En första utvecklarversion av Android P (eller 9) har nu släppts för Googles egna Pixel-mobiler. Mycket riktigt bygger den nya versionen av operativsystemet in stöd för den så kallade flärpen, som pryder mitten av ovankanten på vissa telefoner för att maximera deras skärmyta."Display cutout support" kallas funktionen, och nu lär utvecklarna få fullt upp med att testa sina appar med nya bildformat.

Vi har i dagsläget inte tillgång till en Pixel-telefon för att titta närmare på utvecklarversionen av Android P. ZDNet har dock en bra genomgång av de nyheter man hittills upptäckt, som logiskt nog mest påverkar utvecklare i dagsläget. Ett nytt api med stöd för flera kameror, förbättrad inomhuspositionering och förbättringar inom videouppspelning och bildkompression har potentialen att ge oss nya typer av app-upplevelser. På användarsidan syns dock tydligare meddelandenotifikationer och ännu bättre regler för hur appar får suga batterikraft i bakgrunden.

Något som är värt att notera är att Googles Nexus-telefoner, som länge sålts i Sverige, inte kommer att omfattas av uppdateringen till Android P när den väl släpps i skarp version. Detta är helt enligt Googles egna uppdateringspolicy, men har nu även bekräftats av Ars Technica som varit i kontakt med företaget.


Tidigare (2018-03-05):
Fram till nu har det varit ganska tyst om Android P, den nionde upplagan av Googles mobila operativsystem. I helgen började det dock röra lite på sig på ryktesfronten, när superläckaren Evan Blass meddelade att en utvecklarversion av nästa Android väntas släppas i mitten av mars. Onsdagen den 14:e hade varit passande, eftersom den årliga Pi-dagen infaller då. Android 9 ryktas nämligen få namnet Pie, och bokstaven "P" kommer ju efter "O" (som i Oreo) i alfabetet.

Inte mycket är känt om vilka funktioner vi faktiskt kan vänta oss i Android P. Engadget har dock rapporterat om en funktion som ska hindra appar som körs passivt från att komma åt telefonens mikrofon och kamera. Samma publikation spekulerar även i att operativsystemet får inbyggt mjukvarustöd för den "flärp" som börjat användas på skärmen för att husera kamerasensorn – och samtidigt maximera skärmytan. Denna designfilosofi såg vi i bland annat Asus Zenfone 5 förra veckan.

Det är sedan tidigare känt att Googles utvecklarkonferens I/O äger rum 8-10 maj i år. På dessa evenemang brukar Android ligga i fokus, men räkna med att fler rykten sipprar ut fram tills dess.


Tidigare (2018-02-27):
Det dröjer förmodligen till hösten innan det är dags för nästa version av Android, men redan nu har det börjat spekuleras om vad vi kommer att få se.

Vad gäller namnet har referenser till ”Android Pi” hittats på Android Open Source Project, rapporterar Trusted Reviews. Med tanke på hur Google valt att döpa tidigare versioner är Android Pi logiskt, även om Android Pie vore ännu mer logiskt eftersom det brukar handla om något ätbart.

Anledningen till att alla tror att Google kommer att döpa Android 9 till någonting som börjar med P beror på att tidigare versioner döpts i alfabetisk ordning, och Google P står på tur. Sedan 2009 har vi i tur och ordning fått se:

Cupcake
Donut
Eclair
Froyo
Gingerbread
Honeycomb
Ice Cream Sandwich
Jelly Bean
Kitkat
Lollipop
Marshmallow
Nougat
Oreo

Android P
Android Oreo (8.0) lanserades den 21 augusti 2017. Till hösten kommer Android 9, eller Android P, som det troligtvis kommer att kallas.