I går visade Philips upp 2018 års tv-sortiment för europeisk press på ett evenemang i Amsterdam. Mest fokus var det, föga förvånande, på de tre nya oled-modellerna – Philips första i 65-tumsstorlek. Vi har tagit oss en närmare titt på just dessa.

Det var ingen tvekan om vilka tre tv-apparater som Philips ville rikta vår uppmärksamhet mot. Det presenterades dock intressanta nyheter även i 5000-, 6000- och 7000-serierna. Framför allt blir flera av enheterna utrustade med samma avancerade bildprocessor som premiummodellerna, Philips egna P5. Philips visade också upp en nytt smart gränssnitt för de modeller som inte har Android TV.

Men strålkastarna var riktade mot tre modeller, varav en nästan helt ny och två helt nya. Philips visade upp sin dyraste och mest avancerade oled-tv, Oled 973 redan på IFA i höstas, men nu är den på gång ut i handeln och vi fick möjlighet att uppleva den på nära håll.

Oled 873
Demonstrationsvideon i Philips Oled 873 hade Norge-tema av någon anledning. Det var den minst överraskande av de nya modellerna. En 65-tumsmodell av en tidigare 55-tummare.

De andra två modellerna som presenterades var Oled 873, som även den är på väg ut i handeln alldeles strax, och Oled 803 som kommer släppas senare i år. Oled 973 och 873 är bägge 65-tumsmodeller, de första i den storleken från Philips. Oled 803 kommer i en 55- och en 65-tumsversion.

Lås oss börja med den enklaste av de tre; Oled 873. Att kalla tv:n enkel är dock att göra den en otjänst. När det gäller tekniska specar, funktioner och bildkvalitet går det inte att göra skillnad på de tre modellerna. Det här är tv i samma kvalitet som vi såg 2017, då i 55-tummaren Philips 9002.

Det är även i princip samma design, med tunn, borstad och rundad metallkant runtom, stilren metallbåge till foten och tunna marginaler runt skärmen. Och givetvis tresidig Ambilight på baksidan, Philips coola ljuseffekter som matchar tv-bilden. Det som gör de andra två modellerna aningen vassare är framför allt ljudet. Oled 873 har bara ett baselement baktill, medan de andra två är mer välutrustade. Det här är smartaste valet av de tre om du redan har en bra soundbar eller vill investera i ännu tyngre tv-ljud separat.

Oled 803
Oled 803 som släpps senare i år har en extremt avskalad och stilren utformning.

Oled 803 är modellen som inte är helt redo för release, utan kommer att börja säljas framåt mitten av 2018. Om du är intresserad av en Philips-oled och dessutom uppskattar stilren, minimalistisk design kan den absolut vara värd att vänta på. Det här är nämligen en av de läckraste och mest stramt designade tv-skärmar vi någonsin sett.

Old 803 har minimal skärmkant och inte ens plats för en Philips-logga på skärmdelen. Den sitter istället tryckt på den lika minimalistiska foten, som består av två glänsande stålpinnar. Det är ruskigt snyggt, men frågan är om det är hundra procent praktiskt, då skärmytan hamnar bara ett par, tre centimeter över tv-bänken. Att placera en soundbar framför är inte att snacka om. Å andra sidan har den kraftfullt inbyggt ljud, med tre baselement på baksidan.

Oled 803
Det här är enda Philips-loggan man ser på Oled 803. Förutom i skärmen när tv:n startar.

Slutligen har vi alltså det nya flaggskeppet Oled 973, som sticker ut med nytt designspråk, en stor bred fot med ytor delvis i snygg grå textil, där större delar av elektroniken samt en rejäl soundbar sitter. Den har inte som de andra två en metallram, utan här är oled-panelen istället monterad på en stor glasskiva som sticker ut några millimeter runtom.

Oled 973 presenteras både som Philips tv:n med bäst bild (tillsammans med de andra två samt 2017 års 55-tummare), bäst ljud från soundbaren, och bästa design. På den sista punkten har Philips dock fel tycker vi. Oled 973 är elegant den också, men efter att ha sett Oled 803 ser allt annat mediokert ut. Oled 973 har en smart lösning för väggmontering. Foten går att fälla ner och vika in bakom skärmen.

Oled 973
Oled 973 upphängd på en vägg. Med soundbardelen delvis bakom tv:n sicker den ut lite från väggen. Men vill du få glädje av Ambilight-funktionen är ju det lite av ett måste.

Förutom ny design och större skärmpanel har Philips framför allt en till nyhet i premiumsegmentet. Deras bästa tv-modeller kör Android TV, och kommer få tillgång till Google Assistant så fort Google gör tjänsten fullt tillgänglig i Europa, vilket ska ske i år. Svenskspråkig version lär dock dröja längre. Men vi har testat Google Home med samma funktion, och lite svengelska har systemet inga problem att tolka.

Till tv:n får man med en ny, minimalistisk fjärrkontroll med push-to-talk-knapp. Du kommer med andra ord inte behöva säga ”Ok Google” till fjärrkontrollen för att komma igång. Det ska spara batteri då den slipper ha mikrofonen på konstant. Traditionell fjärrkontroll med Philips behändiga qwerty-tangentbord medföljer också.

Oled 873 och Oled 973 börjar säljas i månadsskiftet februari/mars. Rekommenderat pris är 36 995 kronor för Oled 873 och 44 995 kronor för Oled 973. Uppgifter om pris och säljstart för Oled 803 har ännu inte släppts.