Dells senaste version av deras XPS 13-laptop får en makeover för 2018, och blir efter mycket gnäll från användarna nu tunn, ljus och snabb. Dessutom ska den bli lättare att hålla fri från smuts och fläckar.

Missa inte: Bästa ultrabooken - 8 lättviktare i toppklass

För det första har Dell krympt datorn med 24 procent, och XPS 13 är nu 3,4 millimeter tunnare med måtten 30,2 x 19,8 x 3,58 centimeter. Det finns också ett skärmalternativ för 4k-upplösning med 100 procent srgb color rating och en maximal ljusstyrka på 400 nits.

Den närapå kantlösa skärmen har flyttat webbkameran till under skärmen, och denna är nu en infraröd variant med stöd för ansiktsigenkänning via Windows Hello. Och vill du inte använda ditt ansikte för att låsa upp datorn finns en fingeravtrycksläsare i strömbrytaren.

Inuti XPS 13 hittar vi sedan en åttonde generationens Core i7 quad-core, som uppgraderats med ett kylsystem med dubbla fläktar och värmeledningar. Något som enligt Dell själva gör XPS 13 till den starkaste 13-tumsdatorn på marknaden.

Batteritiden ska klocka in på 11 timmar för den mest kraftfulla modellen med Core i7, 16 GB LPDDR, 1 TB SSD och 4k-skärmen. Våra kollegor på PCWorld varnar dock för att testet är gjort med Mobile Mark 2014, vilket betyder att batteritiden förmodligen snarare är närmare hälften på grund av dagens surfande med mycket videomaterial. Det är dock fortfarande en stark siffra.

Ingångarna för XPS 13 är två Thunderbolt 3-portar, en usb-c-port, en micro sd-läsare och en Noble-låsport. Det är allt. Dell har skrotat usb a för att spara på utrymme. En adapter kommer dock med datorn för den som inte är redo för förändringen.

Svensk pris för XPS 13 går ifrån 13 990 kr till 17 990 kr beroende på modell. Datorn kommer i rosa guld och vitt.