Dagens fingeravtryckläsare är ofta placerade i en knapp på framsidan eller någonstans på baksidan av telefonen. Nu låter dock företaget Synaptics, som tillverkar hårdvara för exempelvis pekskärmar och pekplattor på bärbara datorer, meddela att man är redo att massproducera en ny typ av fingeravtryckssensorer. Det skriver företaget i ett pressmeddelande.

Synaptics kallar sensorn Clear ID. Den fungerar likadant som vi är vana att använda fingeravtrycksläsare, men läser av avtrycket optiskt och kan därmed placeras under mobilens skärm. Vilken 2018-mobil som blir först med tekniken är oklart, men Synaptics har tidigare levererat fingeravtrycksläsare till alla de stora tillverkarna som Samsung, Apple, Huawei, Oppo och Xiaomi.

Missa inte! Uppgifter: Samsung Galaxy S9 missar CES-mässan trots allt

Synaptics Clear ID
Foto: SynapticsClear ID

Tidigare uppgifter från bland annat The Verge hävdade att en fingeravtrycksläsare under skärmen i själva verket var tänkt att hamna i Samsung Galaxy S8, men att tekniken inte hann bli redo. Om det hinner till  Galaxy S9 istället, med trolig lansering i mars 2018, är fortfarande oklart.