Den bilbana vi hade när vi var små (och nu pratar vi läääänge sedan – tidigt 70-tal) hade ett par extremt känsliga gasreglage. Tryckte vi ned en millimeter för långt i kurvorna slungade centrifugalkraften vår bil all världens väg och loppet var förlorat. Vägen till framgång var att gasa på för fullt på rakorna och sedan släppa upp gasreglaget till (på millimetern) exakt rätt läge i rätt hundradels sekund. Något vi, efter månande av tävlande, blev experter på att bemästra.

När vi nu nästan 50 år senare testar Anki Overdrive är det fascinerande hur lite som i grund och botten har förändrats. Okej, en hel del har blivit bättre och coolare, men faktum är att vår barndoms racinglopp i vissa lägen faktiskt överglänser Anki Overdrives högteknologiska drabbningar. Och känslan av fart var i mångt och mycket större förr i tiden.

Superenkelt att komma igång

Men låt oss ta det från början. Anki Overdrive är otroligt lätt att komma igång med. De magnetiska bandelarna klickas smidigt ihop och en bana byggs på nolltid. Det går att bygga ett flertal olika banor bara med delarna som följer med i startpaketet och med ett eller ett par extra paket bandelar ökas variationsrikedomen ytterligare.

Efter att ha laddat ned appen är vi snabbt igång med vårt första race. Bilarna styrs med hjälp av en smartphone/surfplatta. Tryck på skärmen för att gasa och bromsa, luta åt vänster eller höger för att svänga. Tyvärr visar sig Anki Overdrives stora svagheter ganska så omgående.

Den första är att det krävs en smartphone/surfplatta per deltagare. Vill du köra ett race med fyra bilar gäller det med andra ord att familjen har en hel del mobiltelefoner.

Anki Overdrive Fast and Furious Edition
I kampanjläget kan du utmana förare från filmen.

En större svaghet är att responsen på styrningen inte är särskilt bra. Det tar tid för bilen att accelerera eller sänka farten när vi klickar på skärmens gasreglage och när vi lutar mobilerna för att svänga finns en irriterande fördröjning i responsen. Det enda som fungerar riktigt bra och omedelbart är bromen.

Å andra sidan spelar inget av detta någon roll, då varje bil är sin egen lilla robot med sin egen lilla AI. I praktiken innebär detta att bilarna i mångt och mycket är självstyrande och håller sig tryggt och säkert på banan på egen hand. Visst går det både att krascha och att åka av banan, men det tillhör ovanligheterna.

Anki Overdrive Fast and Furious Edition
Två bilar medföljer i paketet.

Och det är här vi med en nostalgisk glans i ögonen minns vår barndoms hetsiga och nervpirrande tävlingar med millimeterprecision i kurvorna. För den där adrenalinkicken vill aldrig riktigt infinna sig i Anki Overdrive. Fartkänslan är helt enkelt för dålig, vilket är lite paradoxalt med tanke på att det är en The Fast and the Furious-upplaga vi testar.

Stort och variationsrikt

Anki Overdrive har dock en del knep och ess i rockärmen för att (i alla fall delvis) kompensera för dessa brister. Till att börja med är variationsrikedomen som vi var inne på tidigare väldigt stor. Förutom att det rent fysiskt går att variera med tillbehör som bilar och bandelar bjuder även själva appen på en hel del innehåll.

Här finns här allt från enkla tävlingar du kör själv mot klockan till ett kampanjläge där du får chansen att tävla mot de olika karaktärerna från The Fast and the Furious-filmerna. Att kunna spela själv mot appstyrda bilar är förstås en stor fördel och något som, förstås, inte var möjligt med vår barndoms bilbanor.

Anki Overdrive Fast and Furious Edition
Du kan införskaffa vapen som påverkar både din egen och de andra förarnas bilar.

Lägg till detta möjligheten att uppgradera bilarna, köra varianter där man med olika vapen attackerar varandra och bandelar som gör det möjligt att hoppa och flyga genom luften med bilarna, så blir slutresultatet en väldigt varierad upplevelse som räcker länge. Synd bara att den där riktiga fartkänslan lyser med sin frånvaro.

Omdöme

Anki Overdrive är en bilbana som är lätt att komma igång med och väldigt kul att köra. På gott och ont gör dock de (i mångt och mycket) självstyrande smarta bilarna att den riktiga fartkänslan och adrenalinkicken inte infinner sig.

Anki Overdrive Fast & Furious Edition
Tillverkare/kontakt: Anki, www.proxyas.com/overdrive-svenska.
Systemkrav: Smartphone/surfplatta med Android eller IOS.
Mått (förpackning): 60,2 x 30,4 x 15,3 centimeter.
Vikt (förpackning): 3,5 kilo.
Laddtid för bilarna: Cirka 10 minuter.
Cirkapris: 2 149 kronor hos Clas Ohlson.

plus

Lätt och rolig att använda.
Stor variationsrikedom på tävlingarna.
Går att spela själv mot appen.

minus

Kräver en smartphone/surfplatta per deltagare.
Den riktiga fartkänslan saknas.
Dyr.

Betyg 4 av 5