Häromdagen berättade vi om nästa års biometri-trend: Fingeravtrycksläsare placerade direkt under glaset. Företaget Synapsis har nyligen visat upp en ny läsare kallad Clear ID som kan placeras direkt under skärmen, och som är redo för massproduktion. Därmed hinner företaget före konkurrenten Qualcomm, som också visat upp liknande teknik under året.

Första smarttelefonen att få denna läsare blir en modell från Vivo. Det berättar Forbes, som också hunnit testa nya Clear ID. Läsaren beskrivs som ”snabb och enkel” av Forbes. Synaptics själva menar att den är tre gånger snabbare än Apples ansiktsigenkänning Face ID (dock är tiden det tar att flytta fingret till läsaren inte med i beräkningen).

Läs också! 3 biometriska tekniker du kommer vilja använda i framtiden 

Vivo med fingeravtrycksläsare under skärmen
Foto: Synapsis

Läsaren är 0,7 millimeter tunn och kan alltså avläsa vårt fingeravtryck genom Vivo-telefonens oled-skärm. Vivo hör till en av världens fem största tillverkare av smarta mobiler, men företagets telefoner säljs inte i Sverige.

Vilka ytterligare mobiltelefontillverkare, vars modeller säljs i Sverige, som kommer använda tekniken är fortfarande oklart. Om till exempel nästa års Samsung Galaxy S9 får det är inte känt.