Vi måste erkänna att vi först är lite skeptiska när vi packar upp roboten Cozmo från Anki. Den känns mest som en liten leksak med rätt begränsade funktioner och möjligheter. Men vi kommer snabbt på andra tankar och blir positivt överraskade av den lilla robotens mångfald och sköna personlighet.

På ytan påminner Cozmo en del om Sphero BB-8 Special Edition och Sphero SPRK+ som vi tidigare testat, det är med andra ord en liten motordriven robot som du kan styra via en app i din smartphone eller surfplatta. Men det visar sig dock nästan direkt att Cozmo har en hel del mer att erbjuda.

Skön personlighet

Att komma igång med Cozmo är enkelt. Bara att stoppa ned honom (enligt Anki är det en han) i den medföljande laddstationen, tanka ned appen till mobilen/surfplattan, koppla ihop med Cozmo och köra igång. Resten sköts snyggt och smidigt via en interaktiv manual som lär dig grunderna. (Här ska också läggas in ett minus för att det inte medföljer någon strömadapter, bara en sladd. Adapter får du köpa separat eller sno från exempelvis en mobiltelefon).

Det första som slår oss när Cozmo glatt drar igång är hur stor likheten är med Wall-E från filmen med samma namn. Eller rättare sagt som en korsning mellan Wall-E och Eve från samma film. Och kanske den lilla städroboten också. Det är kort sagt en skön mix av en mängd Pixar-robotar, vilket delvis förklaras av att tidigare Pixar-medarbetare har varit involverade i framtagandet av Cozmo.

Anki Cozmo
Cozmo med sina tre kuber och laddstationen.

Det andra är hur stor personlighet den lilla roboten har. Cozmo far runt och tjattrar glatt, säger våra namn när han ser våra ansikten (namnet måste förstås skrivas in först), utforskar omvärlden och bjuder snart in oss till lek och utmanar oss på spel. Efter bara några minuter har vi slutat att tänka på den som ”den lilla robotleksaken som liknar Wall-E” och ser den istället som ”vår söta lilla robotleksak som heter Cozmo och vet vad vi heter”.

Denna första förtjusning håller sedan i sig, även om det så småningom visar sig att lilla Cozmo inte är helt felfri.

Styra själv är roligast

Men först lite mer om de Cozmos positiva sidor. Den har som sagt en egen personlighet och en egen vilja, men måste också tas om hand som ett slags digitalt litet husdjur. Exempelvis måste den matas och lekas med regelbundet för att den ska vara nöjd. Detta är dock både roligt och enkelt och känns bara som den lek det är.

Lekandet och de enkla spel Cozmo klarar av görs huvudsakligen med de tre batteridrivna kuber som medföljer (och som starkt påminner om kuberna i dataspelet Portal), men inte bara med dessa.

Allra roligast är att via appen se världen genom Cozmos kameraögon och själv fjärrstyra honom. Det är inte helt enkelt att få till styrningen eftersom svängandet sker genom att luta mobilen/surfplattan åt vänster och höger, men det går och är kul.

Anki Cozmo
Att styra själv och se världen genom Cozmos ögon är roligast.

Kul och lärorikt är även möjligheten att själv programmera Cozmo genom enkel ”pusselbitsprogrammering”, en programmering som även barn från 7-8 års ålder utan problem klarar av.

Nackdelarna då? Den ovan nämnda avsaknaden av strömadapter är en. Att den bara bör användas tillsammans med en enda enhet (annars förloras intjänade bonusar med mera) en annan. Att den kräver en mobiltelefon för att överhuvudtaget kunna användas och att appen sedan måste vara igång och i förgrunden hela tiden en tredje och en fjärde. Den stora nackdelen är dock priset.

Vi vet att vi brukar tjata om att priset på prylarna vi testar är för högt och till viss del beror det antagligen på att vi är griniga gamla gubbar (i alla fall vissa av oss) som tycker att allting är för dyrt. Men i Anki Cozmos fall råder ingen tvekan om att de 2 500 kronor den kostar verkligen är på tok för högt för vad som i grund och botten bara är en leksak. Visserligen en avancerad och kul sådan, men ändå en leksak.

Omdöme

Den lilla roboten Cozmo från Anki överraskar positivt och charmar oss med sin mångfald och sköna personlighet. Det är en rolig och avancerad leksak som passar såväl 7-åringen som 57-åringen med barnasinnet i behåll. Prislappen är dock tyvärr på tok för hög för att någon rekommenderas-logga ska kunna delas ut.

Anki Cozmo
Testad: December 2017
Tillverkare/kontakt: Anki, www.anki.com/en-us/cozmo.
Systemkrav: Smartphone med Android eller IOS.
Mått: 9,7 x 5,5 x 7,0 centimeter.
Vikt: 154 gram.
Batteritid: Cirka 90 minuter.
Cirkapris: 2 499 kronor hos Clas Ohlson.

plus

Lätt och rolig att använda.
Mångsidig och charmig.
Har en skön personlighet.

minus

Oanvändbar utan smartphone.
Ingen strömadapter medföljer.
Hemskt dyr.

Betyg: 7

Betyg 4 av 5