Det vi kallar för ”trådlös laddning” idag är egentligen inte trådlöst på riktigt. Tekniken kallas för induktiv laddning och kräver att enheten placeras på en laddplatta.

Nu verkar dock utvecklingen röra på sig. Enligt Engadget har den första ”riktiga" trådlösa laddaren godkänts av amerikanska Federal Communications Commissions (FCC). Med laddaren kan prylar laddas upp till 90 centimeter ifrån laddningsstationen.

Bakom laddaren står San Jose-företaget Energous och deras enhet Wattup Mid Field konverterar elektricitet till radiosignaler som sedan skickas till prylar som är utrustade med en mottagare. Dessutom klarar Wattup att ladda flera enheter samtidigt. Detta innefattar allt från telefoner till tangentbord och hörlurar – så länge de har mottagaren som krävs.

Vidare är Wattup en teknik som, likt Wifi, kommer licenserar till tillverkare. Därmed kan Sony, Apple och Samsung tillverka sina egna varianter.

Att FCC godkänt tekniken är dessutom stort. Det innebär att den snart är redo för massproduktion och inom en snar framtid kanske induktiv laddning faktiskt är ett minne blott.

Några prylar med Wattup finns dock inte än. Däremot har Energous meddelat att de kommer att finnas på plats under CES 2018 i januari i Las Vegas för att visa upp tekniken.