På namnet låter Samsung Flip som om det skulle var en liten digital anteckningsbok eller en fippbar notebook. Men det här är något helt annat. Flip är en 4k-datorskärm på 55 tum, med breda skärmkanter, chassi i vit plast och speciella funktioner för att tillföra mervärde i mötesrummet.

Flip är fungerar också som pekskärm med stöd för digitizer-penna. En inbyggd dator gör den till en digital whiteboard och mångsidigt presentationsverktyg. Den är främst tänkt för sådant som mötesrum, men det är givetvis upp till dig och din fantasi vad du vill använda den till.

Bäst när det rullar

Flip kan köpas separat eller hos vissa återförsäljare i paket med det rullande stativet Flip Stand som är nästan lika massivt som skärmen. Skärmen kostar ungefär 25 000 kronor och stativet ungefär 10 000 kronor. Vi rekommenderar att du investerar i båda om det här är en produkt som passar dina behov. Med stativet får vi även 90 graders pivot-funktion på skärmen så att den snabbt och smidigt kan kan ställas på högkant.

Samsung Flip
Att rita på Flip känns naturligt. Som en riktig whiteboard.

Det är ett något krångligt att packa upp och montera alltsammans, ett jobb som i många moment kräver två personer. Vi får dock bra instruktioner i IKEA-stil, och utöver en skruvmejsel för att fästa skärmen i stativet ingår alla verktyg som behövs.

Skärmen är som sagt i 4k-upplösning, men i övrigt inget särskilt imponerande. Ljusstyrkan duger bra för väl upplysta rum, men infallande solljus från ett fönster kan vara nog för att innebära problem. Färgerna är visserligen neutrala och med jämna nyanseringar, men också bleka. I mörka partier får vi inte särskilt mycket svärta.

Vitbalans, färgtemperatur och ljusstyrka går att ställa in, men gränssnittet för just det är inte särskilt optimalt. Flip är i grund och botten en allt-i-ett-dator med en enkel fyrkärnig processor, 3 GB ramminne, 8 GB flash-lagring och ett specialbyggd Linuxbaserat operativsystem.

Rätta whiteboard-känslan

För sitt huvudändamål fungerar Flip bra, men vill du visa upp foton eller spela upp video blir det mindre snyggt. Det beror såvitt vi kan se främst på det speciella pekskärmslagret. Den är inte kapacitiv utan använder en speciell ir-teknik och har tjockare lager framför skärmpanelen. Det är en av anledningarna till dess höga vikt.

Samsung Flip
Samsung Flip på högkant. Här har vi dessutom anslutit en smartphone och visar innehållet från den i ett fönster.

Huvudfunktionen är som sagt som digital whiteboard. Vi får med två pekpennor som vi ritar med på skärmen, med olika grovhet beroende på vilken ände av pennan som används. Effekten är precis densamma som på en vitblank whitebord av den typ som finns i vart och vartannat mötesrum.

En rolig funktion är att du raderar med handen, bara genom att dra handflatan över skärmen. Både detta och penkontrollen har överraskande bra precision och nästan helt utan störande lagg. Det är ingen tilt-eller tryckkänslighet i pennan dock, enkla streck är vad du får, ingenting annat.

Anslut på flera sätt

Navigation i menyer görs antingen med penna eller fingertopp. Här kan du bland annat ändra skärminställningar, systeminställningar och pennegenskaper. Färdigritade anteckningsblad kan sedan sparas undan. Vi har inga uppgifter på hur många sidor som går att spara, men det lär vara hundratals, filerna är rätt så små.

Sidorna går sedan att exportera till en usb-pinne, eller en delad nätverksmapp om du har anslutit Flip till ett lokalt nätverk, då i pdf-format. Dock går det bara att exportera en och en. Vill du tömma ut ett stort gäng anteckningar på en gång är det en långsam process.

Samsung Flip
Att skärmspegla en Galaxy Note 9, liksom de flesta andra nyare Samsung-mobiler, är superenkelt. Många andra telefoner fungerar de också, men med lite mer manuell parkoppling. 

Du kan också mejla eller skriva ut anteckningar direkt från Flip, men båda har rätt så krångligt förfarande. För e-post behöver du ha tillgång till en smtp-server och får manuellt konfigurera utgående post. Att skriva ut är ungefär lika krångligt, det kräver att du har en skrivarserver installerad på en ansluten pc.

Behändigt med bildingång

Flip har också en hdmi-ingång där du kan ansluta en extern bildkälla, till exempel en laptop, om du vill spegla ett skrivbord eller till exempel spela upp video. Den kommer upp som ett flytande fönster i Flip-systemet, och du får sedan välja själv att maximera det för helskärm. Ansluter du då en usb till datorn fungerar den som muskontroll och du kan fjärrstyra den från Flip-skärmen.

Tyvärr är vi här begränsade av hdmi-gränssnittet, och hamnar som bäst på 30 Hz bildfrekvens. Internt i Flips egna system är det 60 Hz och en mer direkt respons.

Det här går även att göra trådlöst med Wireless Display från en pc eller wifi-skärmdelning via en mobil. Det uppges vara baserat på Miracast och ska fungera med alla enheter som stödjer det. Vi testar med en Oneplus 5T som ska stödja tekniken, men lyckas tyvärr inte få till en stabil anslutning. 

Har du en Samsung-telefon med stöd för Smart Share går det istället extra smidigt, och du kan parkoppla med nfc – förutsatt att du har en modell från 2016 eller senare (och Android 8). Vi testar med en Galaxy Note 9 och då gick det utmärkt. Har du en Iphone är istället enda alternativet att skaffa en separat adapter, ansluta via hdmi och köra airplay-skärmspegling. Tyvärr fungerar det inte med Apple TV, då den kräver hdcp-kompatibilitet.

Samsung Flip
Att montera stativet till Samsung Flipär ett inte svårt men långrandigt jobb med mycket skruvande.  

Visa bilder och presentationer
En usb-pinne kan också användas som bildkälla och visa upp foton och dokument som dyker upp som fönster på skärmen, men den är rätt så känslig för bildformat. På vår pinne med jpg-bilder kan den visa vissa men klagar över andra. Powerpoint- Word- och pdf-filer ska också gå att visa.

Slutligen går det också att spela upp ljud, antingen med hdmi som ljudkälla eller med mediefiler på usb. Skärmen har hyfsat kraftfulla högtalare, men ljudbilden är lite platt och saknar detaljer. Det är lite konstigt då ljudet även i en billig Samsung-tv är betydligt bättre. I en skärm för över 20 000 kronor borde Samsung kunnat kosta på sig bättre ljud.

Omdöme

Flip är inte en produkt för alla, men i rätt klassrum eller mötesrum kan den ge ett rejält lyft. Det är dock en rejäl investering så det vill till att du vet att du får nytta av den. Kvaliteten på det som är viktigast för funktionen är i topp, men vi hade inte tackat nej till mer ljusstyrka och klarare ljud. Och designen är ärligt talat lite trist.

Samsung Flip
På stativet sitter det en hylla som som sticker ut bakåt. Vi begriper först inte vad den ska vara bra för, men sedan trillar poletten ner. Där ställer du en laptop eller kanske lägger en mobil om du ansluter den till skärmen.

Fakta Samsung Flip WM55H
Testad: Oktober
Tillverkare: Samsung
Funktion: Digital whiteboard
Processor: CA72 1,7 GHz quad core
Minne: 3 GB
Lagring: 8 GB
Bildskärm: 55 tum va, 3840x2160 bildpunkter
Ljusstyrka: ca 220 cd/m2
Bildfrekvens: 60 Hz
Kontrast: 4 700:1
Responstid: 8 millisekunder (grå-till-grå)
Högtalare: 2.0 stereo 2x10 Watt
Anslutningar: Hdmi, 2st usb 2.0, usb 2.0 ut, lan
Trådlöst: Wifi, nfc
Effektförbrukning: ca 100 Watt
Övrigt: Rgb ljussensor, 2 st passiva digitizerpennor, vesa 400x400, pivot med Samsung Flip Stand (tillval)
Storlek: 130,2 X 80,5 X 5,2 cm
Vikt: 29 kg
Rek. pris: ca 25 000 kr (Flip Stand ca 10 000 kr)
Pris: Från 23 899 kronor hos Prisjakt. (Flip Stand: Från 7 559 kronor hos Prisjakt).

plus

Lätt att komma igång och använda.
Utmärkt pennkontroll.
Precis rätt whiteboard-känsla.

minus

Något bleka färger och mediokert ljud.
Vissa funktioner kräver omständlig konfiguration.
Kunde vara snyggare?

Betyg 7 av 10

Samsung Flip WM55H Pris vid test: 23870 kr.

Bästa pris just nu: 20670 kr