Läs även: Test av mobiler för UNDER 2 500 kronor – som inte suger

Det är lätt att lockas till ett onödigt dyrt smartphoneköp. Flaggskeppen har prislappar på över sju tusen kronor. Många svenska kunder ser det dessutom inte, med kostnaden inbakad i en förhöjd månadsavgift på mobilabonnemanget. Något som i sig ofta höjer den verkliga kostnaden ytterligare. På senare tid har priset för de allra mest maxade mobilerna kilat iväg över 10 000 kronor.

Även om de senaste tekniska innovationerna lockar och läcker design charmar så är det inte alls säkert att det är en investering som du på allvar får nytta av. Kan du på allvar säga att högupplösta skärmen med hdr i senaste Samsung-luren är värd tusenlappar för dig, eller att den brutala prestandan i senaste Iphone-generationen är något som du verkligen utnyttjar dagligen?

Läs även: Test av de BÄSTA mobilerna just nu

Välj smartare och spara tusenlappar

Vi tycker snarare att det är dags att börja välja mobil på samma sätt som du väljer laptop. Visst, du kan skaffa en brutalt snabb och lyxig notebook med extra allt funktionsmässigt, och som kostar som en medelsvensk månadslön. Men de flesta av oss gör inte det. Vi tänker efter vad vi verkligen behöver, och ställer olika egenskaper mot varandra inom en mer sansad budget.

Behöver datorn verkligen 4k-skärm eller räcker det med 1080p? Har du glädje av thunderbolt 3-portar eller räcker det med usb typ c? Behöver du en brutal processor och påkostat grafikkort eller räcker det med billigare och mer strömsnål hårdvara? Använder du Galileo-navigering, trådlös laddning eller har behov av att filma i 4k?

Om du kan leva utan detta är de mobiler vi ibland kallar för mellanklass riktigt intressanta. De levererar det mesta som de flesta mobilanvändare behöver, fast till ett betydligt bättre pris. Till denna klass av mobiler räknar vi in modeller med prislappar på mellan 2 500 och 4 000 kronor. Det är ett ganska stort spann, men ett inom vilken telefonerna är hyfsat jämförbara. Det är inte säkert att en mobil för 4 000 kronor slår en för 3 000 kronor.

Flaggskepp
Snygga, smarta och snabba, men svindyra

Hög lägstanivå

Du får skarp, snygg skärm, om än inte extremt högupplöst. Du får snygg design, god komfort och hög byggkvalitet, för det mesta i samma lyxiga material som de dyraste lurarna. Du får prestanda som med god marginal räcker till det mesta du kan tänkas göra på en mobil, från att surfa, fota, kommunicera, spela media och även spela nästan alla mobilspel utan några som helst problem. På pappret är de flesta ungefär hälften så kraftfulla som de senaste och värsta flaggskeppen, men nio av tio saker de flesta användare på mobilen utnyttjar inte ens det.

Du får även snabb 4g-uppkoppling, pålitlig gps-navigering, säker inloggning, och hög lägstanivå på kamera, bildskärm och ljud. För det mesta får du även finesser som nfc-stöd och snabbladdning för batteriet och ibland även sådant som vattentät konstruktion, stöd för dubbla sim-kort, stöd för hi res-audio med mera. Du får inte allt i en och samma mobil, men vet du vad som är viktigast för dig så går det att hitta rätt modell för dina behov.

Lovande trender

Under det senaste året har vi sett ett steg uppåt i funktionalitet och kvalitet för denna prisklass. De har inte blivit så värst mycket snabbare än tidigare, men har istället fått bättre bildskärmar, smartare anslutning med usb-typ-c, funktioner som dubbelkamera baktill, och överlag mer ram-minne än tidigare.

En intressant trend är att fler och fler Android-mobiler skippar eget gränssnitt och övergår till en Google Pixel-liknande upplevelse. Dels har vi mobiler som Nokia och Moto som kör nästan helt rena Androidinstallationer på hela sitt sortiment. Dels får de sällskap av ett par så kallade Android One-modeller från andra tillverkare som vanligen kör egna gränssnitt, men har valt att skippa det på sina senaste lurar i denna prisklass.

Alternativet: Gamla flaggskepp

Här har vi bara testat nya mobiler, släppta under 2017 eller precis i början av 2018. Det finns en annan typ av mobiler som du ofta kan hitta i butiker för strax under 4 000 kronor som också kan vara värda att hålla utkik efter – tillverkarnas premium-lurar, fast från ett eller ett par år sedan. De är fortfarande riktigt kraftfulla och håller ofta oftast toppkvalitet när det gäller skärmkvalitet och uppkoppling.

I skrivande stund i januari 2018 hittar vi till exempel Samsung Galaxy S6, Huawei P9, Moto Z och HTC 10 för under 4 000 kronor. Alla topptelefoner som vi kunde rekommendera när de kom och som fortfarande håller relativt hög klass.

HTC 10
HTC 10, en suverän men lite äldre mobil som numera går att fynda.

Det finns dock en del saker att tänka på om du köper en äldre telefon. Det första är operativsystemet. Du kan inte räkna med att äldre mobiler kommer med en färsk Android-version, och får system- och säkerhetsuppdateringar lika länge som en helt ny. Kolla gärna först upp vilken version mobilen levereras med, eller om det finns en uppdatering tillgänglig. Får du den med Android 7 ska du vara nöjd. Det har fortfarande de flesta lurar även i dag, trots att Android 8 lanserats.

Det andra att ha i åtanke är att det skett rejäla förbättringar på två punkter de senaste åren. En sådan är kameran, där har utvecklingen gått extra snabbt på senare tid, och många av mobilkamerorna i nya mellanklassmobiler slår en del av flaggskeppen från förr, med dubbellinser smartare bildprocessning och effektiv fokus- och ljushantering. Inte alla, men ett flaggskepp är inte en självklar fördel.

En annan är usb-laddningen. I de flesta nya mobiler slipper vi den pilliga och opraktiska mikro-usb-kontakten och får istället betydligt behändigare usb-typ-c. Det kan ses som en liten detalj i sammanhanget, men för sinnesfriden är det värt en hel del att slippa vrida och vända på pluggen varje gång du ska ladda batteriet.

Så gjorde vi urvalet och testet

Vi sökte reda på och valde ut de bästa och mest moderna telefonerna från vardera tillverkare ur deras sortiment 2017 med ett standardpris i svenska butiker på mellan 2 500 och 4 000 kronor. Testet består av nytestade mobiler kompletterat med uppdaterade tester och omdömen av enskilda telefoner som vi testat under 2017 med aktuella priser.

Telefonerna är prestandamätta med Antutu Benchmark 6 för blandad användning, samt Geekbench 4 för cpu och 3dmark för gpu-prestanda. Bedömning av skärmkvalitet, uppkoppling, kontroll, batteritid och ytterligare prestanda gjordes med navigering i telefonernas standardwebbläsare, navigering i pdf-dokument samt uppspelning av 1080p-video från Youtube.