I november förra året stod det klart: Det blir förbjudet att hålla din mobiltelefon i handen samtidigt som du framför ett motordrivet fordon. Den 1 februari börjar det nya regelverket gälla.

Vad innebär nya förbudet?

Lagen gör det förbjudet att hålla en mobil i handen samtidigt som du kör bil. Du får alltså inte ens prata, skicka meddelanden eller spela spel när du kör. Polisen säger "Bestämmelserna innebär att polisen kan rapportera en förare som pratar i mobiltelefonen och till exempel vinglar över mittlinjen, kör upp på trottoarkanten eller bromsar så häftigt i en kö att det finns risk för en olycka. Förare som bryter mot bestämmelserna kan dömas till böter."

Trafikverket skriver att regeln gäller exempelvis följande fordon: Moped klass I, moped klass II, traktor, terrängmotorfordon, motorcykel, personbil, taxi, buss, lätt lastbil, tung lastbil.

Läs även: Därför är lagen om mobilförbud i bilen tandlös

Vad blir straffet om du bryter mot förbudet?

Flera medier, däribland Nyheter24, rapporterar att det rör sig om böter på upp till 1 500 kronor. Du kan också bli av med körkortet.

Får man prata i mobil och köra bil över huvud taget?

Jadå. För att fortsätta använda mobilen bakom ratten kan du exempelvis skaffa ett headset/handsfree. Det finns även ofta inbyggda gränssnitt i bilen som du kan använda dig av, eller skaffa en billig mobilhållare.

Har inte det här varit förbjudet sedan länge?

Redan 2013 kom begränsningar om mobilanvändandet bakom ratten, men dessa omfattade situationer då handhavandet utgjorde en uppenbar trafikfara. Nu blir det alltså andra bullar, och du får över huvud taget inte använda mobilen genom att hålla den i handen när du kör.

Men några extra initiativ eller resurser från polisen för att sätta dit mobilsyndare efter den 1 februari blir det inte frågan om enligt SVT, som varit i kontakt med polismyndigheten.

– Vi kommer inte ha särskilda satsningar mot handhållen mobiltelefoni. Vi kommer arbeta i trafiken som vanligt, säger polismyndighetens trafikstrateg Ulrika Eriksson till SVT.

Mikael Lindkvist: Bilister, sluta fingra på mobilen när ni kör!

Svenskarna är ett av de folk som "rattsurfar" mest i världen. Vårt grannland Norge har förbjudit handhavande med mobiltelefoner i bilen ända sedan 2000, och till P4 Väst säger en företrädare för norska polisen att förbudet otvivelaktigen har haft positiv inverkan på landets dalande siffror för trafikolyckor.