Fick du inte riktigt allt du önskade dig i julklapp? Eller har du förvärvat massor av presentkort som såklart ska användas på bästa sätt? Under mellandagarna är det många tekniktillverkare och återförsäljare som bjuder på riktigt bra rabatt på sina produkter.

Missa inte: Här är rabattkoderna och kampanjerna på teknik du inte får missa!

Det här är några av återförsäljarna som har mellandagsrea 2019:

På M3 har vi under åren samlat på oss en gedigen erfarenhet av att rapportera om sajternas bästa deals, och har även lärt oss ett och annat vad det gäller att se upp med under köpfesterna. Här listar vi fallgroparna – och prylarna – att hålla utkik efter under de kommande shoppinghögtiderna:

Håll koll på modell- och produktnummer

Först måste du såklart etablera att du får hem den produkt du är ute efter och inte någon annan. Det här må låta självklart, men ibland kan det vara lättare sagt än gjort. Många produkter har samma produktnamn oavsett vilken årsmodell, och alla återförsäljare är inte helt tydliga med vilken modell de säljer.

Det här går såklart att dubbelkolla, det enda du behöver är modell- och eventuellt produktnummer. Det här är alltså de siffror som kommer efter produktens namn. Sök sedan upp det här numret på återförsäljarens hemsida eller i valfri sökmotor för att se vilket år och med vilka specifikationer just den här modellen kommer med.

Dessa nummer kan vara användbara att kolla upp av andra anledningar. Vissa återförsäljare passar nämligen på att rea ut produkter som är tänkta att säljas i andra länder. Många gånger spelar det här ingen roll, men det kan i vissa fall påverka stöd för funktioner som rfid och såklart vilken laddsladd som följer med i förpackningen.


Priskolla alltid!

Det är inte alltid en rea innebär lägre pris. Vi som håller ett öga på hur priset för olika produkter förändras kontinuerligt noterar ofta hur återförsäljare inte alls sänkt priset så drastiskt som de påstår, eller ens över huvud taget ibland.

Många återförsäljare utgår även efter rekommenderat pris när produkten först lanserades när de anger ordinarie pris. Det här ger en orättvis bild av hur stor rabatt du egentligen får, då de flesta prylars pris dalar snabbt efter lansering.


Dubbelkolla återförsäljaren

Tyvärr är inte alla e-handlare lika trovärdiga som de först verkar. Det finns egentligen inga garantier för att den du handlar ifrån är hyvens filurer, men det finns sätt att i alla fall försöka se om sajten är trovärdig eller inte. Svensk digital handel är en intresseorganisation som till exempel delar ut Trygg E-handel-certifiering till de återförsäljare som uppfyller vissa krav för att anses trovärdiga. Många prisjämförelsesajter delar även ut utmärkelser till de återförsäljare som deras användare gett bäst betyg.

Förutom prisjämförelsesajter så finns det även andra forum på nätet där användare får betygsätta återförsäljare, såsom Trustpilot. Det är dock värt att nämna att alla typer av användarbaserade betyg kan vara falska och egentligen skrivna av företaget själva eller en konkurrent.


Var handlar jag ifrån egentligen?

Ofta är det billigare att köpa teknik utomlands än i Sverige, men det kan uppstå flera komplikationer. Förutom att vissa produkters specifikationer kan skilja sig beroende på vilket marknad de är tänkta för är det primärt dina rättigheter som konsument som kan hamna i kläm.

Även om det finns regler inom EU och även i andra länder kring vad som är okej från återförsäljare finns det inte alltid samma garantier och reklamationsrätt som när vi handlar inom vårt avlånga land.


Shoppa inte i onödan

Istället för att rusa in i rean och överrumplas av alla erbjudanden gäller det att ta ett djupt andetag och sålla igenom kampanjerna som trycks upp i våra ansikten. Behöver du verkligen den här produkten? Bäst av allt är att ha en lista på förhand där du samlat ihop produkter du planerar att knipa åt dig när priset är som lägst. Du sparar inga slantar på att köpa någonting du aldrig kommer använda.


Begagnat?

Är ett erbjudande för bra för att vara sant? Då kan produkten som säljs vara begagnad. Alla återförsäljare är inte alltid lika tydliga med om en produkt är begagnad eller inte eller för den delen i vilket skick prylen är i.

Även om begagnat är bra både för plånboken och miljön finns det aspekter att ta hänsyn till när du köper begagnat. Till exempel försvinner reklamationsrätten, och det är inte säkert att garantin finns kvar.


Vad säger andra?

Precis som du bör dubbelkolla om en återförsäljare är trovärdig innan du köper från den bör du göra samma efterforskning gällande produkten i fråga. Det underbara med internet är att det nästan alltid finns en uppsjö med recensioner från användare och experter att ta del av.

Här listar vi fler fallgropar att se upp för under mellandagsrean.