Trend Micro har upptäckt att vissa trådlösa högtalare från Sonos och Bose har en säkerhetsbrist som gör att hackare i vissa fall kan lura dem att spela upp valfritt ljud, rapporterar Wired. Det gäller bland annat Sonos Play:1, Sonos One och Bose Soundtouch.

Hacket kräver att högtalaren är anslutet till ett trådlöst nätverk med en felinställd router som öppnar det interna nätverket mot internet. Den kan sedan upptäckas i en slumpmässig skanning av ip-adresser. Trend Micro upptäckte mellan 2 500 och 5 000 Sonos-högtalare och 400–500 Bose-högtalare som var mottagliga för hacket.

Läs också! Nytt ljud i skällan: Ikea börjar samarbeta med Sonos

Förmodligen har hacket mest har använts för att busa med de ovetande ägarna. Wired skriver till exempel om en kvinna som förtvivlat skrev på Sonos supportforum om hur hennes högtalare hade börjat spela bebisgråt och ljudet av krossat glas mitt i natten. Men forskarna på Trend Micro har också visat att det går att aktivera Amazons Alexa med uppspelade kommandon, och därigenom till exempel beställa varor eller aktivera olika smarta hemprodukter.