Imponeras du av hur snabba årets Android-flaggskepp är? Vänta bara till nästa år när vi får se de första telefonerna med Qualcomms rykande färska processor Snapdragon 845. Det handlar nämligen inte bara om ett högre nummer – den kommande plattformen har dessutom fått arkitekturen omgjord från grunden. Den kommer otvivelaktigen ha stor påverkan på nästa års toppmobiler med Android.

Qualcomm Snapdragon 845

Snapdragon 835 fokuserade mest på prestanda och hastighet, men Snapdragon 845 har med sig en hel uppsjö andra förbättringar inom AI, foto och batteritid. Vi kommer antagligen att behöva vänta på Galaxy S9 för att se vad det nya Snapdragon-chippet går för, men här är några exempel på vad Snapdragon 845 kan innebära för nästa års flaggskeppstelefoner:

Högre datahastighet

De främsta förbättringarna hos Snapdragon 845 lär inte handla om rå prestandakraft. Galaxy S9 och LG V40 kommer antagligen inte att vara extremt mycket snabbare än sina föregångare. Enligt Qualcomm ska den nya systemkretsen bjuda på 30 procent snabbare grafik, men det är inte säkert att detta märks jättemycket för dig som konsument.

Istället kommer de riktiga hastighetsförbättringarna att röra modemet. Snapdragon 845 använder sig av andra generationens X20 Gigabit lte-modem för ännu snabbare nedladdningar. Exakt hur snabb datahastigheten blir beror givetvis på ditt nätverk, men enligt Qualcomm själva ska användarna kunna ladda ned en film på 3 GB på mindre än tre minuter över lte.

Mer uthållighet

Med Snapdragon 835 fick telefonerna betydligt längre batteritid – många av dem klarar sig lätt över en dags normalt användande. Qualcomm hävdar att Snapdragon 845 är 30 procent mer energieffektiv än den nuvarande toppprocessorn, vilket potentiellt sett skulle få telefonens batteri att räcka närmare två dagar utan att du behöver ladda det.

Qualcomm har fokuserat på att optimera kärnorna i Snapdragon 845, så processorn kommer att utföra sina uppgifter med större hänsyn till hur mycket energi de faktiskt kräver. Ett resultat av detta är att videoinspelning kommer att kräva 30 procent mindre kraft. Tack vare det nya Adreno Foveation-systemet, som använder sig av ögonspårning för att avgöra vilka skärmytor som ska renderas fullt ut, kommer grafiktunga spel och appar inte att suga lika mycket batteri som förut.

Smartare telefoner

Förra månaden släppte Huawei sin Kirin 970-försedda flaggskeppstelefon Mate 10. Denna är utrustad med en stödprocessor specifikt ämnad för AI, och Qualcomm vill naturligtvis inte vara sämre. Med Snapdragon 845 blir telefonerna smartare än någonsin, då kretsen stödjer AI-ramverk som Googles Tense Flow Lite och Facebooks Caffe 2. Telefonerna kommer också att kräva mindre energi för att utföra repetetiva uppgifter. Dessutom används ett underliggande ljudsystem för digitala assistenter, som optimerats för att låta dig prata med telefonen utan att det drar allt för mycket på batteritiden.

Bättre kameror

Själva kamerorna i våra telefoner gör bara en begränsad del av jobbet när det kommer till att fotografera. Mycket av det tyngre lasset dras av bildsignalprocessorer. Qualcomms Spectra 280 ISP har förbättrats betänkligt i Snapdragon 845. Istället för att förbättra upplösningen (som för det mesta maxats av dagens smartphones) kommer den nya processorn att fokusera på färgvolym för att göra bilderna djupare och mer realistiska i färgen än tidigare.

Den nya processorn blir också bättre på att fotografera i svag belysning, bland annat tack vare snabbare autofokus och bättre bildstabilisering. Den nya ISP:n utlovar också bättre porträttbilder med djupbaserad ansiktsigenkänning. På videosidan ska processorn möjliggöra ultra hd premium-film i 4k och 60 fps-filmer, men också 480 fps slow motion-video i 720p.

Fokus på säkerhet

Precis som Apples Secure Enclave introducerar Qualcomm en så kallad secure processing unit (SPU) i Snapdragon 845. Denna ska förhindra att dina data faller i fel händer, och en dedikerad processor ska skydda fingeravtryck och iris- och biometriska skanningar. Det säkra chippet får också i uppgift att lagra betalningsinformation och data från sim-kortet.