M3 rekommenderarMoto G6 Plus: Lysande lågprislur med lyxfaktor

Moto G-telefonerna har länge varit en av våra favoriter, med enkel praktisk design, avskalat gränssnitt och mycket telefon för en liten slant. Förra årets Moto G5 antydde dock att de var på väg åt lite märkliga håll, med stora mått, jobbigt stor kamerapuck på baksidan och ett gränssnitt som började gå ifrån den extrema renheten i tidigare modeller.

Nu har vi testat nya Moto G6 Plus. Grundformen är sig lik, men ytan en helt annan. Till det yttre känns den mer som en imitation av en flaggskeppsmobil än en lågprissatsning. Skärmen är en ljusstark ips med bra djup i svärtan. Det är nästan amoled-känsla. Färgerna har bra stuns i det Vivid-läge som den står inställd på som standard.

Moto G6 Plus

Baksidan blir snabbt attackerad av fingeravtryck, men med en putsduk i högsta hugg är det en riktigt snygg mobil, och dessutom greppvänlig. Telefonens fingeravtrycksläsare har trots utsträckta skärmen fått plats i nederkant. Den fungerar bra när vi väl lyckas registrera ett komplett tumavtryck på den

Ljudet är överraskande bra för prisklassen. Den inbyggda högtalaren är i mono men kraftfull och tydlig. Dac och förstärkare är inte speciella, men tack vare bra ljudmjukvara från Dolby går det även att få riktigt bra balans och klang med hörlurar, och G6 Plus ska ha stöd för de viktigaste bluetoothprofilerna för trådlöst ljud.

Moto G6 Plus är byggd på Snapdragon 630 och vi får ungefär en tredjedel av prestandan vi hittar i ett flaggskepp, med framför allt begränsad grafikprestanda. Men det räcker långt för vardagsanvändning. Batteritiden är godkänd, men inte exceptionellt bra.

Moto G6 Plus

Kameran baktill har en tolvmegapixelsensor med en extra femmegapixlare för djupseende. Kamerans f/1.7-bländare släpper in mycket ljus och tillsammans med pålitlig hdr får vi bättre dynamik än väntat och rätt så lite brus. Autofokusen är relativt långsam, och den digitala zoomen är dels kort, dels genererar den bilder med bristande kvalitet. Moto G6 Plus filmar även i 4k och 30 bilder per sekund, vilket inte är så vanligt bland så här billiga lurar. Den har digital bildstabilisering som fungerar extra bra för just film.

Telefonen levereras med Android 8.0. Gränssnittet är som vanligt nästan identiskt med Googles egna, med undantag för en egen kamera-app, ett gäng extra navigerings-, säkerhets- och notifieringsfunktioner, samt Outlook- och Linkedin-appar förinstallerade. 

Fakta Motorola Moto G6 Plus

Testad: Maj 2018
Kontakt: www.motorola.se
Systemkrets: Snapdragon 630 SDM630
Processor: Fyra stycken Cortex-A53 á 2,2 GHz + Fyra stycken Cortex-A53 á 1,8 GHz
Grafik: Adreno 508
Minne: 4 GB
Lagring: 64 GB, plats för mikro sd
Bildskärm: 5,9 tum ips, 1080x2160 bildpunkter
Kameror: 12 + 5 megapixel m led bak, 8 megapixel fram
Anslutningar: Usb-c, 3,5 mm-headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 12/13), 802.11a/b/g/n/ac, bluetooth 5.0, a-gps, galileo, nfc
Operativsystem: Android 8.0
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, stöd för dual sim (standby)
Batteri: 3 200 mAh, 7h webbvideo (wifi), 8h 30min blandad användning (4g), ca 22h samtal (3g)
Storlek: 16 x 7,6 x 0,85-1,05 cm
Vikt: 165 gram
Pris: 2 990 kr hos CDON.

Prestanda

Antutu Benchmark: 90 225 poäng
Geekbench 4: 4 167 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 16 746 poäng
3dmark Sling Shot Extreme: 839 poäng

plus

Mycket bra bildskärm.
Övertygande ljud.
Överraskande bra kamera.
Hög lyxfaktor till lågt pris.
Realtivt rent gränssnitt.

minus

Delvis opraktisk design.
Snäppet efter en del konkurrenter i prestanda.

Betyg 9 av 10

Motorola Moto G6 Plus (4GB RAM) 64GB Pris vid test: 2990 kr.

Bästa pris just nu: 2079 kr