Nintendo har nu lanserat sin nya satsning Nintendo Labo, som består av nya tillbehör till Switch. Här hittar du en uppsjö av olika typer av tillbehör som tillsammans med konsolen och tillhörande kontroller ger helt nya spelmöjligheter. Men det finns en twist: du får bygga alla tillbehör själv. I kartongen medföljer enbart kartonger med alla beståndsdelar samt en liten tillhörande diskett.

Nintendo har hittills släppt två paket med Labo: Robo Kit, vilket är Nintendos version av vr-kit, och Variety Kit, vilket är paketet vi har testat. Här får vi med en box med kartongbitar för att bygga en radiostyrd bil, ett hus med tre tillhörande tillbehör, ett piano, ett metspö, ett motorcykelstyre och ett garage.

Evelina Galli packar upp och bygger ihop Nintendo Labo.

Hur fungerar Nintendo Labo?

Den medföljande mjukvaran erbjuder inte bara de spel som används när dessa prylar är färdigbyggda, utan är även vår steg-för-steg guide till att bygga ihop tillbehören. Här får vi väldigt tydliga anvisningar i hur varje del ska vikas ihop. Även om dessa steg stundtals känns överdrivet enkla har vi svårt att se hur någon skulle klara av att bygga ihop de olika sakerna helt utan anvisningarna, då Nintendo många gånger förvånar oss med kluriga små påhitt såsom flärpar för ljudeffekter eller gummisnoddar för motstånd.

Det tar några minuter att lära sig, men när vi börjar på vårt andra projekt är vi redan inne i Nintendos sätt att visa hur det går till. Vi slutar däremot aldrig riktigt störa oss på att vi måste hålla nere en knapp för att få guiden att fortlöpa.

Labo drar nytta av de inbyggda funktioner som finns i Switch, framför allt är det gyrot i såväl kontroller som själva skärmen, kontrollernas vibrationer och den högra joyconens ir-kamera som används. Den sistnämnda utnyttjas genom att reflekterande klistermärken sätts på strategiska punkter på kartongen.

Nintendo Labo Hus

Till vår stora förvåning fungerar dessa funktioner tillsammans med de trots allt ganska primitiva konstruktionerna nästan felfritt. Precisionen när vi till exempel kör motorcykel är nästan realistisk (och det kommer från någon som i skrivande stund tar mc-kort) och det är på ett nästan läskigt sätt som vårt hus känner av vilken av de egenbyggda knapparna vi stoppar in genom fönstren.

Hållbarhetsproblemet

Det går inte att komma ifrån det faktum att Labo är helt i kartong, ett flexibelt men inte direkt hållbart material. Efter att ha använt samma bygge flera gånger känns det snabbt slitet. Och även om materialvalet gör Labo väldigt lätt att ta med sig på språng när tillbehören består av kartongskivor så är det en helt annan sak när vi byggt ihop sakerna. Inte nog med att de är bökiga i form och storlek, de är dessutom relativt ömtåliga.

Labo kostar ändå i skrivande stund runt 650 kronor, vilket innebär att man bör förvänta sig en viss livslängd. Nintendos riktlinjer för hur lång tid det tar att bygga de olika sakerna är relativt rimliga, och vi skulle säga att det tar cirka 5-8 timmar att bygga ihop alla prylar i Variety Kit. Även om alla prylar är underhållande på helt olika sätt tröttnar vi på dem ganska snabbt när de är färdigbyggda. I ärlighetens namn är byggandet roligare än själva spelandet.

Nintendo Labo Metspö

Nintendo har insett att de behöver lyfta det hela till en ny nivå för att få kartongen att fortsätta vara kul . De låter därför spelaren få en inblick i hur allt fungerar under huven. För det första finns det en hel Discover-sektion i mjukvaran, där vi steg för steg får reda på olika funktioner hos prylarna som kanske gått oss förbi samt hur de fungerar. Men inte nog med det, vi får dessutom möjlighet att utveckla prylen vidare och lära oss bygga nya tillbehör. Även om den chatt som avslöjar den här informationen för det mesta är väldigt långsam och onödig är den värd att gå igenom då det ger ett helt nytt mervärde till prylarna.

Under Discover-sektionen finns även ett gömt garage. Här får vi skapa helt egna drivrutiner från början – och möts vi av ett enklare gränssnitt där vi parar ihop de flesta funktioner som finns i Labo till egna funktioner. För den nördiga spelaren är det här en möjlighet att skapa på en helt ny nivå.

Vem är Labo till för?

Svårighetsgraden är tillräckligt låg och instruktionerna tillräckligt utförliga för att vi inte kan se att någon över sex år ska ha problem att följa med, även om det krävs viss motorik som kan vara utmanande även för oss vuxna. Ibland önskar vi att det kunde vara lite mer avancerat, men samtidigt måste det vara svårt att balansera att göra någonting tillräckligt utmanande för att det ska kännas stimulerande i en och en halv timme utan att flertalet konsumenter ska råka ta sönder sin relativt dyra leksak.

Under tiden vi leker med Labo kan vi inte låta bli att undra vem Nintendo har tänkt ska uppskatta den här? Instruktionerna på skärmen är tydligt riktade för en yngre spelare och detsamma gäller för själva spelen. Det här är ingenting nytt för Nintendo-spel, de flesta av spelen vi älskar är lika underhållande för alla åldrar.

Nintendo Labo Piano

Nintendo själva skriver på sin hemsida att barn över tio år kan använda Labo på egen hand, men att även yngre bör bygga med en förälder närvarande. Kanske är tanken att det här ska bli ett sätt för vuxna och barn att hitta ett gemensamt intresse? Eller så är det vi vuxna Nintendo-fantaster som blir mest underhållna av den här typen av spel. Vi som växte upp med plastleksaker innan allt var virtuellt. För oss är det här den perfekta kombinationen av programmering och underhållande spel med den tillfredsställande känslan av att ha skapat någonting själv.

Sida 1 / 3

Innehållsförteckning