När telefoner som Samsung Galaxy S8, Iphone X och Xiaomi Mix 2 experimenterar med nya format och designidéer är det svårt för en ny flaggskeppstelefon att hävda sig. Det räcker inte att vara bra, den behöver ha något alldeles extra – alternativt göra som Oneplus och Nokia och pressa priset.

Elegant men anonymt

Till det yttre är Asus Zenfone 4 Pro en snygg men enkelt designad telefon i Iphone 8 Plus-stil, det vill säga ett rätblock med plana 2,5d-glas framtill och baktill, 5,5-tumsskärm i 16:9-format. Den har samma rundade kanter och hörn, smala skärmkanter på sidorna och rejäla lister över och under skärmen för högtalare, selfie-kamera och hemknapp. Den sistnämnde fungerar även som fingeravtrycksläsare.

Asus Zenfone 4 Pro ZS551KL
Elegant men inte särskilt utstickande i designen. 

Asus har dock en hel del designdetaljer, som avfasade linjer med kromglans och en snyggt dovt grå färgskala, som ger den en viss egen identitet. Men nej, det är inte så att Zenfone 4 Pro ger något bestående intryck. Den är välbyggd och allt annat än ful, men väldigt anonym. Glasytorna gör också att den snabbt kan bli nerkladdas med fingeravtryck, vilket den i och för sig inte är ensam om, men det blir extra tydligt med dess mörka ytor.

Läs även: Bästa smartphone just nu – stort test

Stort batteri och smarta strömfunktioner

Hårdvaran på insidan är förväntad sett till prisklassen. Zenfone 4 Pro drivs inte överraskande av en Snapdragon 835 och har 6 gigabyte ram-minne. I våra mätningar presterar den ungefär i klass med andra lurar med samma processor. Kanske några procent under snittet i vissa moment och några procent över i andra, men det är inget som upplevs vid användning. Den är kort och gott snabb i alla moment vi utsätter den för. Vi får även generöst med lagringsplats, både 128 gigabyte flashminne och plats för mikro sd-kort på upp till 2 terabyte.

3 600 mAh-batteriet är lite större än fletalet konkurrenter, även om det finns ett par tre stycken med upp till 4 000 mAh-batteri. Batteirtiden är klart godkänd, runt tio timmars uppspelning av strömmad webbvideo eller nästan lika mycket aktiv användning av webbläsare och appar över 4g.

Asus Zenfone 4 Pro ZS551KL

Standbytiden är dessutom extra bra. Vi vet inte om Asus Android-gränssnitt Zen UI har några extra strömsparande tricks för sig under ytan, men det har en bra egen app för att systemoptimera under drift för att förhindra att onödiga appar och processer segar ner och tar upp minne.

Zen UI var tidigare ett väldigt rörigt gränssnitt med mängder av onödigheter vi inte bett om, men Asus har stramat upp upplevelsen och dragit ner på framför allt tredjepartsappar. Facebook, Messenger och Instagram är dock av någon anledning förinstallerade. Ibland kan det fortfarande bli lite överväldigande, exempelvis med mängder av extra alternativ i funktionsmenyn vi sveper ner uppifrån. 

Oled och hd-ljud

En bidragande orsak till bra batteritid är amoled-skärmen som är strömsnålare än en ips. Dess 1080p är fullgott högupplöst, och den upplevs aldrig som pixlig. Skärmen har från början väldigt grälla färger, men det beror på att den som standard inte står i sitt eget standardläge, utan i ett läge som kallas Superfärg. Det pressar upp mättnaden rejält. Slår vi om till läget som heter just Standard så får vi en mer behaglig bild.

För övrigt har vi bra kontroll manuellt av färgtemperatur och får även rgb-sensor inbyggd så att telefonen kan anpassa färger efter omgivande ljus. I snäva betraktningsvinklar får vi ett lila skimmer, men det beror på ytbehandlingen i glaset och inte på skärmpanelen.

Asus Zenfone 4 Pro ZS551KL
Zenfone 4 Pro känns rätt så traditionell, med hörlursuttag, 16:9-skärm och fingeravtrycksläsare på sin vanliga plats.

Zenfone 4 Pro har kraftfulla stereohögtalare som ger fylligt och detaljerat ljud om du vill kolla på film eller lyssna på musik. De har dock märklig balans, då högtalaren till vänster har svagare mellanregister och obefintlig bas. Telefonens dac är Hi-Res Audio-certifierad och ger en klar ljudbild både med lossless-ljud och hög bitrate-ström från till exempel Spotify. Har du ett par bra trådade hörlurar och sätter musiklyssnandet i första rummet är Zenfone 4 Pro ett av de bättre valen just nu.

Test: Budget-mobilerna som INTE suger

Högupplöst zoom som övertygar

Baktill sitter det en kamera med dubbla linser i övre vänstra hörnet. Den sticker ut endast marginellt, vilket vi uppskattar. Bakom de två linserna sitter en 12 megapixelsensor och en 16 megapixelsensor, men det är den mindre av dem som du kommer att använda mest. Det finns faktiskt en bra anledning till det. Andrakameran har precis som till exempel Iphone X en telefotolins och används endast vid inzoomning, samt om du vill fejka kort skärpedjup i kamerans porträttläge. Du har 2x optisk zoom och sedan upp till 10x digitalt.

Med högt antal pixlar går det helt enkelt att få mer detaljer även vid högt ställd digital zoom. I alla fall i teorin, om optiken och signalprocessorn också gör sitt jobb. Och det verkar Asus ha lyckats med här. Vi får en del märkbart brus i bilden vid max inzoomning, men stabiliteten och skärpan hör till de bästa bland mobilkameror. En bidragande orsak till det är effektiv kombination av optisk och digital stabilisator.

Asus Zenfone 4 Pro ZS551KL
Dubbelkameran med 12 megapixel plus 16 megapixel telefoto.

Bra resultat, för det mesta

De bilder vi tar, oavsett om det är in-eller utzoomat, har en tendens att bli lite mörkare än med de flesta andra mobilkameror. Det är faktiskt inte helt negativt, många mobilkameror överexponerar bilder. Här får vi istället en mer neutral återgivning av verkligheten och mindre risk för utfrätta ljusa partier. I inomhusljus får vi utmärkt snygga bilder och rapp autofokus, ner till en viss punkt. Försöker vi fota utan blixt i riktigt dunkelt ljus slår det istället om och blir ovanligt brusigt, flammigt och svårt att fokusera.

Asus kamera-app är funktionsrik och har ett par intressanta tricks som ett kompetent manuellt läge, möjlighet att spara gif-animeringar, slow motion och möjlighet att filma i time-lapse. Extra intressant är Superupplösning, som tar en snabb bildserie och interpolerar ihop till en extra högupplöst bild. Det ger extra skärpa i bilden, men fungerar bara bra dagsljus eller möjligen i en studio, och om du är stadig på handen.

Kameran framtill är på 8 megapixlar har autofokus och en drös med effekter som ska göra selfies snyggare. Vi kan till exempel få fejkat skärpedjup så bakgrunden blir suddig, men det fungerar inte lika bra som på huvudkameran, eftersom vi har bara har en lins här.

Asus Zenfone 4 Pro ZS551KL
En av mängder av små extrafunktioner i ZenUI är barnläget, där du kan välja ut säkra appar och aktiviteter för småttingarna. Om du vågar sätta en så här dyr telefon i händerna på små barn är dock en helt annan fråga.

Omdöme
Zenfone 4 Pro är Asus bästa lur på länge. Största problemet med den är prislappen på hela 8 500 kronor, och att den inte gör tillräckligt mycket för att sticka ut i mängden. Visst har den en bra kamera, men det har många andra lurar också, och vi saknar vattentät konstruktion, trådlös laddning och senaste Android. Dess kanske bästa egenskap är ljudkvaliteten. Men vi är tveksamma till hur många som är beredda att betala så mycket pengar bara för det. Kunde Asus pressa priset en tusenlapp så skulle den ligga bättre till i den tuffa konkurrensen.

Fakta Asus Zenfone 4 Pro ZS551KL
Testad: Januari 2018
Tillverkare: Asus
Funktion: Smartphone
Systemkrets/processor: Snapdragon 835 MSM8998 / 4 st Kryo 280, 2,45 GHz + 4 st Kryo 280, 1,9 GHz
Grafik: Adreno 540
Minne: 6 GB
Lagring: 128 GB Flash, plats för mikro sd
Bildskärm: 5,5 tum amoled, 1080x1920 bildpunkter
Kameror: 12+16 megapixel m led bak, 8 megapixel fram
Anslutningar: Usb 2.0 typ c, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 12/13), 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 5.0, a-gps, galileo, nfc
Operativsystem: Android 7.1.1 med ZenUI
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, stöd för dubbla sim
Batteri: 3 600 mAh, 10h 30min webbvideo (wifi), 9h 10min blandad användning (4g), ca 25h samtal (3g)
Storlek: 7,55 x 15,7 x 0,76 cm
Vikt: 175 gram
Pris: 8 490 kr hos CDON.

Prestanda

Antutu Benchmark 6: 171 110 poäng
Geekbench 4: 6 649 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 41 364 poäng

plus

Bra batteritid
Kvalitetsljud för hörlurar
Bitvis utmärkt kamera
Många extra funktioner i mjukvaran

minus

Fortfarande lite rörigt gränssnitt
Ej vattentålig
Högt pris

Betyg 4 av 5