Fler mobiltester:


Köper du en topptelefon i flaggskeppsklass kan du räkna med att du får det bästa, eller nära det bästa, av allt. Höga prestanda, avancerade bildskärmar med proffsiga färger och hdr, snabbaste uppkopplingen, och så vidare. Det finns givetvis variationer, inte minst eftersom ett flaggskepp kan variera mycket i pris mellan tillverkarna.

Testade mobiler:


Går vi ner i prisklass till det vi kallar mellanklass på mobiler, med pris mellan 2 500 och 4 000 kronor, det vill säga någonstans mellan hälften och en tredjedel av vad premium-lurarna kostar, så är skillnaderna i prislapp mindre, men skillnaden på vad du får kan variera ännu mer. Här hittar vi färska telefoner som varierar tre till fyra gånger i prestanda, har markant olika kvalitet på kameror, bild och ljudkvalitet, ger dig extra stor variation i vad du kan förvänta sig av batteriet, och stor skillnad i design och extra funktionalitet.

Här hittar vi några nischade specialmobiler med egenskaper som inte passar alla, men gör dem idealiska för andra, och de som testar nya grepp i designen, med mer eller mindre lyckade resultat.

Givetvis finns det också säkra kort, mobiler som inte sticker ut utan ger dig en trygg uppsättning av det allra mest förväntade, och flera som gör det riktigt bra. Oavsett vilket bör det dock understrykas att alla telefonerna klarar sig godkänt på de flesta punkter. Ingen är för långsam för att vara ett hinder att använda, även om ett par av dem kommer nära. 
 

Så gjorde vi urvalet och testet

Vi sökte upp samtliga större tillverkare som enligt prisjakt.nu hade aktuella modeller i rätt prissegment och bad dem välja ut sin bästa kandidat. Av tio tillfrågade leverantörer fick vi svar från sju. Därefter kompletterade vi med en sökning efter lite mindre tillverkare som direktimporteras och kunde komplettera med en sådan.

En handfull av telefonerna har vi redan testat under året, i vilket fall vi uppdaterat prisinformation, samt undersökt om de har fått signifikanta systemuppdateringar. Nya telefoner prestandatestades på samma sätt som befintliga, med Antutu Benchmark 8, Geekbench 5, 3dmark och Androbench, samt under minst tre dagars vardaglig användning vardera, inklusive videoströmning, gps-navigering med Google Maps, fotografering, surf-, samtal, och e-posthantering.


Doro 8080: Något svag, men smart för seniorer

Doro tar seniormobilen in i 2020-talet.

Doro 8080

Betyg 3 av 5

Omdöme

Seniortelefonen är uppgraderad och känns modernare än någonsin, men det vill till att du har behov av dess specialfunktioner, annars är det inte riktigt prisvärt.

Positivt

 • Snygg och välbyggd.
 • Smarta extrafunktioner och tjänster.
 • Mer öppet gränssnitt än tidigare.

Negativt

 • Måttliga prestanda.
 • Snålt med lagring.
 • Medioker kamera.

Doro 8080 är visserligen långsammast i testet med sin Snapdragon 439 och den ger en påtagligt laggig upplevelse i vissa situationer, till exempel kartnavigering och scroll på tunga webbsidor. Men det är ändå på den här sidan om godkänt. Mer ram-minne och lagring hade också varit välkommet. Skärm- och ljudkvalitet går det inte att klaga på.

Även kameran lämnar lite att önska för en telefon i mellanprisklass – det är en 16-megpixlare utan några speciella funktioner. Den fotar pålitligt i dagsljus, men får snabbt problem i lite dunklare förhållanden.

Vore det allt så skulle Doro 8080 passa bättre i budgetsegmentet, men det är en handfull specialfunktioner du betalar extra för, som högtalaren vid örat som kan ställas in med anpassad ton för åldersrelaterad hörselnedsättning. Slutligen har Doro-telefoner en uppsättning extra trygghetsfunktioner. En trygghetsknapp som kan kopplas till anhöriga eller larmcentral, och ett webbgränssnitt som låter anhöriga hjälpa till med telefoninställningar. Den har slutligen även stöd för fjärranslutning via Teamviewer, så en betrodd kontakt kan ta över mobilen via fjärrskrivbord och ge direkt support.

Specifikationer

Produktnamn: Doro 8080
Testad: September 2019
Tillverkare: Doro
Systemkrets: Snapdragon 439
Lagring: 32 GB, plats för micro sd
Kameror: 16 MP med led bak, 5 MP fram
Rek. Pris: 3 995 kr
Pris: 3 894 kronor hos Prisjakt.


HMD Nokia 7.2: Rent system och snygg skärm

Låg prisklass och snygg design.

Nokia 7.2
Betyg 4 av 5

Omdöme

Det blir gott betyg till Nokia, med snygg stil, bra kamera och en av prisklassens bösta skärmar. Men var vaksam över batteritiden och ha laddare till hands.

Positivt

 • Elegant design.
 • Snygg ljusstark skärm.
 • Rent Android.

Negativt

 • Måttlig batteritid.
 • Inte bästa ljudet.

Nokia 7.2 kom i slutet av året med en prislapp på precis under 4 000 kronor. För det får du en mobil med en utstickande och riktigt tilltalande design, en kombination av glas och plast med hög kvalitetskänsla och tre färgval: svart, vit, och en läckert blågrön. Det bästa med luren är en högklassig skärm på 6,3 tum som har både gott färgomfång och ljusstyrka, fin kontrast och hdr10-stöd. Tyvärr matchas det inte av lika bra högtalare.

Baktill sitter en kamera med tre sensorer. Huvudkameran är en rejäl 48-megapixelsensor byggd på Sonys erkänt bra sensor, och Zeiss-optik. Det resulterar i en stabil och skarp kamera med goda egenskaper både ute och inomhus.

Största nackdelen med denna annars övertygande telefon är en inte särskilt imponerande batteritid. Telefonen har 3 500 mAh batteri, vilket vi tycker borde räcka längre än det gör. Speciellt videouppspelning verkar dra mer än vad som är normalt.

Specifikationer

Produktnamn: HMD Nokia 7.2
Testad: December 2019
Tillverkare/kontakt: HMD / Nokia
Systemkrets: Snapdragon 660
Lagring: 128 GB, plats för micro sd
Bildskärm: 6,3 tum ips, 1080x2290 bildpunkter
Kameror: 48 MP + 8 MP vidvinkel + 5 MP djupsensor med led bak, 20 MP fram
Rek. Pris: 3 790 kr
Pris: 3 787 kr på Mediamarkt


Huawei Nova 5T: Mycket prestanda i prispressade Nova

Kanske sista Huawei-telefonen med fullt Google-stöd.

Huawei Nova 5T
Betyg 4 av 5

Omdöme

Det är nära flaggskeppsklass på Huawei Nova 5T. Vilket inte är så konstigt då den är baserad på ett lite enklare flaggskepp från början av 2019. Fast med ny stil och mjukvara. Tack vare nyligen pressat pris är den ett riktigt intressant val.

Positivt

 • Bra prestanda för pengarna.
 • Överlag kompetent ”nästan premium”-mobil.
 • Funktionsrik kamera.
 • Roliga färgval.

Negativt

 • Batteritid inte i topp.
 • Inga egentliga nyheter.

M3 rekommenderarNova 5T är utrustad med Huaweis Kirin 980-krets, det vill säga processorn som sitter i 2019 års flaggskepp från Huawei och Honor, så det kan verkligen gå undan, med både kraftfull processor, grafik och Huaweis separata npu-kärnor för ai-funktioner.

Skärmen är trevligt ljusstark, men samtidigt lite blek i svarta partier. Dess färgomfång på 99 procent av srgb gör den bra att titta på film med. En välbalanserad högtalare i botten levererar snyggt ljud, men bara i mono.

Kameran är byggd på Sonys 48-megapixlenlensor som alltid håller god lägstanivå och som övertygar här med fin dynamik och detaljering. Sedan har den också en 16 megapixlare med vidvinkellins samt en separat makrokamera. De två extrakamerorna håller inte samma höga kvalitet som huvudkameran, men vidvinkelläget klarar sig bättre för nattfoto än de flesta sådana i låg- och mellanprisklass.

Specifikationer

Produktnamn: Huawei Nova 5T
Testad: November 2019
Tillverkare: Huawei
Systemkrets: Kirin 980
Lagring: 128 GB
Bildskärm: 6,26 tum ips, 1080 x 2340 bildpunkter
Kameror: 48 MP + 16 MP vidvinkel + 2 MP makro + 2 MP djupsensor med led bak, 32 MP fram
Rek. Pris: 4 990 kr
Pris: 3 990 kr på Elgiganten


Motorola One Hyper: Stabilt, snyggt och problemfritt

Bra mellanklassmobil.

Motorola One Hyper
Betyg 4 av 5

Omdöme

Motorola fortsätter att visa varför de dominerar i de lägre prisklasserna. Det här är ytterligare en av många billigare kvalitetstelefoner de levererar på senare tid. Det är bra kvalitet på det mesta, så länge du orkar med lite extra vikt.

Positivt

 • Överraskande goda prestanda.
 • Färgglad design och bra byggkvalitet.
 • Rent Android 10.
 • Intressanta nya kameror.

Negativt

 • Något tung.
 • Tveksam inbyggd högtalare.
 • Något ljussvag bildskärm.

M3 rekommenderarMotorola One-mobilerna som släpptes under 2019 experimenterar med ett gäng olika anpassade kameror, men One Hyper är en återgång till en mer rättfram uppsättning kameror – bara en normallins och en vidvinkellins. Luren har en iögonfallande design, med färgalternativen djupt blå eller lila och mönstrade detaljer på baksidan, flärpfri skärm och en pop up-kamera för selfies på ovansidan.

One Hyper har samma processor, ram-minne och grafik som Motorola One Zoom från i höstas, men vi får trots det påtagligt bättre prestanda. Enda orsaken till det som vi kan komma på är att vi här får Android 10 istället för 9. Det är givetvis bara positivt. Och som vanligt från Motorola handlar det om rent Android men minimalt med egna tillägg.

Den sista nyheten i One Hyper är kameran. Huvudkameran har en ny sensor, på 64 megapixlar. Det är Samsungs GW1-sensor, och den gör ett bra jobb för att sitta i en mellanklasskamera. Vi har vissa problem med autofokus vid oväntade tillfällen, men med tålamod blir foton skarpa och snygga. Kameran klarar annars dunklare ljus utan brus, men ljuskompenserar inte så mycket som en del andra. En separat vidvinkelkamera kan ta snygga landskapsbilder, men saknar lite lyster i färgerna.

Specifikationer

Produktnamn: Motorola One Hyper
Testad: Januari 2020
Tillverkare: Motorola
Systemkrets: Snapdragon 675
Lagring: 128 GB, plats för micro sd
Bildskärm: 6,5 tum ips, 1080 x 2340 bildpunkter
Kameror: 64 MP + 8 MP vidvinkel med led bak, 32 MP fram
Rek. Pris: 3 990 kr
Pris: 3 990 kr på Webhallen


Oukitel K9: Jättemobil med jättebatteri

Unik mobil med rejäl skärmyta och batteritid.

Oukitel K9
Betyg 3 av 5

Omdöme

Det här udda telefonen kan vara den perfekt för en viss typ av användare, eller helt omöjlig för andra. Mer prestanda behövs inte i vardagen, men vi hade hoppats på bättre ljud och bild. Då hade vi kunnat rekommendera den till fler.

Positivt

 • Jätteskärm.
 • Extremt lång batteritid.
 • Rent, okomplicerat gränssnitt.

Negativt

 • Inte direkt snabb.
 • Extra stor och tung.
 • Tveksam ljud- och bildkvalitet.

Vi känner Oukitel som tillverkare av extra stöttåliga mobiler, men de har också en handfull andra modeller i olika format. Oukitel K9 är nära vad vi för några år sedan hade kallat en phablet, med sin jätteskärm på drygt sju tum och en vikt på 232 gram. En stor del av denna vikt är ett enormt batteri på hela 6 000 mAh, och i våra tester levererar det väldigt övertygande batteritid. Vi kan strömma video till den i nästan ett helt dygn oavbrutet. En del andra saker drar lite mer energi, men den är fortfarande extremt långlivad.

Det stora formatet är definitivt inte för alla. Å andra sidan kan det vara positivt för en del användare, då det gör det extra lätt att navigera på skärmen och skriva på tangentbordet. Och en rolig upplevelse att hala upp den ut fickan för att strömma lite film eller en tv-serie.

Både skärm och högtalare lämnar dock en del att önska. Skärmen är ljussvag, har måttligt färgomfång och tydliga kontrastskiftningar i olika betraktningsvinklar, och högtalaren i botten ger oss tunt ljud utan någon som helst tillstymmelse till bas. Hörlurar rekommenderas. Oukitel K9 drivs av en Mediatek-krets, Helio P35, med prestanda som ligger i lägre änden i denna prisklass.

Specifikationer

Produktnamn: Oukitel K9
Testad: Mars 2020
Tillverkare: Oukitel
Systemkrets: Mediatek Helio P35
Lagring: 64 GB, plats för micro sd
Bildskärm: 7,12 tum ips, 1080x2244 bildpunkter
Kameror: 16 MP + 2 MP djupsensor med led bak, 8 MP fram
Rek. Pris: 3 499 kr
Pris: 3 499 kr på E-ville


Samsung Galaxy A51: Lätt, smart och snygg med bra batteritid

Bra batteritid och elegant design.

Samsung Galaxy A51
Betyg 5 av 5

Omdöme

Samsung gör här nästan ingenting fel. Förutom en lite tålamodsprövande fingeravtrycksläsare är den ett solklart toppval just nu i denna prisklass. Den kombinerar premiumkänsla, utmärkt skärm och bra batteritid med hög lägstanivå på allt annat.

Positivt

 • Snygg, slimmad och bekväm.
 • Utmärkt skärm och bra ljud.
 • Kvalitetskamera.
 • Bra batteritid.

Negativt

 • Makrokameran inte makro nog.
 • En del onödigheter i mjukvaran.
M3 Bäst i test

Galaxy A51 är en enkelt men elegant designad telefon med slimmade former. Trots ett stort batteri på 4 000 mAh känns telefonen tunn och lätt. Färgen i vår modell är dämpat grå med regnbågsskimmer i ytan. Det finns också en blå och en vit modell.

Skärmen är en amoled med samma fina egenskaper som vi har blivit vana vid från Samsung. Den har bra stuns i ljusstyrkan, stort färgomfång och går att få relativt färgkorrekt. Under huven hittar vi Samsungs egna systemkrets Exynos 9611 som levererar övertygande prestanda för prisklassen.

Kameran har en 64-megapixelsensor som med nedsampling levererar 12-megapixlar av riktigt fin kvalitet, både i solljus och dunklare inomhusljus. Så länge du inte försöker digitalzooma, då får vi snabbt en del artefakter. En separat vidvinkelkamera tar lite övermättade men annars snygga landskapsbilder. Slutligen har vi en extra kamera för djupseende, och en makrokamera som visserligen levererar bra bild, men som inte kommer så nära motiven som en del konkurrenters.

Specifikationer

Produktnamn: Samsung Galaxy A51
Testad: Mars 2020
Tillverkare: Samsung
Systemkrets: Exynos 9611
Processor: 4srt Cortex-A73 2,3 GHz + 4st Cortex-A53 1,7 GHz
Lagring: 128 GB, plats för micro sd
Bildskärm: 6,5 tum amoled, 1080x2400 bildpunkter
Kameror: 64 MP + 12 MP vidvinkel + 5 MP macro + 5 MP djupsensor med led bak, 32 MP fram
Rek. Pris: 3 990 kr
Pris: 3 949 på Proshop


Sony Xperia 10: Smart form men inte snabb nog

Avlång form och behagligt grepp.

Xperia 10
Betyg 3 av 5

Omdöme

Xperia 10 har många smarta idéer och vinner mycket på hög komfort, men hålls tillbaka av tveksam prestanda och batteritid.

Positivt

 • Smart skärmformat.
 • Som alltid från Sony bra ljud.
 • Kompakt och greppvänlig.

Negativt

 • Begränsade prestanda.
 • Tveksam batteritid.
 • Ingen särskilt intressant kamera.

Xperia 10 lanserades förra våren, och i skrivande stund har inte uppföljaren kommit ut, så Xperia 10 är fortfarande bästa Sony-mobil i prisklassen och säljs nu för precis under 3 000 kronor. Den sticker ut designmässigt med extra avlång skärm i formatet 21:9. Det ger oss mycket skärmyta trots att luren är väldigt kompakt att hålla i. En sak vi inte gillar är att knapparna är extra små och tunna. De går knappt att känna av med fingertopparna.

På högkant får vi extra utrymme för att visa webbsidor och dokument utan scroll, och extra utrymme för skärmdelad multitasking. Skärmen i sig håller god klass för en mellanklass-ips, och har bra ljusstyrka, men gör inget speciellt vad gäller färgomfång, dynamik eller färgkorrekthet.

Prestandan från dess Snapdragon 630-processor är tyvärr i underkant, och resulterar i en långsam och hackig upplevelse under vissa moment. Att det bara är tre gigabyte ram-minne hjälper inte heller. Batteritiden är tyvärr inte heller så imponerande.

Baktill sitter en kamera med dubbla linser, en på tolv megapixel och en på fem megapixel. Den tar snygga foton utan att krångla till det med välbalanserat ljus och färger, relativt lite brus men med lite svag dynamik i mörker. Kameran är bättre än genomsnittet för video, så länge vi inte filmar i 4k.

Specifikationer

Produktnamn: Sony Xperia 10
Testad: Mars 2020
Tillverkare: Sony
Systemkrets: Snapdragon 630
Lagring: 64 GB, plats för micro sd
Bildskärm: 6,5 tum ips, 1080 x 2520 bildpunkter
Kameror: 13 MP + 2 MP djupsensor med led bak, 8 MP fram
Rek. Pris: 3 490 kr
Pris: 2 990 kr på Elgiganten


Xiaomi Redmi Note 8 Pro: Många starka sidor och pressat pris

Snabb med hög kvalitet på många punkter.

Xiaomi Redmi Note 8 Pro
Betyg 4 av 5

Omdöme

Redmi Note 8 Pro levererar mycket för pengarna. Mer prestanda än många dyrare konkurrenter, en kamera som står sig utmärkt i prisklassen och en okomplicerad men tilltalande design.

Positivt

 • Bra prestanda för pengarna.
 • Intressant kamera med god kvalitet.
 • Design och bygge i nära-premium-klass.
 • Extra ljusstark skärm vid behov.

Negativt

 • Inte optimal batteritid.
 • Måttligt färgomfång i skärmen.

M3 rekommenderarRedmi Note 8 Pro är ytterligare en prisvärd mellanklassmobil från Xiaomi. Den finns i fyra färger varav tre ser ut att säljas i Sverige, inklusive vår favorit, en mörkt skogsgrön. Den är inte särskilt kompakt eller lätt, med sin 6,53-tumsskärm och ett 4 500 mAh-batteri som pressar upp vikten till exakt två hekto. Skärmens färgomfång och färgkorrekthet är inget för den kräsne, med lite spretiga färger och lite utanför målet för srgb. Det går dock att justera vitbalansen manuellt. I gengäld får vi extra hög ljusstyrka.

Systemkretsen Mediatek Heilos G90T levererar riktigt imponerande prestanda. Den här mobilen kan du både köra Office-appar och surfa på tunga sidor på obehindrat, och till och med köra ett och annat lite mer krävande spel, om än inte alla helt problemfritt. Extra kraft och stor bildskärm sätter dock sina spår på batteriet, som trots att det är extra stort bara kan leverera ungefär genomsnittlig batteritid som konkurrenterna.

Kameran likar ett par andra av testets bästa mobiler. Det innebär en stor huvudkamera, här med Samsungs trevliga 64-megapixelsensor, och är skarp och snabbanvänd. Sedan finns en vidvinkelkamera, en makrokamera och en extralins för djupseende.

Det som sätter pricken över i för denna telefon är priset på precis under 3 000 kronor. Den är inte perfekt, men det är ingen av konkurrenterna heller. Den levererar där det gäller, och det uppskattas.

Specifikationer

Produktnamn: Xiaomi Redmi Note 8 Pro
Testad: Mars 2020
Tillverkare: Xiaomi
Systemkrets: Mediatek Helio G90T
Lagring: 128 GB, plats för micro sd
Bildskärm: 6,53 tum ips, 1080x2340 bildpunkter
Kameror: 64 MP + 8 MP vidvinkel + 2 MP macro + 2 MP djupsensor med led bak, 20 MP fram
Rek. Pris: 2 990 kr
Pris: 2 990 på Inet