Den stora trenden i smartphonevärlden under förra året var extra avlånga 19:8-skärmar. De flesta flaggskepp fick skärmar som täckte mer av framsidan, och även en del mellanklassmobiler experimenterade med det nya formatet. Nu har vi testat den billigaste hittills, nya LG Q6 som designmässigt går i samma fotspår som G6 och V30, men med ett pris på bara cirka 2 500 kronor.

LG Q6
Greppvänlig trots 5,5-tumsskärm. Det kan vi tacka 19:8-formatet för.

Snygg stil, stor skärm

Q6 har en elegant design. På sidorna är det aluminium som gäller och framtill upphöjt Gorilla Glass, men helhetsintrycket är ändå plastigt på grund av otydliga och onödigt små knappar med stum klickkänsla på sidorna. Formatet är annars lagom stort och luren är greppvänlig med lätt välvd baksida.

Det som mest sätter prägel är givetvis skärmen, och det är på den som LG har satsat mest. Den är 5,5 tum på diagonalen, och utan samma tunna skärmkanter som G6 eller V30. Hörnen är snyggt avrundade och ovanför och nedanför är det cirka åtta millimeter list.

Skärmen är en ljusstark ips-panel på 1080x2160 bildpunkter, med utmärkt skärpa, bra stuns i färgerna och inga problem med betraktningsvinklar. Ljusstyrkan är strax över 500 cd/m2, men på full ljusstyrka blir kontrasten i mörka partier av bilder lidande. Liksom givetvis batteritiden.

LG Q6
LG Q6 finns i en handfull färger.

Budget i funktion och prestanda

Med jätteskärm framtill trodde vi att LG som vanligt satt fingeravtrycksläsare på baksidan, men det visar sig att Q6 inte har någon fingeravtrycksläsare över huvud taget. Logga in får du göra med skärmmönster eller pin-kod. Det går även att ställa in för upplåsning med ansiktsigenkänning, men den är bara pålitlig i bra ljusförhållanden och relativt seg jämfört med samma funktion i andra dyrare lurar.

På baksidan sitter ett litet högtalarelement som ger oss hög volym men inte direkt någon njutbar kvalitet att tala om. Dessutom blir det märkligt med högtalaren riktad bakåt om vi till exempel vill titta på video. Det är renare och mer detaljerat ljud i hörlursuttaget än många andra budgettelefoner, men tyvärr är maxvolymen där istället i lägsta laget. Precis samma sak kan sägas om högtalaren för samtal.

LG Q6 är som sagt en billig lur och det märks inte minst i dess prestanda.Här får vi Snapdragon 435 med åtta lågt klockade kärnor. Det är visserligen bra för multitasking men telefonen börjar hacka då och då när vi gör saker som kräver en kärnas fulla uppmärksamhet, som till exempel öppnar och hanterar en större pdf eller navigerar i Google Maps.

LG Q6
Baktill hittar vi en enkel kamera, men ingen fingeravtrycksläsare.

Halvdan batteritid

Tyvärr verkar inte dess låga prestanda resultera i strömsnålhet. I våra tester ligger den klart under snittet i batteritid både när vi spelar Youtube-filmer och surfar eller jobbar i appar. Standbytiden är däremot bra, så vi misstänker att det är skärmen som drar mycket ström.

En annan sak som är nedgraderad är telefonens wifi, som endast har stöd för 2,4 GHz-bandet. Det påverkar inte sådant som videoströmning eller surf, men i en del tillfällen – som när vi laddar hem appar – märks det att det går långsammare.

Kamerorna är också en enkel uppsättning. Baktill har vi en 13-megapixelsensor som gör ett godkänt jobb för att vara placerad i en enklare lur. Dagsljusfoton får naturtrogna färger, men möjligen lite skarpa kontraster. Vi rekommenderar att du har hdr-läget påslaget nästan jämt, då det hjälper att lyfta fram detaljer i skuggor.

LG Q6
Skärmens rundade hörn ger den en snygg stil. Och det är ju sällan det sker något intressant att titta på där ute ändå.

Filmar bättre än den fotar

Kameran är medioker men inte dålig i mörkare ljus, med sedvanligt brus och långsam autofokus som resultat. Den filmar dock förvånansvärt bra i upp till 1080p och 30 bilder per sekund trots avsaknad av optisk stabilisator. Ljudupptagningen är också överraskande klar. Selfie-kameran framtill är inget speciell, en femmegapixlare med fast fokus som gör jobbet men inte så mycket mer.

Kamera-appen är densamma som i LG:s flaggskepp, men med flertalet speciallägen bortplockade. Antagligen för att processorn inte klarar av dem eller för att de kräver annan kamerahårdvara. Lite förvånande är att den inte heller har något manuellt läge, vilket inte direkt är prestandakrävande.

Vi får samma operativsystem och samma snygga gränssnitt som i LG:s flaggskepp, men liksom där stör vi oss på irriterande notifikationer och funktioner som är placerade på ologiska platser. Operativsystemet i grunden är Android 7.1, och vi har hittills inte hört något om uppdatering till Android 8. Det är fortfarande ovanligt bland billigare mobiler.

Omdöme

LG Q6 är en blandad kompott av bra och dåliga saker. Den snygga skärmen och ett stilrent yttre ger den pluspoäng, likaså en kamera som är bättre än vi förväntat oss, speciellt på video. Prestanda som inte alltid hänger med, tråkig högtalare, tveksam batteritid och en del irritationsmoment i ett lite rörigt gränssnitt gör dock att mobilen inte får någon solklar rekommendation från oss. Det är ett ambitiöst försök, men det finns klart bättre lurar i denna prisklass.


Fakta LG Q6 M700N

Testad: Januari 2018
Tillverkare: LG
Systemkrets / processor: Snapdragon 435 / 1,4 GHz octa core
Grafik: Adreno 505
Minne: 3 GB
Lagring: 32 GB, plats för mikro sd
Bildskärm: 5,5 ips, 1080x2160 bildpunkter (442 ppt)
Kameror: 13 megapixel m led bak, 5 megapixel fram
Anslutningar: Mikro usb 2.0, 3,5 mm headset
Kommunikation: 2g, 3g, 4g (cat 6), 802.11b/g/n, bluetooth 4.2, a-gps, nfc
Operativsystem: Android 7.1.1
Batteri: 3 000 mAh, 5h webbvideo (wifi), 6h 30min blandad användning (4g), ca 15h samtal (3g)
Storlek: 14,25 x 6,9 x 0,8 cm
Vikt: 149 gram
Pris: 2 490 kronor hos Proshop.

Prestanda

Antutu Benchmark 6: 36 215 poäng
Geekbench 4: 1 986 poäng
3dmark Ice Storm Unlimited: 6 499 poäng

plus

Stor snygg bildskärm.
Bekvämt format.
Bra mikrofon för videofilmning.
Lågt pris.

minus

Begränsande prestanda.
Ingen fingeravtrycksläsare.
Tveksam batteritid.
Tråkigt ljud.

Betyg 6 av 10

LG Q6 M700N 32GB Pris vid test: 2081 kr.

Bästa pris just nu: 2899 kr