Den 9 januari slår den enorma teknikmässan CES upp portarna i Las Vegas. Vi på redaktionen åker givetvis dit på sedvanligt manér för att spana in de hetaste nylanseringarna, viktigaste trenderna och galnaste nischprodukterna. Förutom datorer av alla de slag ger CES som regel mycket utrymme åt uppkopplade hemprylar, tv-segmentet, hälsogadgets och bilar.

Här är några av de områden vi förväntar oss att det kommer snackas mest om. En del prylar som kommer till mässan har redan läckt i förväg, som världens största 8k-skärm och äkta trådlös laddningsteknik. Räkna med fler nyheter under dagarna innan mässan - och missa för all del inte de presskonferenser som äger rum redan den 8 januari! 

Årets självklarhet #1 – Smarta hemmet

Homepod
Foto: AppleApples Homepod lär knappast dyka upp på CES, men vi räknar med att andra tillverkare presenterar nyheter inom segmentet.

Uppkopplade hemmaprylar har varit starkt representerat på CES i flera år – och varje år hittar drivor av nya, smarta prylar in i mässhallarna. Många av tvivelaktig nyttograd, men också prylar med potential att förändra hela marknadssegment. 2017 var ett starkt år för röstassistenter, framför allt inbyggda i högtalare. Med Apples Homepod runt hörnet och flera nya högtalarmodeller från Google och Amazon har storspelarna gjort sina hårdvarudrag – och vi räknar med att flera av de mindre tillverkarna nu bygger in jättarnas mjukvara i sina produkter. Röststyrning av hemmen har av förklarliga skäl inte slagit igenom i Sverige ännu (språkbarriären, ni vet), men vi förväntar oss ändå många spännande produktnyheter på den här fronten.


Årets självklarhet #2 – Tv

LG W7
Supertunn tv från LG under förra årets CES-mässa.

Tv-jättar som LG, Sony och Samsung älskar att mäta krafterna på CES. Oled ställs mot qled och tillverkarna använder gärna mässan för att lansera störtcoola pjäser. Förra året toppade LG wow-mätaren med sin omöjligt tunna W7-tv, och vi förväntar oss minst en lika häftig enhet 2018. Just floran av oled-tv-apparater lär vara enorm på årets CES-mässa, men skrytbyggen med 8k kommer givetvis också att skymtas på mässgolvet. Intressant blir också att följa snacket om hdmi 2.1-standarden som färdigställdes sent förra året. Får vi se kompatibla tv-apparater redan i januari?Årets snackis – 5g

MWC
På Mobile World Congress i Barcelona fick vi chansen att köra bil via 5g.

Den femte generationens mobilkommunikation är onekligen väldigt spännande, och således väntar vi oss mycket snack om vad den kommande tekniken innebär för oss konsumenter. Flera keynotes på ämnet står inpräntade i CES-schemat och storspelare som Intel och Qualcomm väntas visa upp flertalet tillämpningsområden för den nya tekniken. Förra året fick vi köra bil via 5g – men sakernas internet bjuder naturligtvis på långt fler möjligheter än så. Läs mer om 5g i vår matiga artikel!


Årets inflation – True wireless-hörlurar

När vi grumsade över HUI:s val av årets julklapp i december hade vi själva ett bättre förslag på vilken pryl som borde ha tagit hem kategorin. De helt sladdlösa hörlurarna gick fram som en ångvält på teknikmarknaden förra året. Tillverkare som Apple, Bragi, Jabra och Jaybird har de senaste åren stått för lysande produkter i kategorin, och på årets CES-mässa lär vi få se många nya true wireless-hörlurar. Många av dem får antagligen en röstassistent, vilket vi förra året bland annat såg i Boses nya QC35-hörlur. Vi räknar med nya produkter från flertalet av de ovan nämnda tillverkarna.Årets frågetecken #1 – Hälsoprylar

Den här breda kategorin med prylar har – i vissa avseenden – fortfarande svårt att hitta sin identitet. Det hindrar dock knappast den lavin med hälsofokuserade, kroppsnära enheter vi förväntar oss på CES 2018. Hårborstar som mäter strånas fuktighet, hjärtsensorer och speglar som analyserar din hud har vi sett förr – mer spännande blir att se om det släpps något aktivitetsarmband eller en smartklocka som faktiskt känns köpvärd. Mässan i Las Vegas har hela hallar som fokuserar på digital hälsa, och ett besök i dem försöker vi alltid hinna med.Årets frågetecken #2 – Vr och ar

AR
Ett spännande år väntar inom förstärkt verklighet, ar.

Att vi klumpar ihop de här egentligen ganska skilda teknikerna beror på att det ska bli intressant att höra vilken det snackas mest om på årets CES-mässa. Sedan har vi förstås mixed reality, där bland annat Microsoft visade upp nya produkter under förra året. Även om vi inte väntar oss storslagna hårdvarulanseringar från pionjärer som HTC och Facebook-ägda Oculus lär vi få se en mängd olika tillämpningar av teknikerna på mässgolvet – särskilt inom spel och appar.


Årets joker – Nya Samsung-telefoner

Det är redan klart att den koreanska tillverkaren har med sig nylanserade telefonen A8 till CES. Det har även sipprat ut rykten om att vi får en tjuvtitt på kommande flaggskeppet Galaxy S9 på mässan, vilket i så fall skulle vara mycket tidigare än vanligt. Man kan alltid hoppas! Ytterligare en ryktesomsusad produkt är "Samsung Galaxy X" som vi inte vet någonting om, men som uppges lanseras under året. Redan i början av januari kan dock vara väl optimistiskt för den mystiska produkten. Här ska tilläggas att telefontillverkarna ofta väljer att spara sina fetaste lanseringar till MWC-mässa, som äger rum senare i vår.


CES 2018 äger rum i Las Vegas mellan 9-12 januari. Håll utkik på M3.se efter nyheter och videoklipp direkt från mässgolvet!