Adobe släppte under veckan en uppdatering till sitt populära bildredigeringsprogram Lightroom, en uppdatering som med hjälp av intelligent datorkraft ska göra bildredigeringen lite mer automatisk.

Från och med denna nya uppdatering ska Lightroom-användare kunna importera en bild, trycka på en knapp, och få en mycket snyggare bild som resultat. Autoinställningar brukar sällan vara något att hänga i julgranen, men Adobes nya ai-funktioner ska göra bildredigeringen enklare på ett lite smartare sätt än vanligt.

Missa inte! Loupedeck: Ett dyrt måste för Lightroom-fantaster

Uppdateringen använder nämligen avancerade neurala nätverk drivet av Adobe Sensei, företagets plattform för maskininlärning. Systemet jämför vår importerade bild med tusentals liknande bilder som har redigerats av proffs (alltså människor), och försöker på så sätt skapa en tilltalande bild på automatisk väg.

Lightroom auto settings
Foto: Eric ChanBättre bilder per automatik med Sensei, lovar Adobe.

Uppdateringarna rullas ut till hela Lightroom-ekosystemet, det vill säga till Lightroom CC och Lightroom Classic CC för Mac och Windows, mobilapparna för IOS och Android samt till Adobe Camera Raw.

Med uppdateringen kommer också förbättringar till en av Lightrooms mest använda funktioner, nämligen Kurvor, bland annat med en funktion kallad Split Toning. Det låter en justera färgtemperatur för högdagrar och skuggor.

Stöd för nya kameror har tillkommit, och mobilapparna får även några justeringar. Appen för Android får en del buggfixar samt genvägar på appikonen för Android Nougat och senare. IOS-appen får bland annat möjlighet att lägga till vattenstämplar direkt i appen och ett förbättrat hdr-läge. Uppdateringarna finns att ladda ned redan nu. Mer information finns på Adobes blogg.

Adobe Photoshop Lightroom 6 Win/Mac Sve Pris vid test: 1289 kr.

Bästa pris just nu: 1329 kr