Fler mobiltester:


2022-08-08: Artikeln uppdaterad med test av Oneplus Nord CE 2 Lite

Det har gått snabbt sedan vi testade det allra första kommersiella 5g-nätet, som då täckte några kvarter mitt i Stockholms innerstad. Utbyggnaden är i full gång, och i skrivande stund finns det flera svenska stadskärnor och andra platser där du kan få uppleva datahastigheter på hundratals megabit, och andra fördelar som 5g medför.

Testade billiga 5g-mobiler

Du får till exempel lägre latens, alltså fördröjningen mellan att dina uppkopplade prylar skickar en fråga till en basstation och får tillbaka ett svar. Latensen i ett 4g-nät är cirka 50 millisekunder, medan du kommer ner till cirka 10 millisekunder, eller teoretiskt ännu lägre, med 5g.

Det gör en markant skillnad för webbsidor som laddar hem många små komponenter som bilder, för onlinespel, och inte minst för ip-telefoni och videosamtal, där strömmat ljud och bild inte kan buffras. Andra tillämpningar som kan dra nytta av korta svarstider är framtida självkörande bilar och fjärrstyrda robotar och drönare.

Video: 5 saker du behöver ha koll på när du köper ny mobil

Fler tillämpningar i framtiden

I 5g-nät har du också plats för många fler samtidiga användare uppkopplade till samma basstation. Det blir med andra ord mindre risk för trafikstockning under intensiva perioder då alla vill surfa samtidigt. Det gör också 5g bra för att koppla upp nya Internet of Things-enheter.

Allt detta ligger dock en bit in i framtiden. Nu är det mobiltelefoner som gäller. De var först ut med att komma ut med enheter med 5g-stöd. Först kom några tidiga exklusiva lyxmodeller, men under 2020 släppte snart alla stora tillverkare toppmobiler med stöd för 5g.

Till en början såg det ut som om det var där det skulle stanna, en lyxfunktion för dyra telefoner. Men utvecklingen gick överraskande snabbt, och 5g har nu spritt sig. Den första 5g-mobilen i mellanklass kom redan sensommaren 2020, och nu finns det ett helt gäng med pris mellan 3 000 och 6 000 kronor.

Här har vi fokuserat på de billigaste 5g-mobilerna för tillfället, i den lägre halvan av den prisgruppen. De har alla en prislapp på max 4 000 kronor. En del av dem släpptes med ett högre pris tidigare i år och har sedan justerats ner till en mer intressant nivå, men de flesta har lanserats med pris runt 3 500 till 3 800 kronor.
 

5g direkt, eller en framtidsinvestering

När vi testat 5g-mobiler har vi gjort det både i 4g- och 5g-nät. Det vi snabbt har kunnat konstatera är att om det är något som påverkar hastigheterna över 5g så är det inte mottagarna i våra telefoner. Operatörerna släpper inte på obegränsad hastighet heller på 5g, och vi har inte kunnat se att någon mobil, varken dessa billigare eller dyra premiumtelefoner, levererar någon avsevärd skillnad i uppkopplad hastighet.

Då 5g-nät fortfarande är något ganska ovanligt är det här kanske inte så viktigt för alla användare. Men bor du där du kan få det idag, eller i en tätort där det är planerad utbyggnad under närmaste två till tre åren är det en liten extra kostnad att få 5g i mobilen jämfört med att köpa en motsvarande mobil utan. De är utöver 5g-stödet fortfarande bra telefoner för sin prislapp.

De är också mycket snarlika varandra. Telefonerna vi testat ligger mellan 2 490 kronor och 3 990 kronor i pris, och varierar trots det bara marginellt i prestanda. Skillnaden mellan en billigare och en dyrare mobil kan istället vara lyxigare materialval, mer metall och glas än plast.
 

Olika sorters skillnader

Andra skillnader är extra ram-minne och lagring, sådant som bra bildskärm eller stereohögtalare och olika bra batteritid och batteriladdning. Kamerorna i telefonerna skiljer sig också åt en del, även om lägstanivån på mobilernas huvudkameror är konstant hög. Vissa har makrolins men ingen zoom. Ett par av mobilerna vi testat får du klara dig utan vidvinkelkamera i. Så läs på om det är någon speciell fotofunktion du inte klarar dig utan.

Batteritid skiljer sig också åt påtagligt, men den går inte direkt att koppla till priset. Dyrare mobiler med till exempel en ljusstarkare eller högfrekvent skärm kan dra mer ström än en prispressad mobil med enklare hårdvara och färre funktioner.

Vårt omdöme är däremot direkt kopplat till pris. Maxtaket är som sagt 4 000 kronor, men en billigare mobil har bedömts utefter dess prisvärde. Får du i en mobil nästan lika mycket i kraft och kvalitet som du får från en som är tusen kronor dyrare så är det ett stort plus. Är det budget så är det. Därför står sig två av de billigaste mobilerna i startfältet överraskande bra. 
 

Så gjorde vi urvalet och testet

Vi har under året testat flera av de 5g-mobiler som släppts i prisklassen. Dessa har vi nu återbesökt och uppdaterat med aktuellt pris samt justerat omdömet efter aktuella konkurrensläget. Testat har sedan kompletterats med en bra och prisvärd 5g-mobil från en tillverkare vars bästa kandidat vi inte tidigare testat.

Telefonerna testades fabriksnya eller efter full systemåterställning. Prestanda mättes med Antutu Benchmark, Geekbench 5 och 3dmark Fire Strike, och med blandad användning inklusive mediestreaming över Netflix, Youtube och Prime Video. Batteritid mättes med streaming av 1080p Youtube-video samt 2–3 dygn av blandad daglig användning.


Motorola Moto G50: 5g till vrakpris

5g i riktigt låg prisklass, ny processor och 90 Hz-skärm.

Motorola Moto G50

Betyg 4 av 5

Omdöme

Så länge du inte ställer höga krav på bildkvalitet i skärmen och många kamerafunktioner så är det svårt att klaga på Moto G50. Du får en bekväm mobil som är snabb nog till det mesta, och 90 Hz i skärmen höjer upplevelsen. 5g i den här prisklassen är också unikt, om du bor där du kan utnyttja det.

Positivt

 • Snabb känsla med 90 Hz-skärm
 • 5g till lågt pris
 • Lång batteritid
 • Bättre ljud än väntat

Negativt

 • Lågupplöst skärm
 • Måttlig ljusstyrka
 • Ingen vidvinkelkamera
Testad: Maj 2021
Tillverkare: Motorola
Systemkrets: Snapdragon 480 5G
Minne: 4 GB
Lagring: 64 GB, plats för mikro sd
Aktuellt pris: Från 2 181 kronor via Prisjakt

 Läs hela testet av Motorola Moto G50 


Nokia X20: Stor mobil med både för- och nackdelar

Nokias senaste mellanklassmobil bjuder på lika många trevliga som tveksamma egenskaper.

Nokia X20
Betyg 3 av 5

Omdöme

Nokia X20 levererar 5g, acceptabel prestanda, mycket lagring, bra huvudkamera och pålitlig batteritid. Men på alltför många punkter brister det i kvalitet, vilket gör att den känns mer som budget än mellanklass. Konkurrensen i prisklassen är stenhård och tyvärr hamnar den på efterkälken.

Positivt

 • Bättre prestanda än väntat
 • Kvalitet i huvud- och selfiekamerorna
 • Tre års garanti och uppdateringar

Negativt

 • Halvdana kameror
 • Usel högtalare
 • Stor och tung
Testad: April 2021
Tillverkare / kontakt: HMD / Nokia
Systemkrets: Snapdragon 480 5G
Minne: 8 GB
Lagring: 128 GB, plats för mikro sd
Pris: Cirka 3 663 kronor hos Amazon Sverige

 Läs hela testet av Nokia X20 


Oneplus Nord CE 2 Lite: Inte budget nog

Nerbantad version av Nord CE 2.

Oneplus Nord CE 2 Lite
Betyg 3 av 5

Omdöme

Billigaste Oneplus-mobilen Nord CE 2 Lite lyckas inte imponera. Det är 5g till ett bra pris. Prestanda och batteritid håller måttet och Oneplus träffar rätt med komfortabel design. Men på allt för många punkter är det kompromisser. Begränsande kamera, trist ljud, skärm som bara kan kallas bra i budgetklass, samt snålt med uppdateringar. Den hade behövt ett lägre pris, för att skilja sig från den klart bättre, men bara marginellt dyrare, Nord CE 2.

Positivt

 • Bra cpu-prestanda
 • Bekväm trots stora mått
 • Stort, snabbladdat batteri
 • 5g

Negativt

 • Begränsande kamera
 • Tveksamt ljud
 • Måttliga grafikprestanda
 • För nära Nord CE 2 i pris
Testad: Juni 2022
Tillverkare / kontakt: Oneplus
Systemkrets: Qualcomm Snapdragon 695 5G
Minne: 6 GB
Lagring: 128 GB, plats för mikro sd
Pris: Cirka 2 490 kronor hos Amazon Sverige

 Läs hela testet av Oneplus Nord CE 2 Lite


Oneplus Nord CE 5G: Prisvärd och kompetent mobil

Ett bra köp för dig som har en snäv budget.

Oneplus Nord CE 5G
Betyg 4 av 5

Omdöme

Nya Nord är en försiktig uppgradering som inte lockar fram samma entusiasm som föregångaren. Förutom hörlursuttag, mer prestanda och batteritid, så kan du lika gärna köpa förra årets modell. På ett par punkter är den förra till och med bättre. Den är beklämmande ointressant, men trots det ett bra köp för dig som har en snäv budget. I alla fall om du inte behöver extra lagring och kan hålla dig till den billigare av två modeller.

Positivt

 • Snygg och välbyggd
 • Stort, snabbladdat batteri
 • Hörlursporten är tillbaka
 • Kompetent huvudkamera

Negativt

 • Inget stort lyft från föregångaren
 • Trist monohögtalare
 • Medelmåttig vidvinkel- och selfie-kamera
Testad: Juni 2021
Tillverkare: Oneplus
Systemkrets: Snapdragon 750G
Minne: 8/12 GB
Lagring: 128/256 GB
Pris: Från 3 390 kronor via Prisjakt

 Läs hela testet av Oneplus Nord CE 5G 


Poco M3 Pro: Prisvärd 5g-mobil med en unik stil

Poco M3 Pro 5G ger dig mycket mobil för pengarna.

Poco M3 Pro
Betyg 4 av 5

Omdöme

Med pressat pris och bara en påtaglig kompromiss jämfört med dyrare konkurrenter träffar Poco M3 Pro 5G helt rätt för den som vill ha en prisvärd kvalitetsmobil och vara framtidssäkrad för 5g. Det som håller den tillbaka från toppbetyg är kameran som tål att uppgraderas även om den sköter det viktigaste bra. Poco har också en skärm som kunde vara ljusstarkare. Men hög kvalitet för övrigt och prispressen gör den till en vinnare.

Positivt

 • Godkänd prestanda
 • Bra huvudkamera
 • God batteritid
 • Pressat pris

Negativt

 • Något ljussvag skärm
 • Ingen vidvinkel eller zoomkamera
Testad: Augusti 2021
Tillverkare: Poco / Xiaomi
Systemkrets: Mediatek Dimensity 700 5G
Minne: 6 GB
Lagring: 128 GB, plats för mikro sd
Pris: Från 2 816 kronor via Prisjakt

 Läs hela testet av Poco M3 Pro 


Samsung Galaxy A42 5G: Prisvärd 5g-mobil med enorm batteritid

Galaxy A42 levererar prestanda som motsvarar i princip hälften av vad en premiumtelefon kan prestera. Det räcker gott och väl till allt.

Samsung Galaxy A42 5G
Betyg 3 av 5

Omdöme

Galaxy A42 5G är en välbyggd mobil som har riktigt bra egenskaper som 5g-uppkoppling och grymt bra batteritid. Men det finns också ett par saker vi inte gillar. Främst en påtagligt pixlig 720p-skärm och en medioker mono-högtalare. Det blir upp till dig och ditt tycke om detta duger eller inte. Vi ger den dock fortfarande ett godkänt betyg, men konkurrensen har hårdnat sedan den släpptes och det finns nu många lockande alternativ.

Positivt

 • Godkänd prestanda för pengarna
 • Snygg och utstickande design
 • Fantastisk batteritid

Negativt

 • Skärmen är bara 720p
 • Halvdan högtalare
 • Ojämn kvalitet på kamerorna
Testad: December 2020, uppdaterad augusti 2021
Tillverkare: Samsung
Systemkrets: Snapdragon 750G 5G
Minne: 4 GB
Lagring: 128 GB, plats för mikro sd upp till 1 TB
Pris: Från 3 950 via Prisjakt

 Läs hela testet av Samsung Galaxy A42 5G 


Samsung Galaxy A33: Mycket mobil för pengarna

En välbalanserad telefon som ger precis rätt egenskaper för sitt pris.

Samsung Galaxy A33
Betyg 4 av 5

Omdöme

Galaxy A33 är den mest prisvärda av Samsung A-serie-mobiler i år. I alla fall av de som hittills släppts. Den bockar av det mesta som vi kräver i en 4 000 kronorsmobil, och kryddar med sådant som vattentålighet och riktigt bra ljud. Den är dyrare än sin föregångare Galaxy A32 5G, men markant bättre på nästan allt.

Positivt

 • Rätt prestanda för pengarna
 • Snygg skärm och bra ljud
 • Stabil och lättanvänd kamera
 • Många utlovade uppgraderingar

Negativt

 • Seg fingeravtrycksläsare
 • Något plastig
 • Ingen laddare
Testad: Maj 2022
Tillverkare: Samsung
Systemkrets: Samsung Exynos 1280
Minne: 6 GB
Lagring: 128 GB
Pris: Cirka 3 064 kronor hos Amazon Sverige

 Läs hela testet av Samsung Galaxy A33


Xiaomi 11 Lite NE 5G: Uppdaterad mobilfavorit håller måttet

Xiaomi tvingas uppdatera sin Lite-mobil, och tar sig an uppdraget med bravur. Det blir ett litet steg bakåt, men ett viktigare steg framåt.

Xiaomi 11 Lite NE 5G
Betyg 4 av 5

Omdöme

Med 11 Lite NE 5G tar Xiaomi en av våra mellanklass-favoriter från våren 2021 och nylanserar med strömsnålare (och framför allt tillgänglig) hårdvara och extra ram-minne. Den tappar en aning i prestanda men det är inget vi saknar. En av årets roligaste mobiler håller måttet även i nya versionen.

Positivt

 • Slimmad och lätt
 • Utmärkt skärm och bra ljud
 • Mycket bra batteritid
 • Kompetenta huvud- och selfiekameror

Negativt

 • Bred att greppa
 • Medelmåttig vidvinkel- och makrokamera
 • Sänkt grafikprestsanda
Testad: December 2021
Tillverkare: Xiaomi
Systemkrets: Snapdragon 778G
Minne: 8 GB
Lagring: 128 GB, plats för mikro sd
Pris: Från 2 649 kronor via Prisjakt

 Läs hela testet av Xiaomi 11 Lite NE 5G