Precis som med andra popkulturella fenomen har Akira Toriyamas mangaserie Dragon Ball mynnat ut till en drös olika officiella produkter, däribland spel baserade på licensen – vissa fullt spelbara, medan andra helt vedervärdiga.

Problemet med de flesta Dragon Ball-spel, i fightinggenren bör tilläggas, är att utvecklarna mestadels plagierat bättre spel utan att erbjuda ett eget spinn. Ett säkert kort förvisso, men även helt avtändande för icke-fans av licensen. Ta Budokai-spelen som exempel, vars öppna upplägg mer förde tankarna till partyspel som Power Stone än en värdig konkurrent till Tekken. Visst rörde sig karaktärerna som sina förebilder, men rent spelmässigt alldeles för monotona.

Dragon Ball Fighter Z

En oväntad inspirationskälla

Sprillans nya Dragon Ball Fighter Z har däremot helt andra förutsättningar. Borta är de tredimensionella tomrummen till förmån för kompakta tvådimensionella strider i bästa Marvel vs. Capcom-stuk. Precis som sin förebild har vi även här ett lagbaserat upplägg där vi växlar mellan tre olika kämpar. I vanlig ordning kan våra bundsförvanter både växlas in för att avbryta motståndarens attacker, förlänga din egna kombinationsattack eller länka superattacker. Vissa skulle till och med kalla Dragon Ball Fighter Z för ett plagiat på Capcoms spel.

Skillnaden ligger i utförandet. Där Marvel vs. Capcom Infinite kapade alla seriereferenser till förmån för en mer generisk stil anpassad för Marvels cinematiska universum, känns Dragon Ball FighterZ som den raka motsatsen. Här har utvecklaren gjort sitt yttersta för att varje strid ska kännas som ett avsnitt ur den tecknade serien. Karaktärsmodeller och animationer är trogna sina original, och detsamma gäller för de spektakulära superattackerna. Ronderna varvas med cinematiska introduktioner och mellansekvenser som smälter så pass väl in att de aldrig känns för krystade.

Nybörjarvänliga kontroller

Men det räcker inte enbart med presentation om inte spelkontrollen är inbjudande nog. I just fightinggenren är inlärningskurvan a och o – minsta lilla felsteg kan bli det som gör sena nätters innötande av kombinationsattacker till ett minne blott. För att locka även den minst rutinerade spelaren finns det automatiska kombinationsattacker som utförs genom enkla, upprepade tryck på valfri attackknapp.

 

Efter ett par timmar i storyläget skjuter vi eldbollar, flyger åt alla tänkbara håll och avlossar genrens mest spektakulära superattacker med enkelhet.

Även om vi inledningsvis förlitar oss på dessa enkla, om än coola, attacker finns risken att mer inbitna fans av genren tröttnar. Lyckligtvis introducerar spelet gradvis mer avancerade tekniker och vi ges gott om utrymme att nöta in det ena innan nästa nya inslag visas. Efter ett par timmar i storyläget skjuter vi eldbollar, flyger åt alla tänkbara håll och avlossar genrens mest spektakulära superattacker med enkelhet. Och bäst av allt – du behöver inte veta speciellt mycket om karaktärerna på förhand för att ha roligt i Dragon Ball Fighter Z.

Dragon Ball Fighter Z

Sammanfattning, omdöme och betyg 

Att betygssätta licensspel är ingen enkel uppgift. Det finns alltid puritaner och fans som kommer att anmärka på avsaknaden av vissa detaljer, i såväl produkt som M3 rekommenderargranskning. Men det är tydligt att Arc Systems gjort detta med absolut vördnad för originalen och samtidigt skapat en produkt som tilltalar fler än seriens fans. Dragon Ball Fighter Z engagerar på sätt som Budokai-spelen bara drömt om.

Visst kunde vi erbjudits fler spelbara karaktärer än upprepningar av vissa – huvudprotagonisten Son Goku finns exempelvis i tre varianter medan hans tränare, den underhållande Master Roshi lyser med sin frånvaro. Och visst hade vi gärna sett en mer originell handling än den klichéfyllda som återfinns i storyläget. Men allt det där känns enbart sekundärt – här och nu är Dragon Ball Fighter Z ett utmärkt och trovärdigt serietidningsbaserade fightingspel. Capcom har all anledning att vara oroliga.


plus

Supersnygga animationer får allt att kännas som en tecknad film
Enkla kontroller gör det inbjudande att lära sig mer
Bra variation på lägen och fler släpps vid lansering

minus

Vissa spektakulära attacker blir snabbt enformiga
Inte särskilt stor mångfald av karaktärer, många dubbletter och enbart en kvinna


Dragon Ball Fighter Z

Genre: Fighting
Plattform: PS4, Xbox One, PC
Testad plattform: PS4
Pris: 549 kronor hos CDON.
Lansering: Ute nu

Betyg 4 av 5