Från och med onsdag har Valves spelplattform Steam slutat stödja bitcoin som betalningsmetod. Anledningen är höga transaktionsavgifter och kryptovalutans instabila värde.

Missa inte: EU vill att bitcoin-användare ska identifiera sig

En bitcoinstransaktion har idag stigit från 0,20 dollar, när Steam först tillät valutan, till nära på 20 dollar. Något som gör att kostnaden för att köpa spel via Steam blir orimligt hög enligt företaget. Ännu större problem kan sedan följa när värdet för bitcoin sjunker.

En bitcoin är i skrivande stund värd över 14 500 dollar men valutans instabilitet har samtidigt ökat. Bitcoin har kunnat tappa så mycket som 25 procent i värde på några få dagar.

Detta har gjort att köp på Steam gjorda med bitcoin avbrutits för att det ursprungliga värdet inte längre täcker kostnaden när bitcoin-värdet plötsligt sjunker mellan köp och transaktionstillfället. Något som gör att Valve antingen måste göra en återbetalning på köpet eller så måste kunden lägga till extra pengar, vilket lägger på ännu en transaktionsavgift. Samtidigt som samma problem förstås riskerar att hända igen.

Därför slutar Steam stödja bitcoin, i alla fall för stunden. Kryptovalutan kan enligt Steam-teamet omvärderas i framtiden och bli aktuell som betalningsmedel på tjänsten vid ett senare tillfälle.

Läs också: Vietnam på väg att förbjuda betalningar med bitcoin