluta budgetsegmentet utan kostar 3 000 kronor. Den har dock en helt okej ljusstyrka på cirka 450 cd/m2 och klara, rena färger. De skiftar dock lite väl mycket vid snäv betraktningsvinkel, och kontrasten i mörka partier är lite låg. En sak vi saknar är färgtoninställningar. Underligt, eftersom Asus var först ut med det med sin Vivid-app i tidigare mobiler. Däremot finns ett ställbart blåljusfilter, men inget sätt att justera kallare färgtemperatur.

Asus Zenfone 4 Max
Asus Zenfone 4 Max är en rejäl 5,5-tumsmobil som kan vara lite väl stor om du har för små händer. Den är dock välbyggd och har bekväm passform för sin storlek.

Vi får en rörig ljudbild från en högtalare i nederkant som verkar vara bäst på röst och inte så bra på annat. Det finns ett speciellt ”utomhusläge” för högtalaren, som ger ett vassare ljud med mer diskant. Det kan vara smart i bullriga miljöer om du vill vara säker på att höra ringsignalen.

Måttliga prestanda och funktionsrikt gränssnitt

Prestanda är inget som direkt imponerar, men den gör sitt jobb för surf, sociala appar och enklare mediauppspelning. Tyngre appar för till exempel video- och fotohantering eller spel bör du hålla dig undan från, och även exempelvis mobila Excel är en seg upplevelse. Zenfone 4 Max kör Snapdragon 430, en rätt så beskedlig systemkrets från 2015. Det innebär också lite utdaterat bluetooth-stöd och att den bara klarar av 802.11n-wifi.

Upplevelsen segas ner ytterligare på grund av det tungrodda egna gränssnittet Zen UI. Det ser spartanskt ut på ytan, men är fullt med extrafunktioner – animeringar i gränssnittet, geststyrning och mycket mer – som verkar ta upp en del processer i bakgrunden. Vi får dock en extra gigabyte ramminne jämfört med de flesta billiga mobiler.

ZenUI
I Zen UI kan du bland annat ladda ner och byta teman med speciella bakgrunder och ikondesign.

Vidvinkelfoto och dubbla blixtar

Kameran är såvitt vi kan se samma som Zenfone 4, två stycken sensorer på baksidan, en med normalstor f/2.0-bländare och en med 120 graders vidvinkeloptik, vilka du kan växla mellan i kameraappen. En skillnad verkar dock vara att vi här inte får någon optisk bildstabilisering. Dess elektroniska stabilisator gör dock för det mesta ett fullgott jobb. Vidvinkelkameran ger dig möjligheten att ta landskapsbilder, men tyvärr är inte fotokvaliteten på dessa i klass med samma typ av kamera i till exempel LG G6. På framsidan sitter en 8 megapixel selfie-kamera med egen led-blixt.

Zenfone 4 är en godkänd kamera i dagsljus, med en app full av intressanta funktioner och ett kompetent manuellt läge, men den tappar i hastighet och precision i dunkelt ljus. Samma sak gäller för Zenfone 4 Max, fast här blir problemen ännu tydligare under tveksamma ljusförhållanden, då lägre prestanda segar ner allt från autofokus och hdr till appens många filtereffekter.

Batteriet är grejen

Det som gör att Zenfone 4 Max sticker ut i mängden är också orsaken till dess höga vikt. Här sitter ett batteri på hela 5 000 mAh, där de flesta smartphones har mellan 2 500 och 3 000 mAh. En hel del smarta extra strömsparande funktioner i Zen UI-systemet ska också bidra till extra livslängd.

Asus Zenfone 4 Max
Asus Zenfone 4 Max har en snabb och pålitlig fingeravtrycksläsare och tydliga navigeringsknappar vis sidan av, den,

Vi förväntar oss dock mer än det vi får ut, det finns mobiler med 3 000 mAh-batterier som har nästan lika bra driftstid. Troligen är det den stora skärmen som är energitjuven i det fallet. Det är just i vårt strömmade videotest, vilket vi kör på max ljusstyrka, som vi får sämst resultat. Men då är det fortfarande bland det bästa vi uppmätt i en mobil. Och sedan är samtals- och standby-tiden smått fantastisk.

Dela med dig av överskottet

Zenfone 4 Max har inga avancerade funktioner som trådlös laddning, men väl stöd för Asus egna snabbladdningsteknik Boostmaster. Lite trist är att dess egna lilla usb-poirt är av mikro usb-typ och inte nya och mer behändiga usb-typ-c.

Zenfone 4 Max går också att använda som ett externt batteri som du laddar upp andra prylar med. Det kan till exempel vara behändigt om du skulle få slut på batteri i bluetoothlurarna, eller om du vill dela med dig av reservkraften till en kompis mobil. Asus skickar med en adapter så att du enklare kan ansluta andra prylar att ladda upp.

Asus Zenfone 4 Max
Dubbla kameror baktill. En normal och en med vidvinkellins.

Omdöme
Zenfone 4 Max imponerar stort med just batteriet, och trots att det gör luren lite extra bastant så är den hyfsat bekväm. Vi gillar också funktionsöverflödet i gränssnittet och kameran. Tyvärr sker de på bekostnad av enkelhet och prestanda, som redan från början inte var i topp. Ibland blir det lite för mycket. Asus skulle vinna på att rensa ut hälften av alla extra funktioner och behålla ett fåtal riktigt bra. Föga imponernade skärm och ljud drar också ner betyget.

Fakta Asus Zenfone 4 Max ZC554KL

Testad: December 2017
Tillverkare: Asus
Funktion: Smartphone
Systemkrets/processor: Snapdragon 430 / 1,4 GHz octa core
Grafik: Adreno 505
Minne: 3 GB
Lagring: 32 GB, plats för mikro sd
Bildskärm: 5,5 tum ips, 720x1280 bildpunkter (267 ppt)
Kameror: 13 megapixel + 8 megapixel vidvinkel m led bak, 8 megapixel m led fram
Anslutningar: Mikro usb 2.0, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 4), 802.11b/g/n, bluetooth 4.1, a-gps
Operativsystem: Android 7.1
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, stöd för dubbla sim
Batteri: 5 000 mAh, 12h 30min webbvideo (wifi), 16h 10min blandad användning (4g), ca 40h samtal (3g)
Storlek: 15,4 x 7,8 x 0,9 cm
Vikt: 181 gram
Pris: 2 990 kronor hos CDON.

Prestanda

Antutu Benchmark 6: 43 767 poäng
Geekbench 4: 2 561 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 43 767 poäng

plus

Välbyggt och bekväm trots hög vikt
Goda möjligheter till personlig anpassning
Jättebatteri med powerbankfunktion
Extra vidvinkelkamera

minus

Bitvis rörigt gränssnitt och onödiga extraappar
Ingen vidare prestanda
Tveksam bildskärm
Halvdant ljud

Betyg 3 av 5