Huaweis senaste flaggskeppsmodell Mate 10 Pro går i bräschen för ny teknologi. Mobiltelefonen har världens första AI-processor under skalet, vilket innebär att den är utrustad med artificiell intelligens och därmed ger tillgång till en rad funktioner du inte haft förut.

Främst handlar det om stora förbättringar för kameran mjukvara. I flera av fjolårets mobiltelefonmodeller har tillskottet av dubbla linser gjort att du kunnat laborera med olika skärpedjup - ungefär som på en riktig systemkamera. Resultatet har dock förbättrats kraftigt i och med Mate 10 Pro. Tack vare den nya artificiella intelligensen får du nu AI-behandlad bakgrundsoskärpa. Det är ett stort steg upp när det kommer till korta skärpedjup och rörelseoskärpa när motivet förflyttar sig.

Men den intelligenta fotoalgoritmen verkar även på andra sätt.

– Den gör exempelvis att du kan ta bilder under sämre ljusförhållanden. Den hjälper även till genom att känna igen motiven och andra objekt såsom sand, sten med mera och automatiskt justera för färger, ljusintensitet, kontrast och andra viktiga värden, säger Peter Lundkvist, marknadschef hos Huawei.

Läs mer om Mate 10 Pro

Samtidigt har samarbetet med Leica fortsatt även in i denna modellen. Kamerahårdvaran är med andra ord av högsta kvalitet. Det handlar om två stycken ljusstarka f1/6-sensorer på 20 respektive 12 megapixel som samverkar när du fotograferar. Med Mate 10 Pro behöver du med andra ord inte vara en proffsfotograf för att ta snygga bilder.

Mate 10 Pro
Mate 10 Pro.

Fler delar som påverkas
AI:n har även påverkan på gränssnittet och flytet i mobiltelefonen. Den nya processorn har stöd för komplexa AI-beräkningar, samtidigt som mjukvaran analyserar dina vanor och personifierar upplevelsen.

– Den lär sig hur du använder den och vad du föredrar och optimerar prestandan utifrån det. Resultatet blir blixtsnabb navigering och prestanda på toppnivå, säger Peter Lundkvist.

Detta påverkar även energiförbrukningen positivt. Eftersom mobiltelefonen lär sig hur du brukar använda den kan den släcka ned processer som är onödiga för dig. Kombinerat med batteriet på 4 000 mAh får du riktigt bra batteritid - trots att den har en ljusstark 6-tumsskärm.

När det är dags att ladda den har du dessutom en snabbladdare som ger dig en full dags användning på så lite som 20 minuter.

– Lägg till det faktum att den är vattentålig så inser du snabbt att Mate 10 Pro tillhör det absoluta toppskiktet av mobiltelefoner just nu, säger Peter.

Läs mer: Unik mobilupplevelse i Mate 10 Pro tack vare AI