Playerunknown’s Battlegrounds, eller PUBG som det kallas i folkmun, kom från ingenstans och blev en enorm succé på pc. I december släpptes spelet till Microsofts konsol Xbox One, om än fortfarande i ”early access”.

Men vad är PUBG då och varför har det blivit så omtyckt, trots att spelet på pappret inte ens är klart? Närmaste nämnaren är Battle Royale – ett japansk film om en grupp människor som släpps ut på en ö och sedan ska strida mot varandra tills sista överlevaren är kvar. PUBG är kort sagt spelversionen av detta.

Läs även: Så dominerar du i PUBG – 9 knep du bör känna till

Lagg, krascher och dålig grafik

Konceptet är enkelt; du och 99 andra spelare flygs till en ö i ett fraktplan. Här ska du hoppa ut över en valfri plats, med endast kläderna du hade med dig, och leta upp vapen, medicin, energidrycker och militärutrustning som ska hjälpa dig att bli ensam herre på täppan. Antingen spelar du själv, tillsammans med en vän eller i ett lag (så kallad squad). Motståndet består inte bara av fiender, utan även en spelyta som ständigt krymper och som kräver att du konstant rör dig runt på ön.

PUBG

PUBG är som nämnt inte ett färdigt spel. Det första du möts av när spelet startas upp är en varningstext som meddelar att det här mer eller mindre är en avancerad beta du gett dig in på. Och nog stämmer det allt – spelet är fullt av tekniska problem så som fallande bilduppdatering, strulig internetuppkoppling och – om oturen är framme – total krasch av spelet. Grafiskt är det heller inget mästerverk. PUBG är rejält fult i jämförelse med andra multiplayerspel denna generation och tekniskt hade det lika gärna kunnat härstamma från förra generationen.

Läs även: Allt om Fortnite Mobile till Iphone och Android

Teknik är inte allt

Med det syftar vi på att det tar lång tid för texturerna att ladda, även när själva spelomgången är igång. Det märks extra tydligt i sekvensen innan själva matchen börjar då du befinner dig på ett fält omgiven av alla andra spelare. En räknare går stadigt ner för att visa när spelomgången kör igång. Här laggar det friskt och grafiken är en smärre katastrof.

Men PUBG ett exempel på hur ett tekniskt underlägset spel ändå kan vara riktigt roligt att spela. Att utforska ön tillsammans med ett par vänner är något alldeles extra och adrenalinkicken är ständigt närvarande när du hör att fiender närmar sig. Det gäller att vara taktiskt i PUBG. Samtidigt som spelet uppmuntrar till att du lägger dig i bakhåll, gäller det ständigt att ha koll på var den säkra zonen befinner sig. Stannar du för länge utanför den, som är i form av en krympande cirkel, riskerar du istället att dö en ond bråd död – utan att ha hamnat i bataljer med motståndare.

PUBG

Sedan har vi det här med röda zoner. För att snabba på varje spelomgång har utvecklaren implementerat röda områden som förflyttar sig över kartan. Har du oturen att hamna i en sådan gäller det att du snabbt tar dig därifrån. Om du inte hinner kommer du istället utsättas för luftvärnsattacker och äventyret avslutas abrupt med en bomb i huvudet. Samtidigt finns det även vänligare plan som släpper lådor med medicin, vapen och annat smått och gott för att hjälpa spelarna att hålla sig vid liv.

Dessvärre är PUBG i dag så pass trasigt att du riskerar att dö, trots att du gjort allt rätt. Det kan vara otroligt frustrerande.

Kontrollen ologisk och svår att komma igång med

Kontrollmässigt finns det också en hel del för Bluehole att slipa på. Xbox One-versionen är en snabb portning av pc-förlagan vilket gör att många knappar är rent ologiska. För att ducka behöver du exempelvis trycka på B men vill du lägga dig ner måste du hålla inne samma knapp. Detta gäller även omladdning av ammunition. Här behöver du trycka in X och helst inte röra dig under animationen. Gör du det riskerar ditt vapen att bli tomt och det är ju inte särskilt bra när striderna är som allra mest intensiva.

Det går också att konstatera att Bluehole inte gjort så mycket för användarvänligheten. När vi spelar PUBG första gången är landningen, samlandet av material och hanteringen av vapnena riktigt förvirrande. Vi får aldrig någon riktig förklaring till hur saker och ting fungerar, utan får istället testa oss fram. 

PUBG

Men trots alla tekniska brister och den bortblåsa logik som gäller för nybörjare, är PUBG det mest spännande multiplayerspelet vi spelat sedan Counter-Strike. Även det var tekniskt förlegat under sin storhetstid och det cementerar bara att teknik, grafik och polering inte är allt. Det är själva utförandet och det sociala som är storheten med PUBG, samt hur svettig en match på liv och död faktiskt kan bli.

Om du står ut med ett, för tillfället, tekniskt haveri till spel och söker efter något som kan locka till många goda skratt i sällskap med vänner är PUBG att rekommendera. Men Bluehole har en lång väg att gå innan spelet faktiskt kan klassas som värdigt denna generations konsoler.

Playerunknown’s Battlegrounds

Utvecklare: Bluehole Studio Inc., PUBG Corporation
Genre: Online-shooter
Format: PC, Xbox One
Testat format: Xbox One
Pris: 299 kronor hos CDON.

plus

Intensivt
Riktigt roligt med vänner

minus

 
Grafiskt undermåligt
Fullt av buggar
Instabil uppkoppling

Betyg 3 av 5