Snygg skärm och smarta tillbehör

M3 rekommenderarMoto Z Play var vår favorittelefon 2016 – prisvärd toppkvalitet med smarta funktioner, ren Android-installation i Google Pixel-stil och makalöst bra batteritid. När uppföljaren Z2 Play släpptes var förväntningarna höga. 2017 års modell är fortfarande riktigt bra på många punkter, men har också tappat några av sina viktigaste fördelar.

Formatet är samma som alla Moto Z-modeller, en 5,5-tumsmobil med breda mått, platt baksida och den typiska stora kamerapucken som kännetecknar Moto Z. Lenovo är låsta vid just denna design, eftersom alla deras modeller ska passa med Moto Mods, tillverkarens speciella bakstycken som ger mobilen avancerade extrafunktioner som extra batteri eller bättre kamera. Nyligen presenterades till exempel en liten fotoskrivare och en mod som ger telefonen riktigt tangentbord.

Moto Z2 Play

Fingeravtrycksläsaren har fått större och rundare form, vilket är bra med tanke på att dess utformning var en av de saker vi inte gillade med Moto Z Play. Baksidan är nu i metall istället för glas, vilket också är en förbättring då vi antar att det är mycket tåligare. I alla fall om du inte har satt på ett skal eller annat tillbehör baktill. Z2 Play har samma vattenavstötande yta som föregångaren, så den tål ett regn, men klarar inte av att sänkas ner i vatten.

Kameran baktill är en 12-megpixelsensor, färre megapixlar än föregångarens 16. Snabb, pålitlig autofokus och en enkel och lättanvänd fotoapp gör att kameran får godkänt. Däremot kunde appen ta hand om data från sensorerna lite bättre. Vid digitalzoom eller uppskalning blir artefakter i efterbehandlingen tydliga.

Skärmen, en amoled-panel med 1080p-upplösning, tillhör höjdpunkterna. Den är inte superupplöst för att vara en 5,5-tummare men bra nog i denna prisklass, och med god ljusstyrka och skön stuns i färgerna. Näst efter Samsungs amoled-skärmar hör Moto-mobilernas till marknadens bästa. Högtalaren för telefonsamtal, som också extraknäcker som mediahögtalare, ger oss fylligt monoljud, men med lite svag diskant. Ljudet i Z2 Plays 3,5-millimetersuttag håller genomsnittlig kvalitet.

Moto Z2 Play

Moto Z2 Play är utrustad med Snapdragon 626, en åttakärnig processor snabb nog för att surfa, fota, gps-navigera och spela en del spel. Någon enorm uppgradering från Moto Z Play är det dock inte, men den hör fortfarande till de bättre Android-mobilerna i dess prisklass.

Tyvärr har tillverkaren krympt batteriet i Moto Z2 Play, vilket gör att föregångarens exceptionella batteritid inte kan matchas. Nu innebär det inte att Z2 Play är en besvikelse, den har fortfarande rejält med driftstid, mycket tack vare strömsnål amoled-skärm. Men vi hade gärna sett ett större batteri istället. Moto Z2 Play har blivit tunnare och lättare, men vi tyckte inte att Moto Z Play var särskilt tung till att börja med.

Fakta Lenovo Moto Z2 Play

Testad: Augusti 2017
Kontakt: www.lenovo.com/se
Systemkrets / processor: Snapdragon 626 Pro / 2,2 GHz octa core
Grafik: Adreno 506
Minne: 4 GB
Lagring: 64 GB, plats för mikro sd
Bildskärm: 5,5 tum amoled, 1080x1920 bildpunkter (401 ppt)
Kameror: 12 megapixel m led bak, 5 megapixel m led fram
Anslutningar: Usb 3.1 typ c, 3,5 mm headset, dockningsport för moduler
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat6), 802.11a/b/g/n, bluetooth 4.2, a-gps, nfc
Operativsystem: Android 7.1
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, vattenfrånstötande yta, stöd för Moto Mods
Batteri: 3 000 mAh, 12h 30min webbvideo (wifi), 10h 30min blandad användning (4g), ca 30h samtal (3g)
Storlek: 15,6 x 7,6 x 0,6-0,8 cm
Vikt: 145 gram
Pris: 3 490 kr hos CDON.

Prestanda

Antutu Benchmark 6: 67 871 poäng
Geekbench 4: 4 543 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 14 108 poäng

plus

Goda prestanda
Utmärkt bildskärm
Bra batteritid
Smarta tillbehören

minus

Stort format
Ojämn kamerakvalitet
Relativt dyr

Betyg: 4 av 5

Motorola Moto Z2 Play Dual 64GB Pris vid test: 3490 kr.

Bästa pris just nu: 2041 kr