Postnord kommer från och med i dag, den första mars, att ta ut en administrationsavgift samt moms på alla paket som kommer från utländska nätbutiker som Wish, Alibaba och Aliexpress. Detta enligt nya direktiv från Tullverket, efter att det beslutats att det blir Postnord som får ansvaret att kräva ut moms på Kina-paketen.

För varor som kommer från Kina (och andra länder utanför EU) med ett värde under 1 500 kronor blir administrationsavgiften 75 kronor, utöver den moms som också ska betalas för varan. Vid ett värde över 1 500 kronor blir administrationsavgiften 125 kronor.

– Det är bara att bita ihop och antingen betala för den billiga vara man ändå köpt eller konsumera mer på hemmaplan, sade Åsa Willcox, avdelningschef på Tullverket till SVT Nyheter när den nya avgiften hade fastslagits.

Postnord hanterar varje vecka runt 600 000 paket till Postnords terminal på Arlanda, paket som kunder sällan betalar moms för med resultatet att statskassan enligt beräkningar går miste om en halv till en miljard kronor per år.

Postnord räknar med att tusentals paket inte kommer alls hämtas ut när ”gratiskalsongerna” nu kostar minst 75 kronor, istället för att som tidigare kanske ha varit gratis förutom en billig fraktavgift.

Så räknar du ut vad din order från Kina kostar

Småpaket, som tidigare i praktiken har sluppit skatt, ska med andra ord från och med nu stoppas vid gränsen. Förutom Postnords avgift måste du också betala skatt.

Lär mer: Så mycket dyrare blir Kinapaketen

I de flesta fall ligger skatten på 25 procent (svensk moms), men det är inte fullt så enkelt. Momsen varierar, och för vissa köp måste du även betala tull.

Om du är osäker på vad du ska betala kan du använda Tullverkets tjänst Avgiftsguiden. Fyll uppgifter om ditt köp så får du veta hur mycket du ska betala. Du hittarAvgiftsguiden här.

Är du osäker på hur Postnords hantering är tänkt att fungera hittar du en samling med frågor och svar här.

Handla från Kina avgift
Via Tullverkets tjänst Avgiftsguiden kan du räkna ut hur mycket du får betala.

Läs även: Därför är nya avgiften helt rätt