Fler mobiltester:
>> Test av mobiler för UNDER 2 500 kronor

>> Bästa flaggskeppstelefonerna

De mest maxade mobilerna blir bara dyrare och dyrare, med flera tillverkare vars toppmodeller ligger och nosar runt 10 000-kronorsstrecket och ibland mer än så. Men det betyder inte att du måste lägga hutlösa summor pengar på att få en bra och modern smartphone.

Faktum är att medan toppmodellerna blivit dyrare och dyrare har det blivit allt mindre intressant att skaffa dem, om du inte bara måste ha det senaste och hetaste hela tiden. Detta eftersom mobiler i prisklasserna nedanför har blivit riktigt bra.

Prestanda har tagit rejäla kliv uppåt med nya och effektiva systemkretsar. Kameror har blivit konstant bättre, och nu är det nästan standard med dubbellins baktill även i billigare lurar. Likaså har nya bredbildsformatet slagit igenom stort och ingen skärm i denna prisklass håller kvar vid det gamla 16:9-formatet.

Flaggskepp
Snygga, smarta och snabba, men svindyra

Hög kvalitet men stor variation

I prisklassen på mellan 2 500 och 4 000 kronor finns det riktiga fynd att göra. Men det gäller att välja rätt, för till skillnad från budgetsegmentet runt 2 000 kronor och i dyr premiumklass, är det rätt så stor skillnad på telefonerna. En smartphone kan vara bra på olika sätt, och i den här prisklassen satsar tillverkare på olika saker.

En modell kan ha budgetkänsla i byggkvalitet, men vara extra kraftfull med snabb processor och mycket minne. En annan kan maxa batteritiden men banta bort allt annat. En tredje kan satsa på mediaupplevelse med extra bra bildskärm och ljud, och en fjärde på premium-klass på kameran.

I samtliga fall måste det dock kompromissas med något, så det gäller att läsa på och tänka efter hur du använder din smartphone för att inte välja en som i efterhand inte riktigt räcker till för dina behov.

Prisvärda gamligar, ej utan risk

Det finns en till kategori av telefon som då och då kan dyka upp i sådana här sammanhang, nämligen äldre modeller som har fått rejäl prissänkning sedan lanseringen.

För det de faller bort, eftersom de ofta blivit för gamla innan priset är i rätt klass. Är en modell långt över ett år gammal så påverkar det sådana saker som hur länge den får systemuppdateringar och hur länge den hålls modern och säker. Men denna gång får två sådana modeller vara med, eftersom prissänkningen på vardera varit snabb och stor nog (i ett fall väldigt stor).

Så gjorde vi urvalet och testet

Vi sökte reda på vardera tillverkares bästa mobiler som i mars 2019 såldes för permanent pris mellan 3 000 kronor (eller precis under) och upp till 4 000 kronor, och som mest är ett strax över ett år gamla.

Samtliga aktuella telefoner testades en och en vid lansering under senaste året, som tidigast vintern 2018, och en av dem testas här för första gången här. För prestandamätning använde vi Antutu Benchmark, Geekbench 4 och 3dmark. Vi gjorde en ny bedömning och betygsättning av samtliga modeller utifrån rådande konkurrensläge, med aktuellt pris och eventuella systemuppdateringar som kan ha förändrat funktionsutbudet.