Nästa generation av Android har kodnamn P och presenterades på Googles utvecklarkonferens I/O i början av maj. Google avslöjade då också en generös tillgång till beta-versioner av det nya systemet för bland annat Googles Pixel-lurar (givetvis), men också till ett par andra telefoner som Sony Xperia XZ2, Oneplus 6 och Nokia 7 Plus.

Vi har nu testat Android P på två av dessa som vi hade tillgängliga som referensexemplar; Oneplus 6 och Nokia 7 Plus. Här är Nokia-telefonen extra intressant, eftersom den erbjuder ett helt rent Android så som Google designat det. Det innebär att vi får det nya gränssnittet som det är tänkt att fungera.

Android P
Nya navigeringen och sättet att växla mellan appar är det som först drar uppmärksamhet till sig. Det tar lite tid att vänja sig men sedan är det smidigt... för det mesta. Det finns utrymme för finputsning.

På Oneplus 6 är fortfarande en hel del av det egna gränssnittet Oxygen OS på plats, och skillnaden i upplevelse efter installation av Android P blir inte lika stor, även om vi får en del nya funktioner. Skärmdumparna kommer därför från Nokia 7 Plus om inget annat anges.

Beta-versionen av Android P har inte precis alla funktioner som den slutgiltiga versionen kommer att ha, och som presenterades av Google. Vi har utvärderat de som finns på plats just nu.

Mer färg överallt

Det första vi ser är att Android-gränssnittet har blivit lite mer färgglatt. Det är en dekorfärg i ikonerna i snabbmenyn och i notifieringar (grön i vår Nokia 7 Plus och Oneplus 6, blå i bilder vi sett från en Pixel 2 XL, vi vet inte riktigt varför) vid nedåtsvep från överkanten. Går vi in i inställningsmenyn är det ännu mer färg i ikonerna.

Android 8 är tråkgrått på den punkten, så det välkomnar vi. Det har blivit lättare att skilja menyvalen åt när man kastar ett snabbt öga på skärmen. Det är också tydligare vilka val som är aktiverade i snabbvalsmenyn. Det spartanskt gråa i Android 8 (och 7) är kanske egentligen snyggare än pastellfärgerna i P, men det är tydlighet och funktion före form.

Android P
Mer färg i ikoner och menyer. 

Animationer i gränssnttet, fönster som sveper in från sidorna, appar som expanderar från sina ikoner med mera, har blivit lite tydligare. Allt sådant är inget nytt, men har fått mer framtonad stil i Android P. Det går lite långsammare och rör sig mjukare än i det Material Design-ideal som Android 8 håller sig till. Det här kan ha att göra med de nya svepkontrollerna (läs vidare), att Google vill ha en mer tydlig visuell feedback för dem och har anpassat resten av gränssnittet efter det.

Vi är inte helt övertygade. Visst, det ser behagligt ut, men gränssnittet i Android 8 Oreo känns lite rappare, mer direkt och pang på. Det är en subtil skillnad, men en som vi helt klart märker av.

Flärpanpassat i ovankant

Statusraden har möblerats om lite för att bli mer flärp-vänlig. Med tanke på hur många nya flaggskepp som apat efter Iphone X och introducerat flärp är det väl lite av ett måste. Klockan har flyttat till vänstra hörnet för att andra statusikoner ska få plats höger om flärpen. Det känns ovant att ha den där, och att kasta ett snabbt öga i vänstra hörnet för att se om vi fått mejl eller andra meddelanden är inte längre lika smidigt.

Förhoppningsvis kommer detta gå att välja eller automatiskt anpassas om en telefon inte har flärp, men i dagsläget ligger klockan där den ligger. Förhoppningsvis blir flärparna mindre och mindre och försvinner till slut helt (som på Xiaomi Mi Mix 2S) så det här bör vara en tillfällig lösning på ett lika tillfälligt problem.

Det mest uppenbart nya i gränssnittet är de nya svepkontrollerna. De får vi i betan till Nokia 7 Plus men inte i Oneplus 6 – i alla fall inte ännu. De tre ikonerna är borta, och istället har vi en enda i mitten. Ett "enkelpet" tar oss till startsidan, och ett långt pet till Google Home eller Assistant om du kör engelskspråkigt. Precis som förr med andra ord. Sedan har mittenikonen fått ett par nya funktioner. Ett snabbt svep till höger växlar till senaste aktiva app, och håller du in och drar längre till höger kan du snabbväxla mellan fler aktiva appar.

Android P
Nya flärp-vänliga statusraden är inte helt lyckad i en telefon utan flärp. Vi hoppas att skarpa versionen ser om vi har flärp eller inte och anpassar sig därefter.

Inkonsekvent med nya navigeringen

Backa-knapp finns faktiskt fortfarande, men den dyker bara upp när den kan användas, till exempel när du öppnar en app. Aktivitetsknappen till höger, som tidigare tog oss till överblicksmenyn för aktiva appar, finns nu inte alls. För att komma åt den överblicken sveper vi uppåt från hemknappen.

Här blir det förvirrande. Att svepa upp är ju också hur vi kommer åt menyn för alla appar. Google beskriver det som att man sveper upp en gång för att gå till appväxlingssidan, en gång till för att komma till app-menyn.

Men det är inte helt sant. Är vi inne i en app så stämmer det. Men står vi på startsidan stämmer det inte. Då är det istället ett kort svep upp för appväxlingssidan och ett långt svep tar oss direkt till menyn. Men bara på startsidan, alltså. Det här vore mycket bättre om det fungerade likadant hela tiden. Nu blir det bara förvirrande. Vi har inget emot svepkontrollerna, de fungerar utmärkt när vi vant oss. Men snälla Google – var konsekventa med dem.

Lyckligtvis har Google kvar det klassiska navigeringssättet med ikon till appväxling som alternativ. Inte i våra beta-installationer, men demonstrationer av betan i en Pixel 2 visar att det går att växla mellan lägena.

Fler små förbättringar

En annan gränssnittsnyhet är bättre koll på skärmrotationen. Är ”Rotera automatiskt” av går det fortfarande att rotera manuellt. Vänd luren till horisontellt läge och en liten skärm-ikon dyker upp i ena hörnet som låter dig välja om du vill rotera. Den verkar dock inte dyka upp som val när vi gör vissa saker, som kollar på video i helskärm. Det är bra, eftersom det skulle innebära störande skräp i hörnet av skärmen när vi försöker kolla på en film.

Grafik för volymkontroll har flyttat från ovankanten till sidan. På vår Nokia 7 Plus matchar den snyggt placeringen av de fysiska volymknapparna. Det tror vi bara är en tillfällighet, men det vore kul om systemet anpassar sig för telefoner som har knapparna på andra sidan luren. Oneplus 6 visar volymkontroll upptill precis som förr. I bägge fallen gör Android P en sak rätt: Volymknappar kontrollerar mediavolym som standard istället för ringsignal. Det har vi önskat oss i flera år.

Android P
Jodå, det går även att ha startskärmen på bredden.

Utöver gränssnittet finns givetvis en massa andra nyheter i Android P, många som tyvärr inte är lika enkla att testa. En som vi uppskattar är ett nytt, avancerat stör ej-läge, där vi får mycket bra kontroll över exakt vad vi ska kunna se eller inte i mobilen. Vi får också möjlighet att snabbt redigera, radera eller dela en tagen skärmdump. Många Android-mobiler har egna lösningar för det, men nu finns det även i original-Android. Vi får också ett nytt sätt att ta en, med långtryck på på/av-knappen kommer det upp som ett val bredvid att stänga av.

Extra AI halvklart

Under Batteri i Inställningar får vi direkt information med det viktigaste först. Vi ser tid sedan senaste laddning direkt och en uppskattning om kvarvarande tid. Grafen över battierianvändning och uppdelning per app ligger separat. Vi kan också ställa in helt manuellt när telefonen ska gå in i batterisparläge. En utannonserad ny funktion kallad Adaptive Battery verkar inte implementerad i betan för andra än Pixel än så länge. Den ska med AI hjälpa till att justera processor-och minnesanvändningen för appar du använder ofta eller mer sällan.

En annan funktion som ska ha fått AI-hjälp är anpassad ljusstyrka. Den går nu inte bara efter indikationer från en ljussensor, utan ska med maskininlärning kunna anpassa vad du tycker är lagom i olika situationer utefter hur du tidigare ställt in det manuellt. Det här är svårt att se utan att använda luren länge. Vi upptäckte inte att den gjorde något speciellt under ett par dagars testande. Men själva tanken är ju att det ska vara subtilt.

Android P
Nya menyer för volym och avstängning (och lite mer) på sidan.

Två av de mest omtalade funktionerna i nya Android, Dashboard och App Timer, är inte heller på plats ännu. De ska samla information om ditt användande av telefonen och ge dig verktyg för att begränsa din egen användning av vissa appar och funktioner i mobilen, för att minska den digitala stressen. Det kanske kan vara bra för den som har ögonen klistrade på Facebookflödet flera timmar om dagen.

Ett par andra AI-nyheter kallade Actions och Slices, med personanpassade kommandon i app-menyer och sökresultat, är också de antingen inte implementerade ännu, eller så tar det tid för Android att lära sig våra vanor innan den visar dem där.

Litet prestandalyft

Ett nytt operativsystem kan innebära stora förändringar i prestanda, antingen positivt eller negativt. Vi prestandatestade bägge telefonerna på samma sätt som när vi först recenserade dem – efter en systemåterställning och utan extra appar installerade. Nokia 7 Plus körde Android 8.0 och Oneplus 6 körde Android 8.1 innan vi installerade Android P. I bägge fallen presterade de nu lika bra eller upp till fyra procent bättre i samtliga benchmarks.

Det är ingen enorm förbättring men definitivt ett steg i rätt riktning. Om det är en indikation på en verklig förbättring eller om funktioner som inte är implementerade i betan kommer att hyvla av skillnaden återstår att se.

Har du en av de telefoner som kan köra betan av Android P? Är du intresserad av att uppgradera och testa själv? Var då medveten om att det i dagsläget inte fungerar helt klockrent. Appar och själva launchern kraschar med jämna mellanrum, och funktionen för delad skärm kraschar garanterat varje gång vi använder den. Dessutom får vi inte ställa skärmdelaren som vi vill.

Uppdateringsrutinerna skiljer sig också från telefon till telefon och kan kräva en del förkunskaper. Men har du bytt ROM i en Android-mobil förr bör du inte ha några problem. Se till att ta en fullständig backup på dina data och filer, och läs på i förväg hur du återställer till åttan.

Sida 1 / 2

Innehållsförteckning