Iphone X var första telefonen med skärm som gick ända ut i kanten upptill och nertill på samma sätt som på sidorna. Fast inte helt, då Apple var tvungna att karva ur en del där uppe för högtalare och selfie-kamera. Flärp-gate var ett faktum.

Men faktiskt hade kinesiska Xiaomi lyckats med nästan samma bedrift ett år tidigare med Mi Mix. Den har både högtalare och kamera utan flärp… eller i alla fall nästan. Högtalaren för samtal sitter mycket riktigt under skärmpanelen, fast kameran är flyttad till nederkanten, där det fortfarande är lite extra marginal. Så egentligen är det inte flärp-löst, bara bättre dolt.

Tunnare, smalare, lättare… och billigare

Det är också en bjässe till phablet, bred, tung och tjock, med ett extra stort batteri och inte minst en brutal prislapp på över tio tusen. Så trots hög coolhetsfaktor blev det inte jättesuccé. Nu kommer Mi Mix 2, och den har alla möjligheter att lyckas där Mi Mix kom till korta. Uppföljaren har samma stil till det yttre. Hög byggkvalitet och lyxfaktor med varma mörka metallictoner i chassit, glasyta fram och bak och en mörk aluminiumram runtom. Mi Mix 2 har även fått lite mer rundade kanter..

Xiaomi Mi Mix 2
Xiaomi Mi Mix 2, inte alls lika brutalt stor som Mi Mix.

Framförallt är den tunnare, smalare på bredden och klart lättare än föregångaren, tack vare ny 18:9-skärm på 5,99 tum. Den har precis som Samsung Galaxy Note 8 och LG V30 tagit klivet från otymplig phablet till att bli en behändig telefon i samma klass som tidigare 5,5-tummare. Den är också bekvämare för plånboken, med en prislapp runt ungefär sju tusen kronor.

Skärmen är en ips-panel med 1080p-upplösnnig och vad som verkar vara mycket jämna och neutrala färger, fast med lite blek svärta. Ljusstyrkan är tyvärr inte heller den bästa, som bäst ser den ut att komma upp i lite under 400 cd/m2. I telefonens inställningsmeny hittar vi möjligheten att växla mellan tre färglägen – varmt, kallt och standard, samt tre kontrastlägen, hög, normal och automatisk (som ser ut som hög oavsett vad vi gör med telefonen).

Lite efter de snabbaste

Hårdvaran under skalet är Snapdragon 835 som ger pigga prestanda, framförallt maxade grafikprestanda jämfört med andra alternativ för Android. Av någon anledning verkar dock Mi Mix 2 underprestera med sin hårdvara. I våra mätningar hamnar den konstant ungefär tio procent efter till exempel Xiaomi Mi6, eller andra tillverkares telefoner med Snapdragon 835. Det innebär givetvis inte att Mix 2 är direkt långsam. Allt vi gör på den går snabbt och smidigt.

Xiaomi Mi Mix 2
Högtalare och snabb usb c-port. I Mix 2 har Xiaomi skippat hörlursuttag, och du får istället med en adapter.

För övrigt har den 6 GB ram-minne och den modell som det säljs flest av i Sverige har 64 GB lagringsplats utan möjlighet att utöka med sd-kort. Lagringen är i minsta laget för en mobil i toppklass. Det är ytterligare en nerbantning från Mi Mix som hade extrema 256 GB flashminne.

De kompaktare måtten innebär tyvärr också att batteriet är mindre, här får vi 3 400 mAh, istället för tidigare 4 400. Tyvärr verkar det inte räcka så långt, vi får ut knappa sju timmar strömmad video på full ljusstyrka, och lite bättre resultat när vi kör webbläsare och dämpar skärmen. Det verkar som om just bildskärmen drar extra ström. Det är något vi sett fler vid tillfällen med nyligen testade telefoner, med stor skärmyta bir det en klar fördel för oled-skärmar gentemot ips. Mi Mix 2 har bra stöd för snabbladdning, men saknar stöd för trådlös laddning.

Enkel men redig kamera fram, jobbigt för selfies

Kameran är en enkel historia för att sitta i vad som bör ses som ett flaggskepp. Här sitter inte samma dubbelkamera som Xiaomi till slut introducerade i Mi6, utan en lins med en 12-megapixel Sony IMX368-sensor centralt placerad baktill, samma som huvudkameran i Mi6. Den har snabb och pålitlig fasdetekterings-autofokus och optisk bildstabilisator, och funkar förvånansvärt bra för videofilmning.

Under goda ljusförhållanden har vi inte mycket att klaga på när det gäller fotografering. Vi får neutral färgbalans och hög detaljåtergivning även med viss inzoomning, även om vi inte kan gå så nära som en del konkurrenter med telefoto-optik. I dämpat ljus blir det dock visst problem med autofokusen som kan behöva lite tid och ett par extra försök. Träffar den rätt blir bilderna ganska bra även då. Undvik däremot att fota med blixt, den är på tok för aggressiv och fräter ut motiv direkt.

Xiaomi Mi Mix 2
Enkel kameralins på baksidan.

Använder du selfie-kameran mycket är inte Xiaomi Mix 2 mobilen för dig. Inte för att den är direkt dålig, den har en 5-megapixelsensor med ganska bra ljushantering och fast fokus. Problemet är att den som vi tidigare nämnt sitter i botten på framsidan. Antingen får du ett rejält grodperspektiv som framhäver minsta tillstymmelse till dubbelhaka, eller så får du vända mobilen upp och ner. I kamera-appen uppmanas vi att göra precis det när vi växlar till den kameran.

Mi Mix 2 kör Android 7.1.1 med egna gränssnittet MIUI 8.5. Det skiljer sig rejält från standard-Android, både i grafisk presentation och upplägg. Det har en snyggt minimalistisk stil och designelement inspirerade av IOS, samt ett gäng extra funktioner som kan vara praktiska. Exempelvis Dual Apps som låter dig starta vissa appar med två olika profiler. Svenskanpassningen är som vanligt för Xiaomi inte hundraprocentig. Till skillnad från tidigare Xiaomi-modeller vi testat så stödjer den som säljs i Sverige dock "Global Version" och alla de svenska frekvensbanden för 4g-data.

Xiaomi Mi Mix 2
Att flärpa eller att icke flärpa, det är frågan.

Omdöme

För sju tusen kronor får vi en telefon med bra prestanda och en unik design som osar stilfullhet och lyx, och till skillnad mot föregångaren så får vi det nu i ett användbart format. Men Xiaomi Mi Mix 2 känns inte längre unik och den lilla gimmick den har – heltäckande skärm i ovankant – ger oss också ett par praktiska irritationsmoment. Vi saknar också andra premiumfunktioner som riktigt bra kameror, trådlös laddning, bra ljud och vattentätt chassi.

Fakta Xiaomi Mi Mix 2

Testad: December 2017
Tillverkare: Xiaomi
Funktion: Smartphone
Systemkrets: Snapdragon 835 MSM8998
Processsor: 4 st Kryo 280, 2,45 GHz + 4 st Kryo 280, 1,9 GHz
Grafik: Adreno 540
Minne: 6 GB
Lagring: 64 GB
Bildskärm 5,99 tum ips, 1080x2160 bildpunkter (403 ppt)
Kameror: 12 megapixel m led bak, 5 megapixel fram
Anslutningar: Usb 3.1 gen 1 typ c
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 12/13), 208.11a/b/g/n/ac, bluetooth 5.0, a-gps, nfc
Operativsystem: Android 7.1 med MIUI
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, stöd för dubbla sim
Batteri: 3 400 mAh, 6h 55min webbvideo (wifi), ca 8h blandad användning (4g), ca 24h samtal (3g)
Storlek: 15,2 x 7,55 x 0,75 cm
Vikt: 187 gram
Pris: 6 990 kronor hos Proshop.

Prestanda

Antutu Benchmark 6: 156 226 poäng
Geekbench 4: 5 260 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 40 820 poäng

plus

Snygg och välbyggd
Goda prestanda
Bra inbyggda stereohögtalare
Många smarta funktioner i gränssnittet

minus

Ingen vidare batteritid
Alldaglig kamera
Saknar en del premium-egenskaper

Betyg 4 av 5