Diskussionen om vilken teknik som är bäst för projektor var väl mest aktuell för ett par år sedan. Numera satsar de allra flesta tillverkare på dlp (och sedan ett tag tillbaka även lcos för toppmodellerna) framför lcd. Men den sistnämnda tekniken har fortfarande en del fördelar när det kommer till projektorer, framför allt slipper vi den beryktade regnbågseffekten, och får generellt också något klarare färger. Dessutom är lcd-projektorer oftast enklare att placera eftersom lens shift-funktionen har större svängrum. Bland nackdelarna finns så klart svärtan, som tenderar att vara något grådaskig på lcd, samt att tekniken kräver mer mörkläggning.

Epson

Så varför denna korta introduktion till projektorteknik? Jo, Epson är nämligen en av numera få tillverkare som satsar stort på lcd-formatet. En av deras senaste modeller är EH-TW5650, en lcd-projekter med 1080p och 3d-möjligheter för strax under 10 000 kronor – i projektorsammanhang så nära budgetklass vi kan komma. Billiga projektorer är kända för att prestera därefter, med tveksam ljusstyrka, högljudda fläktar och färgpaletter som inte alls kunnat mäta sig med de dyrare varianterna. Det finns så klart undantag. Härom månaden testade vi Benq W1050 för under 7 000 kronor, och även EH-TW5650 sällar sig till modellerna som bjuder på hög kvalitet till ett lågt pris.

Men låt oss börja med själva enheten. EH-TW5650 är en till formatet smidig projektor, och kommer med de flesta förväntande anslutningarna (en usb, en serviceport, en vga, två hdmi varav en med mhl och en audio-utgång). Måtten är 309 x 285 x 122 mm, och den väger in på endast drygt tre kilo – vilket gör att det faktiskt går att bära med sin projektorn utan bekymmer.

Epson

Innan vi går in på hur väl projektorn presterar bör det nämnas att EH-TW5650 kopplas upp trådlöst till nätverket, och dessutom har stöd för Miracast. Många mobiltillverkare har stöd för just Miracast, vilket gör att det är väldigt smidigt att visa upp exempelvis foton du har på din mobil direkt på projektorduken.

Väl igång imponerar EH-TW5650 riktigt mycket sett till vad den faktiskt kostar. Visst, vi får varken 4k eller hdr (däremot 3d, vem som nu bryr sig om det år 2018), men full hd och framför allt naturtrogna färger. Redan de fyra standarlägena som erbjuds fungerar mer än väl – även om färgerna blir lite väl klara. Vi föredrar att tona ner dem något, och efter en del finjusteringar får vi till en mer behaglig bild. Den är inte perfekt, framför allt når inte färgåtergivningen ända fram, men för 10 000 kronor är det svårt att inte bli nöjd med hur det ser ut.

Epson
Bilden är riktigt bra, med naturtrogna färger. Men svärtan lämnar en del att önska.

Vidare är ljusstyrkan riktigt hög, även med iris-läget på. Iris går för övrigt enbart att justera i två olika lägen (för att förstärka kontrasten), men vi förväntar oss heller inget annat i prisklassen. I vanlig lcd-ordning lämnar svärtan en del att önska. Den är inte katastrofalt dålig, men som bäst grådaskig även när vi har justerat den och tagit till de inbyggda hjälpmedlen som ska höja kontrasten. Synd på en annars överraskande bra bild. Kontrasten i övrigt är dock bra, svärtan till trots, med framträdande detaljer även i mörkare partier. Men du bör ha det väldigt mörkt i rummet – att försöka kolla film i dagsljus är knappast att rekommendera här.

I menyn är det även möjligt att ställa in Frame Interpolation, som enligt Epson ska ge en mer följsam bild. Det är inget extremt filter som läggs på, utan förbättringarna är snarare subtila och kan säkert fungera för den som går igång på sådant. Vi skippar det gärna.

Den medföljande fjärrkontrollen är grundläggande i sitt utförande – liten och smidig, med rätt mängd knappar utan att bli förvirrande krånglig. Menyerna är också enkla att navigera, här har Epson satsat på tydlighet framför design.

Omdöme

Efter några dagar med filmtittande och Playstation 4 Pro-spelande på EH-TW5650 kan vi konstatera att det här är en riktigt prisvärd projektor. Färgåtergivningen är riktigt bra för klassen, inställningsmöjligheterna är goda och dess format gör att den är enkel att flytta. Den blir heller inte särskilt varm, och låter inte irriterande mycket – något billigare projektorer annars har en tendens att göra. Visst, EH-TW5650 må sakna de mest moderna funktionerna och svärtan lämnar rätt mycket att önska, men med tanke på prislappen får det ses som mindre gupp i vägen.


Fakta Epson EH-TW5650

Testad: Januari 2018
Projektortyp: Lcd
Avstånd: 2,35 - 3,82 m
Upplösning: 1920x1080
Ljusstyrka: 2 500 ansi
Dynamisk kontrast: 60 000 : 1
Zoom: 1.6x
Mått: 309 × 122 × 285 mm
Vikt: 3,5 kilo
Anslutningar: Hdmi (2 stycken), usb, ljud ut, vga
Övrigt: 3d, manuell lens shift, Miracast-stöd
Brinntid: 4 500 timmar normal användning, 7 500 timmar i eko-läge
Kostnad lampa: 750 kronor
Pris: Från 9 989 kronor hos Prisjakt.

plus

Prisvärd.
Ljusstark.
Tystlåten.

minus

Svärtan.
Färgåtergivningen är inte helt hundra.

Betyg 4 av 5