Under måndagen avslöjade Google att Android Pie blir namnet på nästa Android-version, det nionde i ordningen. Efter ett par månader i betastadiet kommer operativsystemet nu att börja rullas ut direkt till Googles Pixel-telefoner, och ”senare i höst” till de telefoner som ingick i betaperioden. Det inkluderar Essential Phone, Nokia 7 Plus, Oppo R15 Pro, Oneplus 6, Sony Xperia XZ2, Vivo V9 och X21, samt Xiaomi Mi Mix 2s och Redmi Note 5 Pro.

Systemet har en rad förändringar i gränssnittet, bland annat en uppdaterad inbyggd launcher, nytt gränssnitt för multitaskning och ett nytt sätt att navigera med gester. Precis som Apple har Google lyssnat på de många användare som har efterfrågat verktyg för att skapa ett hälsosammare förhållande till mobilen, och Android P får bland annat ett nytt Stör ej-läge och en funktion kallad Varva ner som är tänkt att användas på kvällen.


Tidigare: Android P visades upp i början av mars, och är en av de största uppdateringarna av Android på länge. Under onsdagen släpptes den femte och sista betaversionen av systemet och skarp lansering väntas ske senare i sommar.

Missa inte: 48 timmar med Android P – så bra är det

Det kanske mest intressanta med Android P-lanseringen är att den ser ut att bli betydligt bredare än vanligt. Tidigare har det bara varit Googles egna Pixel- och Nexustelefoner som har kunnat uppgraderas till nya systemversioner från dag ett, men betaversionerna av Android P har även släppts för Essential Phone, Nokia 7 Plus, Oppo R15 Pro, Oneplus 6, Sony Xperia XZ2, Vivo V9 och X21, samt Xiaomi Mi Mix 2s och Redmi Note 5 Pro.

Det innebär inte garanterat att den slutgiltiga versionen kommer göras tillgänglig för samtliga dessa från start, men det indikerar att Google tar möjligheten att uppgradera till nya systemversioner på allvar.