Plattan är något av ett fenomen när det kommer till hörlurar. På tillverkarens hemsida hittar vi en antydan om ett samband med Sergels Torg, i folkmun kallat just Plattan, och lite kuriosa om platsen: ”It’s a popular meet up spot for teens, dealers, and demonstrators.”.

För oss en helt obegriplig koppling men detta verkar spela mindre roll när det kommer till popularitet och försäljning. För visst är modellen något av en framgångssaga, mycket tack vara ett tidigt samarbete med mobiloperatören Telia, men det är knappast hela anledningen till att det gått så pass bra. Ett attraktivt pris, ett smidigt handhavande liksom en snygg design i kombination med en effektiv marknadsföringsmaskin ligger knappast produkten i fatet heller.

Plattan 2 BT, som är ett par on ear-lurar, finns i fem olika färger. Samtliga färger är i matt utförande, återhållsamma och i vårt tycke riktigt snygga. Kuddarna i konstläder är sagolikt mjuka, nästan i klass med Bose Quietcomfort, och trots ett relativt hårt anslag mot örat är de riktigt bekväma. De nätta kåporna rymmer vardera ett 40 millimeters-element och trots en sluten konstruktion känns de snarare öppna då det läcker in duktigt med ljud utifrån. Just det behöver inte vara till nackdel, tvärtom kan det snarare resultera i ett luftigare och mer detaljerat ljud.

Urbanears Plattan II

Den trådlösa kommunikationen upprättas via bluetooth och efter en snabb aktivering av funktionen hittar vi den snart därefter i vår smartphone. Ingen Nfc alltså, utan det är traditionell sökning som gäller i detta fallet.

Grymt smidig kontrollenhet

Vi gillar verkligen lösningen Urbanears valt för att styra samtliga funktioner på Plattan II. Istället för tidsenlig touchkontroll, som i ärlighetens namn har vissa svagheter i form av träffsäkerhet, har man valt en liten styrspak placerad på underdelen av höger kåpa. Med den styr du volym (upp och ner) samt byter spår eller snabbspolar (framåt eller bakåt). För att pausa och återuppta uppspelningen, hantera samtal och aktivera röststyrningsassistenter (Siri, Google Assistant) trycks spaken in. Hur logiskt som helst och det fungerar klockrent. Batteritiden är väl tilltagen. Runt 30 timmar utlovas och det stämmer bra överens med verkligheten. Att ladda upp batteriet från tomt till fullt tar mellan två och tre timmar.

Nu kostar Plattan 2 BT strax under 1 000 kronor men det är knappast något som märks när det gäller ljudprestanda. Tvärtom presterar modellen klart över genomsnittet i prisklassen med ett rent och klart ljud som levererar en påtaglig närvarokänsla. Allt ackompanjerat en basåtergivning som heter duga. Det vore fel av oss att jämföra med betydligt dyrare pjäser, men faktum är att Plattan II presterar klart bättre än vad vi på förhand förväntar oss.

Omdöme

Det är lätt att dra öronen åt sig varje gång en bombmatta av marknadsföring rullas ut, men faktum är att Plattan 2 BT är värd varenda krona. Snygg design, bra ljud och en riktigt smart styrfunktion – en klart intressant modell i prisklassen.

Fakta Urbanears Plattan 2 BT

Vad: Trådlösa on ear-lurar
Testad: Januari 2018
Tillverkare: Urbanears
Anslutning: Bluetooth 4.0, kabel
Element: 40 mm neodymiummagnet
Batteritid: Runt 30 timmar
Frekvensåtergivning: 20Hz – 20kHz
Vikt: 144 gram
Pris: 990 kronor hos Webhallen.
M3 rekommenderar

plus

Bra ljud
Pris
Styrspaken för samtliga funktioner

minus

Mikrofonen levererar ett påtagligt burkigt ljud
Saknar inställningsmöjligheter av ljud (app)

Betyg 4 av 5

Urbanears Plattan II Wireless Pris vid test: 799 kr.

Bästa pris just nu: 591 kr