Tjänster som låter dig signera med Bank-ID har blivit en del av mångas vardag. Swish, internetbanken och Skatteverkets olika funktioner kan kommas åt med tjänsten – och bra mycket smidigare blev det när mobilt Bank-ID såg dagens ljus. Men en liten hake finns det. I takt med att nya versioner av operativsystemen Android och IOS släpps skiftar Apple och Google även fokus på säkerhetsuppdateringar till dessa.

Säkerhetsaspekten är också anledningen till att mobilt Bank-ID nu slutar att fungera med versioner som har flera år på nacken. Från februari 2018 har systemkravet höjts för Apples telefoner från IOS 7 till IOS 9. I september 2018 försvinner även stödet för Android 4 och kravet höjs till Android 5. Användarna måste således köpa en ny telefon med nyare operativsystem om de vill fortsätta ha tillgång till tjänsten. Detta står att läsa på supportsidan för Bank-ID.

Slutar snart fungera på Windows Mobile

Samma supportsida låter nu meddela att stödet för Windows 10 Mobile upphör vid årsskiftet 2018/19. Användare uppmanas helt sonika att byta till en telefon som kör IOS eller Android för att ha fortsatt tillgång till den viktiga appen i framtiden.

Microsoft meddelade tidigare i år att man slutar fokusera på att släppa nya versioner av Windows 10 Mobile, men ämnar fortsätta skicka ut regelbundna säkerhetsuppdateringar ännu en tid.


Undrande läsare

PC för Alla har tagit emot en fråga från en Samsung-användare som undrar varför Bank-ID varnar för kompatibilitetsproblem. Läs frågan och svaret här:

FRÅGA: Jag har en Samsung Galaxy S4. Ibland får jag meddelanden om att Bankid inte kommer att fungera från och med i sommar. Är det så att jag måste köpa en ny telefon?
Karin

SVAR: Ja, från och med i sommar krävs att du kör Android 5 eller senare för att Bankid ska funka. Det betyder att om du kör en Samsung Galaxy S4 eller någon annan telefon med Android 4 så kommer Bankid inte längre fungera.

Enligt informationen från Samsung ska du kunna uppdatera din telefon från Android 4 till Android 5. Och som regel uppdaterar telefonen sig själv, vilket betyder att redan borde ha fått Android 5 – och då funkar Bank-ID.  


Kolla själv

Har du en gammal mobil, eller är osäker på vilken version av operativsystemet du har, kan du enkelt kolla på både Android och Iphone.

Android:
För att kolla vilken Android-version du har använder du telefonens inställningsapp och letar upp Om telefonen. Klicka på Programvaruinformation så ser du vilken version du har under rubriken Android-version.

Iphone:
Ta vägen Inställningar > Allmänt > Om och titta sedan vad som står bredvid Version. Mobilt Bank-ID har i år höjt systemkravet från IOS 7 till 9. Om du behöver (och kan) uppdatera ditt operativsystem kan du backa till Allmänt och välja Programvaruuppdatering.

Iphone X-ägare: Bank-ID fungerar nu med Face ID


Android 4 fortfarande populärt

Statistik från Google själva visar att närmare 15 procent av världens enheter fortfarande kör någon version av Android 4. I Sverige torde siffran vara lägre, men knappast försumbar. Motsvarande siffra för Apples operativsystem IOS 7 och 8 är avsevärt lägre – enligt Bank-ID själva rör det sig om 10 000 IOS-användare som inte kan köra appen efter den senaste uppdateringen.

Sitter du med en Android 4-enhet behöver du alltså se dig om efter en ny telefon om du vill fortsätta använda mobilt bank-id även efter sommaren.

Guide: Så uppdaterar du din Androidmobil eller platta