Xiaomi har övertygat under året med sina mer påkostade flaggskepp, men tillverkaren har också alltid haft ett gediget sortiment av budgetlurar. En av de senaste har det lite onödigt långa namnet Redmi Note 5A Prime, och är precis som tidigare Redmi Note-modeller en rejäl 5,5-tummare till ett lågt pris, i detta fall ungefär 2 000 kronor.

Vad ”Note” stor för vet vi inte riktigt, mobilen har inte pekpenna eller något annat som skulle göra den bra att göra anteckningar med. Varför den fått ett extra ”Prime” på slutet är däremot mer uppenbart – det finns en ännu billigare och lite enklare Redmi Note 5A också. Vår modell har bland annat uppgraderad selfie-kamera.

Kameror bättre än väntat

Om vi börjar med just kamerorna så kan vi konstatera att de är en udda kombination. Här får vi enkel 13-megapixlare, med enkel led-lixt och som tar bra utomhusfoto, men bjuder på mer tveksam kvalitet inomhus och inte allt för snabb autofokus. Redmi Note 5A Prime sticker dock ut genom att foton i mörka miljöer i standardläge inte blir mörka utan iso-kompenseras ovanligt hårt. Exponeringstiden verkar också bli längre, vilket innebär att det blir svårt att få hög skärpa

Xiaomi Redmi Note 5A Prime
Kameran baktill på 13 megapixlar. Här kan vi också se ir-sändare och hörlursuttag på ovansidan.

Det intressanta är istället kameran framtill som är på hela 16 megapixlar. Med den kan du ta riktigt detaljerade selfies. Här har du också sådant som ansiktsigenkänning och skönhetsfilter som kan sudda ut diverse rynkor.

Inte riktigt premium-känsla, men nära

Till det yttre är Redmi Note 5A Prime en välbyggd budgetlur med bakstycke i snygg metall, (antingen grå eller guld), plastsidor med samma utseende och vit framsida helt täckt av glas. Tydliga skarvar runtom vittnar om att det är en lite billigare telefon, men annars inger den faktiskt en viss premium-känsla.

Formatet, samt en relativt hög vikt gör dock att Redmi Note 5A Prime kan upplevas som klumpig. Det beror helt och håller på hur stora händer du har och om du än van vid bastanta 5,5-tummare eller föredrar något lite nättare.

Xiaomi Redmi Note 5A Prime
Stor och snygg men inte superbekväm

Skärmen har upplösningen 720 x 1 280 pixlar, vilket ger en punkttäthet på strax över 300 per tum. Det duger i budgetklass, men när det finns konkurrenter som Moto G5, Huawei P8 Lite och även tidigare Redmi Note-modeller med 1080p-skärm så känns det lite snålt. Den ger överlag en skarp upplevelse, men i vissa situationer skönjer vi pixlighet, som i finstilt text på webbsidor.

Färgerna är överlag jämna och snygga, ljusstyrkan godkänd på cirka 450 cd/m2, och vi upplever inga färgskiftningar vid snäv betraktningsvinkel. Det beror i och för sig på att det inte är en av de senaste och säkraste Gorilla Glass-versionerna, utan lite äldre Gorilla Glass 3.

Tråkigt ljud och otillräcklig hårdvara

På undersidan sitter en micro-usb-port samt två galler som gömmer högtalarelement. Eller det är i alla fall vad Xiaomi vill få oss att tro, vi kan bara höra att det kommer ljud ur det ena, och ganska burkigt sådant dessutom. Telefonen har också 3,5 millimeters headsetuttag, men det sitter på ovansidan. Ur det får vi mer godkänt ljud, men det här är ingen mobil för audiofiler direkt. Ljudkvaliteten vid samtal är godkänd. Röster får lite vass ton men får bra volym och är tydliga.

Xiaomi Redmi Note 5A Prime
Högtalare och mikro-usb i nederkant. Redmi Note har traditionellt haft fasta navigeringknappar och det har även den nya modellen. De är dock lite väl diskreta och kan vara svåra att se i fel ljus. På denna bild syns de ovanligt bra.

Budgetpris innebär budgetprestanda, och i Redmi Note 5A Prime sitter en Snapdragon 435-krets med fyra lågt klockade och fyra ännu lägre klockade processorkärnor. Det är uppenbart att Xiaomi här satsar på strömsnål drift. Processorn, ram-minnet på 3 gb och Adreno 505-grafiken levererar dock en duglig prestanda för vardagsanvändning. En del tunga webbsidor, Google Maps och mobila Office segar dock ner den en smula.

Batteritiden är trots det inte direkt imponerande. Troligen är det den stora skärmen som drar för mycket ström. Vid aktivt användande håller den en knapp arbetsdag, men samtals- och standbytiden är bättre.

Många funktioner, men fel system?

På tal om Office så har Xiaomi Redmi Note 5A Prime både Microsoft Office och alternativet WPS Office förinstallerat. Dessutom hittar vi Outlook, Skype, och en hel drös egna appar. Operativsystemet är Android 7.1.2 med Xiaomis egna MIUI 9 ovanpå som ger oss en uppsjö extra funktioner. Trots ett överflöd av funktioner lyckas Xiaomi hålla gränssnittet hyfsat rent och smidigt.

Det stora problemet här är att vi inte verkar få svenskt språkstöd över huvud taget. MIUI ber oss välja språk i början av konfigurationen och där finns inte svenska som alternativ, och vi kan inte heller välja det i språkinställningarna i efterhand.

MIUI
MIUI lånar stil från IOS och lägger till en hel del eget. Resultatet är snyggt men det kan ta lite tid att vänja sig vid.

Förvirrat värre

Vi är också osäkra på om den klarar alla svenska frekvensbanden för 4g. Dyra Xiaomi Mi Mix 2 och en annan ny och superintressant lur, Xiaomi Mi A1 i prisklassen strax ovanför denna, klarar det. Men den här modellen verkar dras med alla de problem vi förknippar med allt för dåligt lokaliserade Xiaomi-lurar från förr.

Kanske har vi bara fått ett exemplar med fel rom, och det finns bättre? I så fall behöver Xiaomi eller de som importerar lurarna strama upp vilka modeller de säljer på vilka marknader. En vanlig konsument ska inte behöva gräva på onlineforum efter versionsinformation och flasha rom på egen hand. 

Omdöme

Redmi Note 5A Prime har inte riktigt den rätta ergonomin och verkar vilja göra mer än vad hårdvaran mäktar med. Kamerorna är dess bästa egenskap. Mediokert ljud och tveksam batteritid gör dock att den tappar en del. Det finns klart bättre val i denna prisklass. Framför allt bristen på svenskt stöd gör att vi inte kan rekommendera den.

Läs även: Test av bästa mobilerna under 2500 kronor

Fakta Xiaomi Redmi Note 5A Prime

Testad: Januari 2018
Tillverkare / kontakt: Xiaomi / www.mi-store.se
Systemkrets / processor: Snapdragon 435, 4x 1,4 GHz + 4x 1,1 GHz
Grafik: Adreno 505
Minne: 3 GB
Lagring: 32 GB, plats för mikro sd
Bildskärm: 5,5 tum ips, 720x1280 bildpunkter (320 ppt)
Kameror: 13 megapixel med led bak, 16 megapixel fram
Anslutningar: Mikro usb, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 4), 802.11b/g/n, bluetooth 4.2, gps, ir
Operativsystem: Android 7.1.2 med MIUI 9
Övrigt: Fingeravtrycksläsare, stöd för dubbla sim (standby)
Batteri: 1 080 mAh, 7h 20 min webbvideo (wi-fi) 6h 10min blandad användning (4g), ca 20h samtal
Storlek: 15,3 x 7,6 x 0,75 cm
Vikt: 153 gram
Pris: 1 990 kr hos Webhallen.

Prestanda

Antutu Benchmark 6: 44 068 poäng
Geekbench 4: 2 598 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 9 979 poäng

plus

Snygg och välbyggd.
Bra kameror för prisklassen.
Många smarta funktioner i MIUI.
Relativt bra bildskärm trots 720p.

minus

Tveksam batteritid.
Trista högtalare.
Måttliga prestanda.
FOrtfaradne något rörigt gränssnitt.
Inget svenskt språkstöd?

Betyg 4 av 10

Xiaomi Redmi Note 5A Prime 32GB Pris vid test: 1427 kr.

Bästa pris just nu: 1963 kr