Av de drönare vi hittills har testat har en varit i särklass – DJI:s Mavic Pro. Inte bara för att den är överlägsen i funktioner och flygkänsla och kommer utrustad med en bra kamera, den är även i en prisklass för sig. Nu är det dags för test av Mavic Air, en till storleken lite mindre men mer avancerad drönare än Mavic Pro. Mycket är sig likt, en hel del har förbättrats, men några saker har tyvärr också blivit lite sämre.

Vi påminner också om de nya reglerna för kameraövervakning som börjar gälla i maj 2018.

Fortfarande fantastiskt lättflugen

Det första vi lägger märke till när vi plockar upp Mavic Air är att den imponerande nog är ännu mindre än syskonet Mavic Pro. Mavic Air mäter ihopfälld 16,8 x 8,3 x 4,9 centimeter och väger 430 gram, att jämföras med Mavic Pros 19,8 x 8,3 x 8,3 centimeter och 734 gram. Den lilla formatet till trots utstrålar Mavic Air kvalitet och det råder ingen tvekan om att det här är en proffsdrönare och ingen liten leksak.

dji Mavic Air
Ihopfälld är Mavic Air bara 16,8 x 8,3 x 4,9 centimeter stor och väger 430 gram.

En av få nackdelar med det krympta formatet är att batteritiden har försämrats, från 27 minuter till 21 minuter. Sex minuter kan kanske tyckas marginellt, men procentuellt handlar det om en minskning med drygt 22 procent. Det är med andra ord ännu viktigare att ha med ett eller två extrabatterier när det ska flygas med Mavic Air.

Ytterligare en liten nackdel som hänger med sedan tidigare är de svåröverskådliga och inte särskilt pedagogiska manualerna. Här finns fortfarande utrymme för förbättringar.

Men bristfälliga manualer till trots, Mavic Air är precis som syskonet Mavic Pro inte särskilt svår att använda och flyga. Tvärtom. Vi konstaterar nöjt att precis samma sak fortfarande gäller för styrningen.

dji Mavic Air
Mavic Airs fjärrkontroll saknar display.

Vi styr med den medföljande fjärrkontrollen tillsammans med en mobiltelefon som monteras i fjärrkontrollens nederdel. Tack vare en mycket bra utformad fjärrkontroll med knappar och reglage placerade på helt rätt ställen och en riktigt bra app går detta mycket smidigt. Responsen är fantastisk, Mavic Air ligger stadigt i luften och det känns hela tiden som vi har hundra procent kontroll på vår drönare, även när avståndet dras ut rejält.

Fullmatad med funktioner

Precis som syskonet Mavic Pro är Mavic Air fullmatad med smarta och avancerade funktioner. Exempelvis har den hindersensorer i tre riktningar, automatiskt återvändande till startplatsen och Active Track, som gör att det går att markera något på skärmen och sedan följa det automatiskt. Här finns också smarta flyglägen som selfie-läge, sportläge med hastigheter upp till 68,4 km/h (3,4 km/h snabbare än Mavic Pro), samt finstyrningsläge för att flyga i trånga områden. Värt att tänka på är att hindersensorerna är avstängda i det snabba sportläget.

dji Mavic Air
Allt som ingår i paketet.

Kameran har inte genomgått några större förändringar och tar fortfarande mycket bra bilder/filmer med upplösningar på 12 mp (bilder) samt 4k i 30 bilder per sekund eller 1080p i 120 bilder per sekund (filmer). Däremot finns några nya funktioner som hdr-bilder och möjligheten att skapa sfäriska panorama-bilder. Kameran är också som tidigare utrustad med en tre-axlig gimbal för stadig filmning. En välkommen nyhet är också ett inbyggt minne på 8 gb, vilket kan kompletteras med micro sd-minneskort.

En liten försämring, förutom batteritiden, är att denna fjärrkontroll saknar display, så behovet av en inkopplad smartphone är ännu större än tidigare.

M3 rekommenderarOmdöme

Mavic Air förbättrar och förminskar en redan fantastiskt proffsig. Det är en stabil och lättflugen drönare utrustad med en bra kamera. De enda små minustecknen är ett par opedagogiska manualer, en rejäl prislapp och en något försämrad batteritid.


Fakta DJI Mavic Air

Tillverkare/kontakt: DJI, www.dji.com / Elefun, www.elefun.se.
Systemkrav: Smartphone med IOS eller Android.
Storlek: 16,8 x 8,3 x 4,9 centimeter (ihopfälld).
Vikt: 430 gram.
Batteritid: 21 minuter.
Räckvidd medföljande kontroll: 2 kilometer.
Kamera: 12 mp (4 056 x 3 040 bildpunkter).
Video: 4K @ 30 fps eller 1080p @ 120 fps.
Minne: 8 gb inbyggt minne samt plats för micro sd-kort.
Övrigt: I paketet ingår drönare, fjärrkontroll, propellerskydd, samt fyra extra propellrar.
Cirkapris: 8 299 kronor hos Kjell och Company.

plus

Liten och smidig.
Lättanvänd och lättstyrd.
Mycket bra kamera.
Bra app.

minus

Dålig manual.
Högt pris.
Lite kort batteritid.

Betyg 5 av 5